lauantai 10. tammikuuta 2009

Härkäahon reissu

Vuoden ensimmäinen pyöräreissu suuntautui härkäahon koskelle.Tarkoitus oli saada koskikara ekovuodariksi ja siinä sivussa mahdollisimman monta muuta lajia kun nyt lähettiin täysin nollista liikkeelle.Ilma ulkona erittäin hyvä. Pakkasta -4 ja pilvetön taivas.Liikkeelle lähdin klo 9.15

Pikatahtiin ruksasin vihkoon 10 lajia : varis,naakka,sinitiainen,viherpeippo,harakka,talitiainen,pikkuvarpunen,varpunen,urpiainen ja punatulkku.Matka jatkui kohti sahaa jossa pitkään pyöri ilmassa puluparvi joka vihdoin malttoi istahtaa langoille. 57 pulua laskin siitä parvesta.Haapajärvellä en olekaan aikasemmin laskenut noin suurta puluparvea.Oisko kohtuu vähälukuinen kanta kasvamassa?Keltasirkku kirjattiin vielä uutena lajina kun kello tuli 10.

Matka jatkui kohti Ylipäätä jossa uusina ekovuodareina napsahti eka käpytikka naaras puhelintolpan nokasta ja pian närhi rääkäisi lähimetsässä.

Rintalankujalta oli tarkoitus hoitaa tietopaikasta mustarastas mutta mustis oli piiloutunut sen verran hyvin että se jäi näkemättä.Korea koirasfasaani kuitenkin ilmestyi ruokinnalle.

Haittaperäntielle etenin seuraavaksi.Puolikilometriä poljettua huomasin metsän päällä vauhdilla menevän linnun.Kiireellä ehdin muutaman sekunnin seurata lintua kiikareilla ja sain sen verran linnusta otetta että tunnistin sen aikuiseksi kanahaukaksi.Matka jatkui ja töyhtötiainen oli metässä äänessä sekä hömötiainen jonkun talon ruokinnalla.Poikkesin tieltä hakkuuaukean reunalle.Kanahaukka oli siellä mukavasti äänessä ja puolenkymmentä närheä rääkyi.Ilmeisesti varottelivat kanahaukasta?

8 kilometriä poljettua saavuin härkäahonkoskelle.Koski aukeni valitettavsti tyhjänä ja koskikaraa ei näkynyt vaikka sitä puolituntia odottelinki.Hippiäisiä oli äänessä kosken viereisessä metsässä.

Takaisin päin lähin vinttaamaan vauhdilla ja kilometrin poljettua mielenkiintoinen ääni sai pysähtymään nopeasti. Samantien selvisiki äänten aiheuttajat. Parvi pyrstötiaisia kieppui tien vieressä mäntymetsässä. Aina yhtä paljon lämmittää pyrstötiais havainnot.Ehdottomasti yksi lempilinnuista.Varttitunnin seurailin pyrstötiitisiä jotka olivat hyvin paikallisia ja ei välittänyt minusta ollenkaan. 5 metrin päässä kävi lähimmät parhaimmillaan. 12 yksilöä laskin siitä parvesta.Se oli aamun sekä vuoden kahdeskymmenes ekovuodari.Mukava oli jatkaa matkaa kotia auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta pyrstötiitisten jäädessä metsään rupattelemaan.Kilometrejä kertyi ensimmäisellä polkupyörä reissulla 16

3 kommenttia:

  1. No eihän se reissu ollenkaan tyhjäksi jäänyt, vaikka retken pääkohde,koskikara(?), jäikin havaitsematta =) Harmi ettei ekokilpailu ulotu tänne toisille "kotikentille", PPLY:n piiriin ;)
    No, ensi vkl on jälleen täynnä yllätyksiä...

    Jatketaan :)

    VastaaPoista
  2. Eikö se kuulu jos menee polkupyrällä sinne =) en muista että oliko puhetta siitä että onko alueena pelkkä HPJ? Sehän on selvää että kotoa pitää lähteä että pinnat hyväksytään.

    VastaaPoista
  3. Ajattelin muutes samaa... että toisaalta alueena vois olla vaikka koko Suomi. Tulisi ainaki kuntoiltua kun kaukoputki kainalossa lähtis kohti Haapavettä! xD

    VastaaPoista