keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Viikonloppu Kuusamossa

Viikonloppu meni Kuusamon mummulassa ja aamuisin kävin myös luonnossa kuten on ollutkin yleensä tapana.


Lauantaina 25.9 oli Kaukosaari päivä ja kaukosaaren lintutornille myös meninkin. Tuli tutustuttua muutemaan Kuusamolaiseen harrastajaan joita ei aikasemmin ollu nähnyt. Osa olikin jo ennestään tuttuja. Olin tornilla klo 7-11.30 ja kaksi vuodaria mahtuikin aamuun. Uudet vuodarit oli merikotka ja pyrstötiainen. Merikotkia kierteli kaukana kaksi yksilöä ja kymmenen pyrstötiitisen parvi meni ihan tornin alta itään ja palasi tunnin päästä samaa reittiä takaisin. Muuten ei mitään ihmeempiä näkynyt. Jotain mainitakseen kuitenkin järvellä oli 30 kuikkaa paikallisena ja kalasataman paikkeilla oli isolepinkäinen paikallisena

Sunnuntaina 26.9 kiertelin Kuusamon keskustan torneilla klo 7-10

Torankijärvellä oli mukavasti vesilintuja. mm. 310 isokoskeloa 80 uiveloa ja lapasorsa + perussorsat päälle. Jätärin tornilla olin reilun tunnin ja sinä aikana muutti mm tylli ja kapustarinta. Aikuinen merikotka kaarteli hienosti tornin pohjoispuolella. Keli oli lauantaina pilvipoutainen mutta sunnuntaina aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja oli hyytävä pohjoistuuli.

Päivästä tulikin kurkien päämuuttopäivä numero 2!

mm. Nivalassa Jorma Tähtinen laski hituran altailla reilu 8000 muuttavaa kurkea. Myös 165 valkoposkihanhea laskettiin samana päivänä Nivalassa rutkun pelloilla. Valkkarit oli ollu hetken paikallisena. Yleensä näillä lakeuksilla ei valkkareita juuri pääse havaitsemaan joten siinä valossa havainto oli erinomainen! Havaitsijoina oli Jorma Tähtinen, Reijo Jussilainen ja Juhani Pitkänen.

Maanantaian 27.9 Kävin Iisalmessa yrittämässä rusotaskua josta tuli sunnuntai-iltana häly. Huttusen Tarmon löytämä lintu osoittautui kuitenkin kivitaskuksi. Itse en nähnyt mitään taskua paikalla käydessä mutta kun sain kuulla tapauksen niin en viitsinyt jäädä paikalle pitemmäksikään ajaksi. Paikalla oli kuitenkin komeasti 4 mustaleppälintua josta tulikin mulle vuodari ja samalla se oli mulle myös prosu ( toinen havainto )

Tiistaina 28.9 kävin Hautaperän altailla puolitoistatuntia ja retkiseurana oli 2.5 vuotias Adele tyttö. Muuten oli ihan rauhallista mutta närhiä lappasi tasaiseen tahtiin. 167 ehti matkata itää kohti ennen kuin piti lähteä. Myös yksi merimetso oli vielä paikallisena. Näytin Adelelle merimetsoa ja siihen Adele tuumas päättäväisesti että minä haluan tuon linnun! No merimetso jäi kuitenkin kaikessa rauhassa levittelemään siipiään kivelle meidän lähtiessä kotiin.

torstai 23. syyskuuta 2010

Suuria muuttoparvia ja Haapajärvi pinna

Viime viikonloppu ei tuonut uusia vuodareita mutta muuten oli havaittavissa ihan kivaa muuttoa.

Lauantaina 18.9 olin hituran altailla klo 6.30-11.30 ja paikalla myös Pauli-Pekka Österberg ja Timo meriläinen.

Joutsenia oli paikallisena 75 ja rastaita lähipelloilla useampi sata. Aamupäivän suurimmasta muuttomäärästä vastasi räkättirastaat joita muutti 1580. kaikilla oli suuntana länsi! ilmeisesti rätkät muuttaakin etelään vasta myöhemmin. Aamun aikana muutti niittykirvisiä 420, pajusirkkuja 95, rautiaisia 11, Metsäkirvisiä 7 ja yksi keltavästäräkki. Petoja havaittiin aamulla neljä lajia. ( sinisuohaukka 4, tuulihaukka 2 nuolihaukka 1 ja ampuhaukka 1 ) Altailla havaittiin aamupäivän aikana tasan 50 lajia.


Sunnuntaina 19.9 oli alunperin tarkoitus mennä seuraamaan muuttoa Haapajärven hyötyjäteasemalle Pauli-Pekan kanssa. Aamulla satoi vettä ja Pauli päätti olla lähtemättä maastoon. Hetken mietin että alanko itse seuraamaan muuttoa mutta päätin sitten lähteä kiertelemään pitkin Haapajärveä. Sadekin väheni selvästi ja keli oli loppujen lopuksi ihan kohtalainen.

Savimäenpuhdosta löysin mukavan kokoisen lähes puhtaan järripeippo parven missä arvioin olevan minimissään 1200 lintua. Myös Karjalahdenrannalla ollu 51 närheä oli uusi yksilömääräennätys mitä olen haapajärvellä nähnyt. Närhet oli paikallisena pienellä metsien ympäröimällä peltopalstalla. Närhillä on viime aikoina ollutkin kovaa vaellusta ja osassa paikkaa suomea on päivän aikana laskettu jopa useampi sata muuttavaa närheä. Hautaperän altaan eteläpäädyssä seurasin jonkin aikaa muuttoa ja yksi 20 närhen muuttoparvi menikin aamun aikana. Harvemmin närhen muuttoa saakin seurata. Yksi 16 metsähanhen parvi muutti myös siinä lyhyessä ajassa mitä olin hautaperän altailla. Reissun loppupuolella koin vielä pienen yllätyksen kun koko alkusyksyn kateissa olleet tilhet näyttäytyikin oikein komealla joukolla. Keskustassa Mussulantiellä oli peräti 280 tilheä!
Tälläkin kertaa lajeja kertyi 50 ja maastossa olin klo 7-11.45

Eilen keskiviikkona 22.9 olikin vaihteeksi poutapäivä ja tuulikin kääntyi etelänpuolelta melkein jopa pohjoisen puolella ja se ei ollutkaan sitten mikään yllätys että kurkien päämuutto käynnistyi. Itse mietin jo edellisenä päivänä että yritän järjestellä töitä silleen että pääsee seuraamaan mahdollista tulevaa muuttoa mutta kun säästä näytti tulevan pilvinen ja vesisateenkin riski oli suuri niin päätin unohtaa koko homman ja menin normaalisti töihin. Aamun ensimmäiset kuusi tuntia menikin töissä ihan normaalisti kunnes tuli häly KURKIMUUTTO NIVALA. Tunnissa oli muuttanut 1000 kurkea etelään. Pudaksen Sepon viesti sai minuun vauhtia mutta työtkin oli tehtävä. No puolikahdelta irtauduin töistä ja lähin Hautaperänaltaan eteläkärkeen ottamaan kurkia vastaan. Toki huomattavasti aikasemmin olisi pitänyt olla jo maastossa mutta mukava se oli katsoa kurkimassoja klo 13.45-16.15 kun olin maastossa. 1384 kurkea muutti 2 1/2 tunnissa. Päivän lintu oli kuitenkin merimetso joita oli altailla kolme yksilöä. Merimetsosta tuli odotettu Haapajärvi pinna! minulle 183 laji Haapajärveltä. Myös petomuuttoa oli havaittavissa reilun kahden tunnin aikana. Pedoista muutti Sinisuohaukkoja 3, nuolihaukkoja 2, hiirihaukkoja 2 ja yksi muuttava mehiläishaukka ja tuulihaukka. Ehdottomasti kannatti ottaa töistä vapaata parituntia.

Tänään torstaina 23.9 on syyspäiväntasaus ja kaikkialla päivä ja yö onkin nyt aika lailla saman mittaisia. Kävin pikaisesti Hautaperänaltailla ja kaksi merimetsoa oli edelleen paikalla. Kolmatta en nähnyt. Autoon tuli vaihdettua kitkarenkaat kun kesärenkaat oli jo lähes puhkikuluneet! Eipähän talvi pääse yllättämään tätä autoilijaa. No viimeviikonloppuna ei tullu kuitenkaan käytyä merellä katsomassa lintuja mutta huomenna olisi tarkoitus ottaa suunnaksi Kuusamo ja siellä olis tarkoitus käydä aamuisin maastossa kun vaimon kotiporukoita lähetään katsomaan. Kuusamon reissusta lisää ens kerralla. Kirjoitusvirheitä näistä jutuista varmasti löytyy mutta nytkään ei ole aikaa alkaa niitä tarkkaan tai edes epätarkkaan etsimään :)

tiistai 14. syyskuuta 2010

Kolmen vuodarin aamu hituran altailla

12.9 Sunnuntaiaamu meni Nivalassa hituran altailla staijaten. Olin altailla klo 6.20-11.30 ja paikalla oli myös Pauli-Pekka ja Timo Meriläinen. Heti aamulla hämärässä havaitsimme altailla 27 metsähanhea paikallisena. Yksi tundrakurmitsa oli hämärässä ainoa lintulaji joka oli äänessä. Muutto oli aika vaisua mutta yksinäinen kisikäli ( kirjosiipikäpylintu) ilahdutti kuitenkin kovasti! lajista myös vuodari. Altaiden kahlaajatilanne oli poikkeuksellisen mukava kun paikallisena oli kaksi isosirriä ja yksi pulmussirri. Molemmat lajit on arvioiti olevan sisämaassa sen verran harvinaisia että niistä on hyvä ilmoittaa lintutiedotukseen mutta tässä tapauksessa ajateltiin kuitenkin että kuka lintutiedotuksessa oleva henkilö ei lähe lajeja bongaamaan joten ei tehä niistä kuitenkaan hälyjä. Kisikäli havainnot on suositeltavaa ilmoittaa sillon kun kyse on paikallisista linnuista.

Joka tapauksessa siinä olikin jo kolme vuodaria aamuun ja fiilis oli erinomainen. Sirritkin hoitui sisämaasta eikä meren rannalta!

Kisikäli oli uusi laji Nivalalle ja kun Pauli-Pekka näki aamulla myös lapinkirvisen niin aamuun mahtuikin kaksi uutta lajia Nivalalle. Molemmista lajeista P-P sai myös jonkilaista valokuvaa.

Yksi sääksi muutti aamupäivällä mutta muuten petolintumuutto oli lähes nollatasolla.

Tänään kävin tarkastamassa altaat ja tälläkertaa ei näkynyt ainuttakaan kahlajaa altailla!

Haapajärven puolella Autiorannan lassikoskella oli kuitenkin mukavat 160 phipuksia (suokukkoa) ja yksi aktis (rantasipi) paikallisena.

Viikonloppuna olis tarkoitus mennä taas hituran altaille mutta jos keli on kohillaan niin syksyn ensimmäinen retki merelle ( Kokkolaan Lohtajan ohtakariin ) saattaa myös toteutua.

perjantai 10. syyskuuta 2010

Maaottelu ja Lapinkirvisestä uusi laji Reisjärvelle

Syyskuun ensimmäinen kolmannes takana ja uutena vuodarina kirjattiin lapinkirvinen joita olikin sekä 4.9 että 5.9 liikkeellä useampiakin. Tässä viimeisen viikon retket


Torstaina 2.9 puolentoista tunnin lenkki kalakankaalle ja kävin komppaamassa puskia ja peltoja. Keltavästäräkkejä oli n. 20 ja pohjansirkkuja oli kalajanjoenvarren pusikoissa kivasti peräti kuusi yksilöä. Myös Yksi pensastasku oli vielä maisemissa.

Lauataina 4.9 oli epävirallinen maaottelu Haapajärvi-Haapavesi klo 6-11

Haapajärvellä lajeja havaittiin vähän enemmän ( 53-49)

Haapajärven parhaita havaintoja oli mm. 150 vihervarpusta, 600 järripeippoa, Pensastasku, peukaloinen, nokikana 2 lapinkirvistä ja samalla pellolla saalistaneet 4 tuulihaukkaa. Koskaan aikasemmin en ollut nänhyt nokikanaa karussa settijärvessä.

Haapaveden parhaita oli mm. 2 uiveloa ja 2 lapasotkaa


Sunnuntaina 5.9 Päätettiin Pauli-Pekan kanssa käydä retkellä Reisjärvellä kun siellä on sen verran vähän ylipäätään retkeilty.

Aamu ei ollut mitenkään ihmeellinen mutta uusi laji Reisjärvelle saatiin kun aamun aikana muutti kahdessa paikassa lapinkirvinen. Kyseessä tais olla vasta 167 laji Reisjärvelle. Helppo lajipuute kuitenkin saatiin kuitattua.

Reisjärven Käännänmäellä oltiin aamu ja muita havaintoja aamulta oli mm. hemppo, isolepinkäinen, kuovi, 7 suokukkoa, 2 sinisuohaukkaa ja 3 tuulihaukkaa.

Tulevana sunnuntaina olis tarkoitus käydä staijaamassa ainakin hituran altailla. Tämä viikko on ollut harvinaisen lämmin ja lämpötila onkin kivunnut muutamana päivänä lähelle kahtakymmentä. Flunssan sain kuitenkin hommattua itelle mutta tuskin sillä on isompaa merkitystä viikonlopun retkeilyihin.