lauantai 25. helmikuuta 2012

Otus pihapinnaksi!

Helmikuusta on selvitty hienosti ja talvi alkaa taittumaan kevääseen. Alla yhteenveto menneestä kolmesta viikosta.


Sunnuntai 5.2 Pakkanen paukkui -30 asteessa. Auton akku oli tyhjentynyt kovissa pakkasissa ja näinpä tein parin tunnin lenkin maastoon että saan akkua ladattua mutta vasta sen jälkeen kun olin saanut apuvirtaa. Ulkona ei oikein tarennut olla. Parhaimpina havaintoina oli koiras varpushaukka ja 15 taviokuurnan parvi


Varpushaukka



Taviokuurna



10.2 Perjantaina tein pöllöretken ja huuhkaja huutelikin vuodariksi synttäreitten kunniaksi. muuten olikin hiljaista paitsi tuuli yltyi iltaa myöten koko ajan kovemmaksi.

12.2 sunnuntaina Paulin kanssa retkeiltiin haapajärvellä ja melko hiljasta oli linturintamalla mutta keskustan tuntumassa mäkikadulla oli urpiaisparvessa tundraurpiainen ja samoilta nurkilta vielä tiklistäkin tuli mainio vuodari.

eilen 24.2 kuitenkin sattui omalle kohalle helmikuun mukavin havainto. Olin lähössä töihin aamukuudeksi ja kävelin autolle kun kuulin huu äänen. oliko pöllö? Jäin kuuntelemaan hetkeksi ja niin vain asio otus (sarvipöllö) oli äänessä täyttä häkää! Ei ollut aikaa jäähä lintua kuuntelemaan kun oli jo kiire töihin mutta illalla kävinkin useamman kerran kuuntelemassa että joko pöllö on äänessä ja klo 22 otus oli aktiivisimmillaan. Kävelin illalla myös lähemmäksi kuuntelemaan lintua ja yöllä kun satuin puoli kolmen maissa heräämään niin uteliaisuuttaan piti tarkistaa että onko pihapöllö äänessä. Minutin odottelun jälkeen tuttu ääni kantautui korviin. Tuli mukava pihapinna ja nyt onkin hyvä tarkistaa omalta pihalta millon kannattaa lähteä pöllöretkelle ;)

Tänään oli tarkoitus pitää haapajärven 18.talvilintulaskenta mutta aamun sääennuste siirsi laskentaa myöhemmälle ajankohdalle. Tein kuitenkin reilun kolmen tunnin lenkin maastoon ja kaksi vuodaria oli retken parhainta antia. Isolepinkäinen oli aholan pelloilla haavan latvassa ja pähkinähakki istui kuusen latvassa oulun tien varressa sauvissa. muuta mainittavaa aamulta oli 3 palokärkeä siiponkoskella ja about 50 varpusen ja pikkuvarpusen sekaparvi parkkilassa.

Haapajärven eka hakki tälle vuodelle löytyi yllättäen Sauvista Oulun tien varresta

perjantai 3. helmikuuta 2012

13 Lajia pihabongaukseen

Heitin pihabongaukseen haasteen itelleen että tunnin aikana yritän saaha kymmenestä lajista kuvan ja laitan blogiin kuvat, oli laatu sitten mitä tahansa. yhdeksään lajiin jäin vaikka fasaani ja varis oli pienestä kiinni. fasut ei harmi kyllä tullut tunnin aikana ruokinnalle mutta lennossa näin kolme lintua mutta en ehtinyt niitä kuvata. Samoin variksen kanssa tilanne oli liian nopea. Käpytikasta ja hömötiaisesta tuli ainoastaan äänihavainto. Heti Pyhäjärveltä palattuaan pidin pihabongauksen ja tällaiset tulokset tuli

Keltasirkku 22
Pikkuvarpunen 15
Talitiainen 10
Varpunen 10
Sinitiainen 3
Fasaani 3
Punatulkku 2
Viherpeippo 3
Harakka 1
Käpytikka 1
Hömötiainen 1
Varis 1
Närhi 1

Ja kuvat siinä järjestyksessä missä ne otin:



Sinitiainen klo 12.59



Talitiainen klo 13.00



Pikkuvarpunen klo 13.02



Keltasirkku klo 13.03




Harakka klo 13.05



Varpunen klo 13.07



viherpeippo klo 13.09




närhi klo 13.30 (meinas jäähä kuvaaminen tiukille)




Punatulkku klo 13.46 Vähän haastavampi kuva mutta naaras punatulkku siinä istuu sopivasti oksien takana