sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Tammikuu jää taakse

Tammikuu alkoi erinomaisesti mutta loppukuusta ei onni ollut oikein millään tavalla myöten. Tammikuun yhdeksäntenä päivänä hoitui viitatiainen Pihtiputaalta. Reijon (Jussilainen) ja Pauli-Pekan ( Österberg) kanssa käytiin bongaamassa lintu. Viikko siitä ja matka suuntautui Lapualle ja tunturipöllöä katsomaan P-P:n ja Timpan ( Meriläinen) kanssa. Keli oli kaikkea muuta kun suotuisa. Vaikka pakkasta oli vain -12 astetta niin edellisen päivän -30 astetta tuntui vielä lämpimältä tähän verrattuna. Niin jäätävän kylmä oli tuuli! Lintu jäi näkemättä. Lohdutuksena reissulta tuli kuitenkin kolme vuodaria. Huuhkaja istui aamuvarhaisella ladon katolla ja habituksen perusteella lajista ei voinut saada mitään muutakaan pöllöä. Pauli oli ainoa joka ehti katsoa lintua hetken kiikarilla ennen linnun katoamista pimeyteen. Lapualla näkyi vielä pulmusparvi ja peltopyyparvi. Itse päätähti oli kuitenkin visusti piilossa. Seuraavana viikonloppuna tein retken Pyhäjärvelle ja pähkinänakkelia yritinvuodariksi mutta turhaan.

Reissu mummolaan seuraavana päivänä oli suunniteltu Lapuan kautta ja näin tehtiinkin vaikka edellisenä viikonloppuna olinkin kovasti sitä mieltä että en taida toista kertaa käydä lintua yrittämässä. Tälläkertaa oli hernerokka sumu ja ei tarvinnu tosissaan lintua ees yrittää. Niin epätoivosta se oli. Etsijöitä oli useampia mutta kaikilla tulos sama.

Tänä viikonloppuna pidin pihabongauksen eilen ja lajeja kertyi tunnin aikana viisitoista. Parhaimpina uudet Haapajärvi vuodarit tilhi ja korppi.

Tänä aamuna oli tarkoitus käydä aikaisin pöllöretkellä Nivalan lintuharrastajien kanssa mutta yöllä alkoikin tuulla oikein todenteolla ja näinpä se reissu tuli peruttua. Pienen lenkin tein keskustan tuntumassa kävellen mutta mitään ihmeempää ei näkynyt. Jotain mainitakseen kuitenkin 14 fasaania 10 tilheä ja 40 pulua.

Kahteen viikkoon ei ole tullut ainoatakaan vuodaria ja pari nuijattua bongausta sisältyy tähän viimeiseen pariin viikkoon. Vuoden ensimmäiseen kuukauteen mahtui kuitenkin yksi elis joten vuoden ensimmäinen kuukausi oli loppujen lopuksi ihan kohtalainen.

Seuraava viikonloppu meneekin savossa ja Sonkajärvellä kavereiden parissa joten suapa nähä jääkö ens viikonloppuna linnut taka-alalle?

Tammikuun jälkeen vuodareita näyttää olevan tasan 40 ja se on viimeisen viiden vuoden aikana toiseksi vähiten.

lauantai 15. tammikuuta 2011

Tammitikkaa kahtomassa

Loppiaisena vihdoin ja viimein tehtiin reissu Asikkalaan ja lähettiin katsomaan Suomen ensimmäistä tammitikkaa. Tammikuuhan se on paras kuukausi lähteä katsomaan nimenomaan TAMMItikkaa. No reissuun lähti minun lisäksi Pauli-Pekka Österberg, Jarno Rasmus, Toni Uusimäki ja Mika Kumpulainen. Jarnon autolla mentiin ja klo 3.40 Jarno noukkasikin minut ja Paulin kyytiin. Toni ja Mika tulivat kyytiin hirvaskankaan absilta ja tässä vaiheessa kaikki olikin messissä.

Matka meni joutuisasti ja kun meillä ei ollut mitään kiirettä niin pidettiin pari kunnon taukoa. Asikkalaan saavuttiin yhdeksän maissa ja porukkaa olikin paikalla jo kohtalaisesti. Lintua saatiin odotella tunteroinen ennenkuin se tuli kymmenen maissa perinteiselle paikalle lehtikuusiin. Etäisyyttä lintuu oli noin 200 metriä joten putkella lintua pystyi seuraamaan erinomaisesti. tikka liikkui melko korkealla puussa ja oli välissä melko äänekäskin. Hienoa! Petteri Mäkelä oli paikalla yhtäaikaa ja nauhoitti tikan ääntä. Ei ihan laatu kamaa mutta sitä kannattaa käydä kuuntelemassa Petterin blogissa osoitteessa:

http://himopointsaaja.blogspot.com/2011/01/61-tammitikka.html

Aamulla tikkaa odotelessa vuodariksi tuli mm. taviokuurna, vihervarpunen, peippo ja tikli.

Takaisintulomatkasta tulikin mielenkiintoinen. Rasmuksen auto alkoi temppuilemaan oikein kunnolla. Automaativaihteisto alkoi tilttaamaan täysin ja loppujen lopuksi auto oli jätettävä tienvarteen. Toivottavasti ei tullut kallista remonttia! Oltiin Muuramessa ja vielä oli 70 kilometriä hirvaskankaalle josta oli tarkoitus jatkaa Uusimäen autolla Haapajärven ja Ylivieskan kautta kokkolaan. Pari puhelinsoittoa Jyväskyläläisille mutta tottakai he eivät olleet maisemissa joten ei ollut kuin yksi vaihtoehto että miten jatketaan matkaa. Tilattiin tilataksi ja sillä mentiinkin seuraava pätkä. Kalliiksihan se tuli mutta aina ei voi voittaa :) Onneksi auto ei kuitenkaan hajonnut menomatkalla. Olis varmaan jäänyt vielä tikkakin näkemättä!

Reissu oli kuitenkin muuten onnistunut ja tästä on hyvä jatkaa tätä vuotta.

perjantai 7. tammikuuta 2011

Eka ekaa


Hyvää uuttavuotta! vuosi 2011 pyörähti käyntiin Kuusamosta ja vuoden ensimmäisenä päivänä pitää tottakai olla maastossa. Lähin liikkeelle jo ennen valoisaa ja yritin hämärissä saada jo riekkoa vuodariksi mutta linnut oli hiljaa. Vuoden ensimmäiseksi vuodariksi kirjasin ääntelevän keltasirkun klo 9.05 ja heti perään joutsen. Olisihan se ollut hieno aloittaa vuosi joutsenella mutta en ehtinyt varisjoen sillalle kun keltasirkku lensi jo yli äännellen. Parikymmentä minuttia olin Määttälänvaarassa sijaitsevalla varisjoella ja vuodariksi tuli siinä varis, 2 korppia 8 pikkukäpylintua 2 käpytikka ja 2 koskikaraa. Olin jo lähössä jatkamaan matkaa kun merikotka lensi komeasti läheltä joen yli. Vuosi lähti siis erinomaisesti käyntiin linturintamalla. Vuonna 2010 ekat joutsenet näin maaliskuun lopulla ja vuoden 2010 ensimmäinen merikotka sattui kohalle vasta syyskuun lopulla!!! meko kiersi viime vuonna siis minua todella kovasti mutta toki täällä sisämaassa niitä ei nääkään samalla lailla kun rannikolla.

Lähin jatkamaan matkaa ja heti alkuun tienvarressa oli samassa haavassa neljä pyytä. Suuntana oli Valtavaaran parkkipaikka ja tarkoituksena saada vuodariksi kuukkeli ja lapintiainen. Molemmat lajit näyttäytyikin hienosti heti alkuun. Kuukkeleita oli neljä yksilöä ja lapintiaisia yksi. Hömötiainen oli ruokintojen valtalaji noin 10 yksilöllä. Ruokinnalla oli myös mm. käpytikka, närhi ja talitiaisia.

Mitään sen kummempaa ei aamupäivän retkelle mahtunutkaan. Peruslajeja tuli keskustasta ja ensimmäisen päivän saldo olikin tasan 20 lajia. Helpoimpia lajipuutteita oli ensimmäisenä päivänä varpunen ja sinitiainen jotka olisi toki hoitunut keskustasta jos olisi jaksanut vaivautua oikein etsimään. Tästä oli kuitenkin hyvä aloittaa!

Sunnuntaina 2.tammikuuta ajeltiinkin Kuusamosta kotia Haapajärvelle ja matkalla tuli yksi vuodari kun Oulun Yli-kiimingissä istui kuusen latvassa hiiripöllö. Bloggasin pöllön vauhdista mutta en saanut määritettyä lintua 80km/h vauhdista kun tilanne oli sen verran nopea ja teinkin u-käännöksen ja palasin paikalle missä lintu oli ja ihailinkin hetken hiiripöllöä kiikareilla mutta en jäänyt paikalle sen pitemmäksi aikaa kun maantiellä oli kuitenkin sen verran vilkkasti liikennettä.

Vuonna 2010 vuodareita kertyi 219 joten hieman vähemmän kun edellisenä vuonna. Näistä 190 lajia oli Keskipohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen alueelta ja 150 lajia Haapajärveltä. Vuonna 2009 Haapajärvellä havaitsin 161 lajia joten siitä jäin nyt melkosesti joka johtui pitkälle huonosta pöllövuodesta sekä myös lähes kaikki sirrit loisti Haapajärvellä poissaolollaan. Se taas johtui siitä että ainoakin hyvä kahlaajapaikka kuivui lämpimänä kesänä täysin.

Vuosi 2010 tarjosi jälleen paljon hienoja hetkiä luonnon parissa ja vuosi muistetaan etenkin siitä että Suomelle löytyi peräti neljä uutta lintulajia. Omalle kohalle ei kunnon raria sattunut kohalle mutta ei muuta kun uutta matoa koukkuun. Laitan tähän jotain poimintoja vuodelta 2010 ja niitähän on paljon :)

Vuosi 2010 alkoi loistavasti kun heti tammikuun ensimmäisenä päivänä näin Haapajärvellä harmaapäätikan. Tästä tuli minulle Haapajärvi pinna. Tämän jälkeen talvi menikin rauhallisesti kevättä odotellessa.

Huhtikuun alkupäivinä oltiin Kuusamossa viettämässä pääsiäistä. Retkellä tuli käytyä mutta parhaiten siltä reissulta jäi mieleen bongattu lapinpöllö. Tuo lintu on kieltämättä komeaa katseltavaa!

Huhtikuun lopulla oli Laukaassa Suomen ensimmäinen Amerikantaivaanvuohi. Olin lintua kuuntelemassa 24 päivä ja yksin ei tarvinnut olla sillä paikalla oli 200 muutakin bongaria odottelemassa illan hämärtymistä ja linnun ääntelemistä. Lintu olikin äänessä mutta valitettavasti aika kaukana.

Toukokuussa luonnollisesti luonnossa oli paljon nähtävää.

6.5 Vain 40 kilometrin päästä Pihtiputaalta löytyi palsasirri jonka kävin bongaamassa samantien. Lintu viipyi paikalla kaksi päivää.

22.5 Olin Pyhäjoella staijaamassa ja kohalle sattui leveäpyrstökihu josta tuli mulle sponde elis!

25.5 Kävin bongaamassa Kalajoella sitruunavästäräkin. Tämäkin oli mulle elis

30.5 PPLY:n kevätralliin osui yksi elis. Rantakurvi Oulusta tietopaikasta :)

Kesäkuusta tuli yllättävän kiireinen päivä linturintamalla

Alkukuusta löysin Haapajärveltä oudosti laulavan yölaulajan/huutajan jota moni alan ammattilainen ei osannut määrittää.

Lintu kuitenkin osoittautui ruisrääkäksi. Tätä lintuahan voi youtubessa käydä kuuntelemassa. Joltain kesän aikasemmalta jutulta löytyy linkki sinne.

Turhaan en käynyt lintua kuuntelemassa useampaa kertaa sillä viiriäinen kuului samaan paikkaan kolmannella kerralla. Tästä tuli mulle uusi Haapajärvi pinna.Omaan lapsuuden kotiin kuului myöhemmin kesällä myös viiriäinen. Joten HPJ:n viiriäissaldo oli viime kesältä 2 lintua. Toisen viiriäisen kuuli ensimmäisennä pikkuveli.

11.6 Kävin kuuntelemassa Hongelin Harrin löytämää pikkukultarintaa Pyhäjärvellä ja vielä illan/yön päälle Salonkosken Samin löytämää kehrääjää Lestijärvellä. Molemmat kovia lajeja Keskipohjanmaalla ja niistä tulikin mulle KPLY pinna.

19.6 Tuli tehtyä pitempi bongausreissu Varkauteen ja sain retkiseuraksi Jussilaisen Reijon. Reijo osoittautui todella puheliaaksi kaveriksi ja eriomaiseksi retkiseuraksi muutenkin. Matka Varkauteen menikin todella nopeasti. Mustapääsirkkua ei kuitenkaan nähty vaikka lintu olikin neljänä edellisenä päivänä ollut paikalla. No meillä oli kuitenkin monta muutakin kohdetta ja mm. varkauden mandariinisorsa ja siilinjärven lampiviklo tuli kartutettua elislaariin. Lampiviklokin siis piti kuitenki bongata vaikka yritin siitä saada eliksen ihan spondena.

Samaan aikaan Lumijoella oli hietatiira joka oli ensimmäistä kertaa Suomessa bongattavissa. Neljä päivää pokka piti ennenku mulle riitti. Lumijoelle oli lähdettävä. Niin makea oli tilanne. Reijon sain taas yllytettyä mukaan ja kahdestaan ajeltiin lumijoelle. Lintu teetti kovasti töitä mutta hoitui kuitenkin. Fiilis oli sen verran hyvä että edes poliisisedän antamat sakot ei sitä lannistanut. Kai se vähän lievensi tilannetta että selitin poliisille harvinaisesta linnusta ;)

Kesä menikin sitten rauhallisemmin linturintamalla. Heinäkuun lopulla kuitenkin tärähti kunnon rari Lappeenrantaan. Arokyyhky! Lintu oli paikalla neljä päivää ja juuri viidentenä päivänä kun minä menin paikalle niin lintua ei enää ollut. Tosin edellisenä iltana tulikin jo viestiä että lintu lähti määrätietoisesti etelää kohti joten tilanteeseen osasin varautua että lintu jää näkemättä. Kuitenkin töyhtökiurun kävin bongaamassa Lappeenrannan keskustan tuntumasta ja siitä elis. Oltiin Lappeenrannassa koko perhe ja vietettiin aikaa ihan lomaillen 30 asteen helteissä. Matka meni nappiin vaikka suurharvinaisuus jäikin näkemättä. Lintu hommat jätin tarkoituksella taka-alalle ja nautin siitä että lapsi nauttii ja kaikilla oli hauskaa yhdessä.

Alkusyksystä kävin usein Nivalassa Hituran altailla kattomassa lintuja. Kolme uutta melko odotettua lajia Nivalalle tuli havaittua.

9. elokuuta tundrakurmitsa. Mpaikalla myös Reijo Jussilainen
23. elokuuta punakuiri
12. syyskuuta kirjosiipikäpylintu. paikalla myös Pauli Österberg ja Timo Meriläinen

Syksystä tuli kaikkien aikojen viitatiais syksy

3.Lokakuuta piti lähteä Pietarsaareen opiskelemaan tätä melko paljon hömötiaisen näköistä lintua. Itsellä oli aikasemmin ollut hyvä kandi mutta tilanne valui ohi joten nyt tilanne piti paikata. Reissuun lähti Myös Meriläisen Timo Nivalasta ja Veikka Valtteri Österberg Haapajärveltä.

Heti aamusta oltiin paikalla ja myös melko pian itse odotettu vieras ilmestyi ruokinnalle. Linnun löytäjä ja ruokkija Mats Björklund kohteliaasti sanoi että voi tulla ihan vapaasti pihalle katsomaan lintua. Lintua olikin hyvä verrata hömppiin joita oli ruokinnalla usein viitatintin kans yhtäaikaa. Saarijärven Leo tuli myös katsomaan lintua ja olikin meille Pietarsaaren oppaana aamupäivän kun käytiin retkellä yhdessä. Kiitokset Leolle retken lisäksi vielä maukkaista marjoista ja hedelmistä! Pietarsaaren reissu oli varsin onnistunut tottakai kun itse lintu näkyi ja retkiseurakin oli erinomaista.

Lokakuusta ei jäänyt tänävuonna juurikaan kerrottavaa mutta marraskuun kahdeksas päivä Pohjoismäen Marko löysi KPLY:n ensimmäisen nunnataskun! Heti seuraavana päivänä kävin linnun hoitamassa kun työtilannekin sen salli. Taustalla kummitteli vielä myös kaksvuotta aikasemmin nuijattu oulun nunnatasku.

13.marrakuuta löysin pikku-uikun joka olikin Haapajärvelle uusi laji. Lintu viihtyi pitempään paikalla.

17.11 Todella pitkästä aikaa löysin hiiripöllön spondena. Niitä onkin tänä talvena ollut liikkeellä yllättävän paljon.

Näillä muisteluilla onkin hyvä aloittaa vuosi 2011!

Raririkasta vuotta 2011 kaikille!

sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Haapajärven 14. talvilintulaskentojen tulokset

Laskin linnut 26.12 klo 9.20-14.40 Pakkasta lähtiessä -14 ja palatessa -10 astetta. Pilvistä ja melko tyyntä.

Lintuja oli enemmän kun kertaakaan aikasemmin keskitalvella vaikka kunnon pakkasta onkin pitänyt tänä talvena. Siis uusi yksilömääräennätys syntyi mutta ei lajimääräennätystä. yksilöitä reitillä oli 860 ja entinen ennätys oli 719 lintua. Nyt on viides vuosi menossa Haapajärven talvilintulaskennoissa joten luonnollisesti vuorossa oli viides keskitalven laskenta.

Uudet yksilömääräennätykset. Suluissa edellinen ennätys

Naakka 97 (72)
Käpytikka 9 (8)
Tundraurpiainen 2 (1)
Taviokuurna 3 (1)

Lisäksi reitille osui kaksi hyvin odotettua uutta lajia

Teeri 18
Isokäpylintu 2

Isokäppäreissä kyseessä oli ensimmäiset lajilleen määritetyt linnut.

Punatulkkuja on ollut reitillä enemmän vain ensimmäisessä laskennassa marraskuussa 2006 ja nyt lintuja oli yhtä paljon kun viimeisessä kuudessa laskennassa yhteensä joten se oli kiva piristys.

Ensimmäistä kertaa reitille ei osunut fasaania joten fasaanien hyvä putki katkesi melko odotetusti.

laskentojen tulokset

1.Keltasirkku 189
2.Urpiainen 133
3.Naakka 97
4.Viherpeippo 79
5.Talitiainen 68
6.Harakka 60
7.Varpunen 52
8.Varis 30
9.Punatulkku 28
10.Sinitiainen 20
11.Pikkukäpylintu 20
12.Teeri 18
13.Pikkuvarpunen 14
14.Kesykyyhky 13
15.Närhi 9
16.Käpytikka 9
17.Hömötiainen 7
18.Taviokuurna 3
19.Tundraurpiainen 2
20.Korppi 2
21.Isokäpylintu 2
22.Töyhtötiainen 2
23.Kuusitiainen 2
24.Puukiipijä 1