torstai 29. maaliskuuta 2012

Ensimmäinen neljännes vuodesta pakettiin

Kevätmuutto alkoi ihan mukavasti ajallaan ja uusia lajeja on kertynyt kivasti viimeisen viikon aikana.

Viikko takaperin torstaina 22.3 Ajeltiin töitten jälkeen koko perhe Kuusamoon. Oulussa pidettiin hieman pitempi tauko Paulin perheen luona, tai Paulin kanssa tehtiinkin siinä "sivussa" reilun tunnin linturetki :)

Vuodareita tunnin lenkillä kirjasin mustavariksen,harmaalokin ,merilokin,isokoskelon ja uuttukyyhkyn.

Syvällä sisämaassa muutto on aina myöhempään kun rannikolla. Hietasaaressa kaksi uuttukyyhkyä oli aktiivisesti äänessä ja toisesta tuli jonkinlainen kuvakin räpättyä. Jostain syystä uuttukyyhkyn kuvaa ei pysty blogissa suurentamaan ja ton ihme tekstinki se heitää tohon mutta antaapa olla.

a href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEV7skS2XgHKf2vlfcc-_DwvG48a2lSwPDsdFgjL5TwNBFA-pQWLRJwIs38enpAdCK9V5o5p058cTEh6HunkYYNgsBx1iK8tX5JTUPL8QIIf29ha-AMUv9Xd-9HkgZv8NL-KYet4aF_5U/s1600/IMG_6030.JPG">


Perjantaina 23.3 olin Kuusamossa aamun maastossa. Kiveskoskella kuvasin koskikaroja ja Virkkulassa näin yksinäisen kuukkelin. hiljaista oli vielä lumisessa Kuusamossa muuten linturintamalla.









Lauantaina 24.3 en käynyt maastossa mutta riekko tuli ranualta vuodariksi hautajaisreissulla. valitettavsti kahdesta linnusta toinen jäi auton alle kun linnut nousi maantieltä liian myöhään ja autokin tuli vastaan.

Sunnuntaina 25.3 olikin paluumatka ja poikettiin pikaisesti Oulun pikisaaressa kun siellä oli juuri havaittu kolme isolokkia. Laruksia oli mukavasti ja kaksi isolokkia löyttyikin helposti. Mahdollisesti kolmskin olisi löytynyt kun olisi ajan kanssa etsinyt?

Moottoritien varrelta Limingasta vuodariksi tuli vauhdista töyhtöhyyppä. Päätettiin ajaa Limingantulliin ja pitää siellä tauko. Paikka olikin oivallinen sillä olihan siellä 60 mustavarista :)



Tiistaina 27.3 Kävin alkuillasta Nivalassa ulkoiluttamassa kiikareita ja kameraa. Tunturipöllöä ei näkynyt mutta kaksi tuulihaukkaa tuli vuodariksi. Aittoperän pelloilla oli isolexa



Alkuillasta varpuspöllö oli äänessä Haapajärven leväniemessä.

Eilen tein töitten jälkeen puolentoista tunkin lenkin maastoon kelin ollessa erinomainen. Töyhtöhyyppiä näin yhteensä 22, telkkäpari oli Savilahdella, kaksi kanahaukkaa ja Siiponkoskella yllättäen mustavaris! Kotia tullessa ruokinnalla olikin koiras ja naaras vihervarpunen ja tästä tulikin myös vuodari

Naaras spinari



Koiras spinari (vihervarpunen)




Viikonlopuksi on sään ennustettu kylmenevän joten muuttokin hidastuu varmasti. Lauantaina en meinaa käydä maastossa vaan menen veljelle talkoisiin mutta jospa sunnuntaina jotain kivaa näkisi.

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Käppäri vuodariksi

Viime sunnuntaina keli oli erinomainen ja maastossa tuli käytyä klo 7-11

Tuleehan tuota retkeiltyä usein huonommallakin kelillä mutta lauantai oli nyt kuitenkin koti päivä. Käpylinnut on ollut tänä vuonna todella kortilla ja pitkälle maaliskuuta piti mennä ennen kuin pikkukäpylintu napsahti vuodariksi Haapajärven Veivarinperältä. Samalla paikalla oli myös kaksi pyytä ja palokärkeä sekä puukiipijä.

Jatkoin Pyhäjärven puolelle ja kävin katsomassa Tikkalansalmen sulan. 28 Joutsenta olikin sulassa.





Tikkalansalmella joutsenia katellessa vuodariksi lensi mustarastas.Etelä-Suomessa odottaa jo mm. sadat kiurut ja töyhtöhyypät tänne "pohjoiseen" tuloa.

Loppumatkan lajisto olikin vielä talvisempaa. Autiorannan Lassikoskella pysähtyminen toi retkipinnaksi kebabkyyhkyn.

lauantai 17. maaliskuuta 2012

Muutto käyntiin

Tästäpä se nyt taas lähtee. Kevään ensimmäiset muuttolinnut on nyt nähty ja tuttuun tyyliin kevään ensimmäinen muuttolintulaji oli omalle osalleni laulujoutsen. 2000-luvulla joutsen on ottanut seitsemän kertaa paalupaikan kevätmuuton osalta. Savimäenpuhdossa kolme lintua oli jäällä. Töitten jälkeen piti vielä lähteä katsomaan tunturipöllöä Nivalaan siinä toivossa että sais kuvat napattua. Lintu kuitenkin oli kaukana jäällä ja tuli vasta illan hämärtyessä saalistelemaan.

Uutisissa oli eilen että tänävuonna on huono pöllövuosi. Aika vasta kirjoitinkin hyvästä pöllöretkestä Nivalassa ja viime viikonloppuna tein lauantain ja sunnuntain välisenä yönä pöllöretken klo 22-02 ja oikein mukavasti oli pöllöt äänessä täällä Haapajärvi-Reisjärvi akselillakin. Kovin oli helmipöllö pitoinen tarjonta mutta kahdentoista helmarin lisäksi saldona oli myös viirupöllö ja varpuspöllö. Täällä siis pöllöjä ainakin on mukavasti. Kuvat on ollut viime aikoina vähissä mutta eipä ole oikein ollut kuvattavaakaan ja maastossakin oon sen verran vähän viimeaikoina ollu. Tänäänkin lataan akkuja vielä kevääseen ihan kotosalla mutta nyt kevätmuuttajia alkaa tippumaan jokapäivä myös näillekin korkeuksille!

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Haapajärven 18.Talvilintulaskentojen tulokset

Viikko sitten tein Veikan kanssa Haapajärven 18. talvilintulaskennan. Lajeja havaittiin tasan 20 mikä on tavanomainen määrä. aikaisemmissa keväänlaskennoissa on ollut aina 19-22 lajia. Mitään erikoista ei reitiltä löytynyt. Parhaimpana havaintona oli keskustassa paikallisena ollut pähkinähakki joka osui reitille nyt seittemättä kertaa. Koskaan aikasemmin reitin yleisin laji ei ole ollut näin vähälukuinen.

Yleisin laji oli keltasirkku 68 yksilöllä. Tämä titteli osui keltasirkulle seittemättä kertaa. Viherpeippo on ollut reitin yleisin laji kuusi kertaa. Pikkuvarpusia osui reitille enemmän kuin koskaan ja ensimmäistä kertaa reitillä pikkuvarpusia oli enemmän kun tavallisia varpusia. Fasaaneja oli lähes ennätyspaljon (20)

Yksilömäärä jäi ennätysalhaiseksi joten sen suhteen reitillä pääsi melko helpolla. Pakkasta oli aamulla -18 astetta ja päivällä lauhtui -6 asteeseen.

Siinäpä oli taas tilastokimaraa joka onkin mun lempipuuhaa :) Tässä vielä laskentojen tulokset:


1.Keltasirkku 68
2.Talitiainen 50
3.Harakka 42
4.Pikkuvarpunen 36
5.Sinitiainen 30
6.viherpeippo 30
7.Varpunen 27
8.Fasaani 20
9.Varis 16
10.Kesykyyhky 15
11.Naakka 14
12.Närhi 8
13.Punatulkku 5
14.Hömötiainen 4
15.Käpytikka 2
16.Töyhtötiainen 2
17.Pyy 2
18.Pähkinähakki 1
19.Urpiainen 1
20.Kuusitiainen 1

tiistai 6. maaliskuuta 2012

HUU-uu

Viime viikko osoitti että näillä nurkilla pöllöillä on tänä vuonna erinomainen vuosi meneillään. Tiistaina 28.2 ajoin Nivalaan pöllöretkelle ja lähdin Timon ja Reijon kanssa ajelemaan nivalan pöllö mestoille. Päivällä oli ollut kova lumipyry ja tuulista mutta illaksi keli muuttui sen verran mukavaksi että ajattelin että nyt voisi tulla hyvä pöllöilta ja sitä se myös oli.


Ensimmäiseen tuntiin saatiin pari helmaria ja huuhkajaa mutta kello yhdentoista jälkeen hommaan tuli yllättävä käänne. Lähes joka pysähdyksellä kuului joko huuhkaja tai helmipöllö ja parhaaseen paikkaan kuului peräti viisi huuhkajaa ja yksi helmipöllö!! Koskaan aikasemmin en ollut kokenut noin mahtavaa pöllöjen serenadia kun kaksi koiras ja naaras huuhkajaa huutaa kurkku suorana ja viides huuhkaja toimii kapellimestarina naukumalla vieressä. Helmipöllö puputti taustaorkesterissa hienosti.

illan aikana kuultiin 14 huuhkajaa ja 6 helmipöllöä. Lisäksi muutama epävarma ääni jäi määrittämättä. Pöllömäärät oli siis todella hienot. lajisto oli vain tälläkertaa aika yksipuolinen. Pakkasta oli viisi astetta ja pieni tuulenvire kävi koko illan ja tuuli voimistui yön mittaan. Se ei kuitenkaan pöllöjä hidastanut. Maastossa oltiin noin klo 21.30-01.30

Nivala on ollut viimeisen viikon ajan myös koko Suomen pöllöpaikkakunta numero 1.

24.2 poliisin kelkkapartio näki pidisjärven jäältä lähtevän tunturipöllön joka löytyikin 2.3 perjantaina uudestaan myös harrastajien toimesta jolloin Reijo ja Juhani näkivät pöllön. Sen jälkeen tunturipöllö onkin nähty joka päivä korpirannan tuntumassa. Lintua on käyty katsomassa jo mm. Pietarsaaresta, Kuopiosta, Porista ja Kajaanista. Kyseessä on tänävuonna ainoa bongattavissa oleva tunturipöllö joten se on innoittanut porukoita Nivalaan.

Myös Nivalassa oleskelevat suopöllöt on ollut yleisen mielenkiinnon kohteena ja sitäkin on harrastajat käynyt katsomassa ahkerasti.

Haapajärvelläkin olisi tarkoitus tehä nyt lähiaikoina pöllöretki kun pöllöjä nyt tuntuisi ihan mukavasti olevan. Sarvipöllö huutelee edelleen omalle pihalle joten on helppo todeta että mennyt viikko ei ole ollut yhtään pöllömpi!