sunnuntai 19. joulukuuta 2010

150 rikki

Niin vaan se 150 lajia tuli kasaan Haapajärven vuosipinnoissa. Eilen tein parin tunnin lenkin maastoon ja löysin kuukkelin kotakankaalta noin 700 metrin päästä viimevuotiselta paikalta. Mitään ihmeempiä ei sitten näkynytkään ja ajelinkin jo kotia päin mutta kun keskustassa yhdellä ruokinnalla oli hyvästi lintuja niin päätinpä tsekata senkin ja niin vain odotettu Haapajärvi vuodari ja myös tämän vuoden 219 laji sattui kohalle. Komea tundraurpiainen. Tänään samalla ruokinnalla oli ainakin 3 turpoa! ( tundraurpiainen) kun ohikulkiessa tsekkasin ruokinnan linnut. Näinhän se usein menee että kun jonkun odotetun lajin näkee pitkästä aikaa niin sittenpä niitä alkaakin näkemään siellä täällä. Räkättirastas jatkaa talvehtimista kirjaston tienoilla. Saapa nähä sattuuko rätkä talvilintulaskentaan. Mikäli keli sattuu kohalle niin Haapajärven 14. talvilintulaskenta pidetään näillä näkymin maanantaina 27.12 klo 9.15 alkaen. Lähtö osoitteesta kauppakatu 34.

Jatkossa blogijuttuihin tulee näillä näkymin useammin myös valokuvia mukaan johtuen siitä että pukki tuonee puhelimen jossa on myös kamera. Ykkösluokan laatukuvia ei siis kuitenkaan ole luvassa mutta jospa jotain kuva dokumenttia kuitenkin! Joskus hamassa tulevaisuudessa voisi harkita kunnon kameran laittamistakin :)

Hyvää joulua!

maanantai 13. joulukuuta 2010

Sepelkyyhky jäi talvehtimaan

Joulukuun alussa sain puhelinsoiton Pudaksen Sepolta kun hänelle oli ilmoitettu oudosta kyyhkysestä joka oli Ylipäässä nyt eri ruokinnalla kun marraskuun alussa ollut lintu. Meninkin heti lauantaiaamuna paikan päälle ja reilun tunnin odottamisen jälkeen ruokinnalle tulikin 1kv sepelkyyhky. Ylipäässä on useamman henkilön toimesta yritetty vääntää linnusta jotain rarikyyhkystä mutta nuori sepelkyyhky kun ei ole samannäköinen kun vanha. Itsellä on samalla myös vahvistunut ajatus siitä että marraskuun alussa ollut kyyhkynen oli todennäköisesti kuitenkin myös tämä sama sepelkyyhky. Kylmää on ollut nyt joulukuussakin ja -20 asteen pakkasessakin kyyhkynen on käynyt ruokailemassa aktiivisesti joten eiköhän lintu jää talvehtimaan. Kyseessä on ainakin omalle kohalle ensimmäinen talvihavainto seplusta Haapajärvellä.

Itsenäisyyspäivänä 6.12 kävin maastossa Pauli-Pekan kanssa. Nivalan puolella Koskenperällä oli pellolla suuri viherpeippo parvi, arviolta 300 lintua. Aikasemmin en ole nähnyt noin isoa viherpeippo parvea. Parvessa ei ollut muita lintuja. Hiiripöllö oli vakiopaikalla ja tälläkertaa oli myös evästä kynsissä. Pauli napsikin pöllöstä kuvia joita voi käydä katsomassa osoitteessa

www.kyyhkylantiirat.blogspot.com

Tunturipöllöä yritettiin Nivalan isoilta peltoaukeamilta mutta ei tärpännyt.

Eilen sunnuntaina kävin tekemässä muutaman tunnin lenkin ja lähin tikka teemalla maastoon. Pikkutikkaa ja pohjantikkaa en kuitenkaan löytänyt Settijärven rantalepiköstä. Noin 50 teeren parvi lensi ylitse. Lähin kotia ja Parkkilassa sattui eteen miellyttävä näky. Teereä rupesi lappamaan pellon yli siihen malliin että koskaan aikasemmin en ollut samanlaista näytelmää nähnyt. Laskin parvessa olevan 104 lintua. Parvi oli sen verran löyhä että linnut oli kohtuu helppo laskea. Haapajärvellä olin aikasemmin nähnyt parhaillaan 60 teeren parven joten se ennätys parani mukavasti.

Asikkalan reissu jäi toissa viikonloppuna tekemättä kun edellisenä päivänä tammitikkaa ei kukaan ollut havainnut etsinnöistä huolimatta ja ei viititty ottaa riskiä siinä suhteessa etä tulis tyhjä reissu. No lintu olikin taas seuraavana päivänä paikalla ja myös tänään linnusta on tehty havaintoja joten tammitikka on edelleen paikalla. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole mitään hirveän suurta hinkua lähteä lintua katsomaan. Pitäisi saada reissuseuraa että sinne asti viittisi lähteä. Lapualla oleva tunturipöllö voisi olla realistisempi kohde seuraavaa lintukeikkaa ajatellen.

keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Tammitikasta uusi laji Suomelle

Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellisen sillä tänävuonna on havaittu jo viisi uutta lintulajia Suomessa. Uusimpana lajina tammitikka joka löytyi Asikkalan vääksyssä 12 vuotiaan Tuomas Meriläisen toimesta. Vuosittain Suomessa on löytynyt keskimäärin 1-2 uutta lintulajia Suomelle. Lintu on edelleen paikalla ja lienee talvehtiikin alueella. Itseä kiinnostaisi käydä lintua katsomassa mutta matkaa tulee Asikkalaan sen verran että ei yksin viiti lähteä mutta jos jotakin kiinnostaisi lähteä lintua katsomaan niin sopii ottaa yhteyttä :)

Alla linkki Etelä-Suomen sanomien tammitikka jutusta

http://www.ess.fi/?article=305023

Karstulassa oli tunturipöllö muutaman päivän paikallisena ja bongattavana mutta lintu oli niin nälkiintynyt että lentäminenkään ei meinannut onnistua ja lintu otettiinkin kiinni ja vietiin hoitoon. Itse suunnittelin bongata linnun mikäli se olisi ollut paikalla pitempään ja täysissä voimin. Tamperelainen Eero Niinikoski kävi monen muun tavoin bongaamassa tämän tunturipöllön. Kyseessä oli Eerolle 315 vuodari mikä on uusi Suomen ennätys! Onnittelut siitä. Olisi mielenkiintoista tietää että paljonko Niinikoskelle tulee autolla kilometrejä vuodessa kun tulee ajettua kuitenkin ahkerasti Suomea ristiin rastiin ja aina pitää olla valmiina lähtemään vaikka Hankosta Kilpisjärvelle mikäli vain kunnon rari löytyy toiselta puolen Suomea.

Itse en viime viikonloppuna tehnyt varsinaista retkeä maastoon ollenkaan. Lauantaina kävin viemässä Isosaareen siemeniä ja pienen lenkin ja sunnuntain olin täysin kotona. Lauantain pikku retkellä näin räkättirastaan joka oli kirjaston takapihalla ja myös sunnuntaina 20 asteen pakkasessa näin rätkän. Tällä kertaa ikkunasta kun lintu lensi pihan yli.

Joulukuu lähti käyntiin oikein mukavasti. Töistä tullessa kävin Isosaaren ruokinta-automaatin täydentämässä ja hämärtyvässä päivässä oli yllättäen hiiripöllö samassa paikassa kun missä se oli kaksi viikkoa sitten. Selkeesti sama lintu kyseessä. Joulukuussa olisi tarkoitus saada kaksi Haapajärvi vuodaria ja näin ollen sitten olisi tältä vuodelta 150 lajia kasassa Haapajärveltä. esim riekko, kuukkeli, pikkutikka, pohjantikka ja muutama pöllölaji puuttuu tältä vuodelta Haapajärveltä mutta toisaalta kovin paljoa en joulukuussa enää maastossa tule olemaan joten saapa nähä miten käy.