tiistai 19. tammikuuta 2010

Oulun reissu

Tänään oli olkapään jälkitarkastus Oulussa aamulla ja samalla oli tarkoitus käydä vähän bongailemassa lintuja. Aloitin hupisaaresta ja tarkoituksena saada vuodariksi nokkavarpunen. Ei sattunut kohalle siinä vajaassa tunnissa mitä hupisaarilla aikaani kulutin. Ilma oli jäätävän kylmä johtuen tuulesta ja päätinkin että ruskon kaatopaikalla en käy vaikka alunperin olikin tarkoitus käydä myös siellä. No kesy räkättirastas napsahti vuodariksi kuitenkin hupisaarilta. Viiden tiklen parvi oli hetken paikallisena mutta jatkoi melko pian matkaa.

Toisena paikkana kävin takaisintulo matkalla Limingan kurranperällä kun siellä oli ollut pähkinänakkeli aikasemmin. No tämäkään paikka ei tuottanut kivaa vuodaria vaan ruokinnalla oli pelkkiä keltasirkkuja, käpytikka ja hömötiainen. Ei nuo ihan tuoreita havaintoja kyllä ollutkaan joten ihan hirveän hyvät todennäköisyydet ei edes ollutkaan havaita nakkelia. Viimeisenä ja kolmantena paikkana kävin Limingan keskustan tuntumassa katsomassa että jos vaikka pitkään paikalla viihtynyt uuttukyyhky olisi piilossa ja sais näin ollen täydellisen nuijaus reissun :) No uuttukyyhky ei kuitenkaan pettänyt vaan se hoitui ja samalla myös turkinkyyhkyistä tuli vuodari. Turkkareita oli viisi yksilöä. Kaikki kyyhkyt oli kahdessa pihakuusessa. Vielä matkalla varpushaukka löi kolmenkymmenen vuodarin rajan rikki Siikalatvan rantsilassa. Huomenna jatkuu työt pitkästä aikaa ja linturetket harvenee.

perjantai 15. tammikuuta 2010

Urpiaiset vähissä

Kävin tekemässä pienen kävelylenkin (4km) ja ulkoilutin samalla kiikareita. Vasta nyt ekovuodariksi napsahti urpiainen. Viherpeippoja, varpusia ja pikkuvarpusia oli keskustassa todella runsaasti. Maisemat on tänä talvena ollut todella hienot. On lunta ja huurteisia puita!

Uudet ekovuodarit:

19. Urpiainen

torstai 14. tammikuuta 2010

Pihabongaus tapahtuma 30-31.1

Pihabongaus on jälleen tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Siitä tarkemmin Birdlifen sivulla osoitteessa

http://www.birdlife.fi/tiedotteet/index.shtml

keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Tikli ekovuodariksi

Kävin tällä kertaa tekemässä pienen lintukeikan polkupyörällä. Kun en ollut pyörän selässä ollut sitten kesän jälkeen niin päätin tehdä vain kevyen viiden kilometrin lenkin ja samalla käydä tsekkaamassa likolammen seudun siltä varalta että jos vaikka pikkutikka siellä sattuis olemaan. No eipä sattunut olemaan. Kanahaukka oli aamujahdissa mutta muuten ei näkynyt mitään sen kummempaa. paluumatkalla poikkesin vielä yhdellä keskustan ruokinnalla jossa sattuikin olemaan tikli. Siitä tulikin mukava ekovuodari! Tikli on pyörinyt nyt tiiviisti Haapajärven keskustan kolmella ruokinnalla.

Ekovuodarit:

18. Tikli

tiistai 12. tammikuuta 2010

Ekovuodareita

kävin tekemässä 7 kilometrin kävelylenkin ja kartutin samalla ekovuodarilistaa kun pohjalla oli ainoastaan 11 lajia edelliseltä kävelylenkiltä joka kesti puolituntia.

Uusia lajeja tulikin kuusi mutta mitään ihmeellistä ei näkynyt. Isosaaren ruokinnalta tuli hömö, töyhtö ja kuusitiainen, keskustasta pulu ja punatulkku sekä Siiponkoselta korppi. Yksi tilhi näkyi myös matkalla mutta ei sen ihmeempää. Ekovuodareita on nyt kasassa 17 ja sieltä puuttuu helpoimpina mm. närhi ja käpytikka.

Huomen aamuna taidan käydä tekemässä pienen lenkin polkupyörällä.

maanantai 11. tammikuuta 2010

Peippo ja taviokuurna reissun parhaat lajit

Kahdeksan päivän tauon jälkeen tuli lähettyä maastoon kun pakkanenkin oli lauhtunut siedettäviin lukemiin. Pakkasta olikin 20-30 astetta sitkeästi aamuisin ennen tätä aamua. Nyt pakkanen pyöri kymmenen asteen molemmin puolin.

Aivan alkuun lähin isosaaren ruokinnalle viemään ruokaa kun tiesin että ruoka on huvennut viikossa varmasti todella vähiin vaikka ruokinta automaattiin meneekin 10 litraa siemeniä. Näin myös olikin käynyt ja viimesiä vietiin.

Varttitunnin olin seurannut tiaisten ruokailua kun pirteät taviokuurnien äänet kantautui korviin. Vuoden eka havainto kuurnista ja tämän talven kolmas. Viidentoista linnun parvi lensi suoraan yli. Myös närhi rääkäisi itsensä vuodariksi vasta nyt!

Kävin Nivalassa katsomassa lintuja ja kiertelin keskustan lähialueella kävellen tsekaten ruokintoja ja yhdeltä ruokinnalta löytyikin ilahduttavasti talvehtiva koiras peippo. Tänävuonna peippoja on jäänyt huomattavasti vähemmän talvehtimaan kun viime talvena. Tämä talvi onkin ollut huomattavasti kylmempi. Reilu viikko vielä aikaa kuntouttaa olkapäätä ja retkeillä ennen kuin paluu arkeen ja töihin koittaa.

Tässä vielä uudet vuodarit

23.Närhi
24.Taviokuurna
25.Peippo 1k ruokinnalla osoitteessa Heinäpolku 9 ( Nivala )

maanantai 4. tammikuuta 2010

Puolen tunnin aamulenkki 3.1

Eilen aamulla mittari näytti -17 ja pakkanen oli lauhtunut reilu kymmenen astetta. ajattelin tsekata keskustan paikkoja kävellen mutta kova tuuli teki ilmasta niin kylmän että tyydyin puolentunnin lenkkiin. kaksi vuodaria ehti silti tulemaan joten siinä valossa retki oli todella tehokas. uudet vuodarit

21. Tilhi 11p
22. Kanahaukka 1k kiert

lauantai 2. tammikuuta 2010

Eka ekaa!

Vuosi vaihtui ja perinteisesti 1.1 pitää olla maastossa. Muutaman tunnin olinkin kirpeässä pakkasessa. ( -17 ) Lajeja kertyi ensimmäisenä päivänä tasan 20 joista parhaimpana harmaapäätikka joka oli mulle uusi Hpj pinna! lintu oli puoli bongaus kun aikasemmin mulle oli ilmoitetty samasta linnusta mutta eri ruokinnalla. Osasin sen puolesta etsiä lintua lähialueilta. Tikli oli toinen päivän parempi havis joka löytyi M-mainoksen ruokinnalta. Muuten ei löytynyt mitään ihmeempiä ja närhi jäi yllättäen puuttumaan jopa kokonaan kuten myös fasaani. Näillä lajeilla vuosi käynnistyi.

1.Kesykyyhky
2.Käpytikka
3.Talitiainen
4.Sinitiainen
5.Hömötiainen
6.Kuusitiainen
7.Töyhtötiainen
8.Harakka
9.Varis
10.Naakka
11.Korppi
12.Varpunen
13.Pikkuvarpunen
14.Urpiainen
15.Viherpeippo
16.Punatulkku
17.Keltasirkku
18.Harmaapäätikka
19.Teeri
20.Tikli