keskiviikko 19. lokakuuta 2011

200 KPLY vuodaria kasaan ja blogin luonne muuttuu

Kirjoittaminen onkin jäänyt viimeaikoina täysin taka-alalle johtuen siitä että " ylimääräinen aika" on ollut kortilla. polvileikkaus ja talon osto on ollut mm viemässä aikaa. Retkelläkin on toki käyty jotta arjessakin jaksaa painaa :)

Poimin lyhyesti jotain parilta viimeiseltä kuukaudelta:


27.8 lauantaina kävin uudessakaarlepyyssä Bongaamassa mustapäätaskun joka oli harvinaisempaa eli läntistä alalajia. Lintu löytyi sen verran nopeaa että ajelin seuraavaksi Pietarsaareen fäboda mjölvackaniin jossa oli paikallisena mm. 8 tylliä, 15 suosirriä, 4 kuovisirriä, 2 lapinsirriä, pikkusirri, merimetso ja 6 kyhmyjoutsenta. Kråkholmanjärvelle tein myös pienen lenkin joka sijaitsee melko lähellä Pietarsaaren keskustaa. Järvellä oli mm 18 punasotkaa, 5 harmaahaikaraa ja mukavasti nokikanoja joita ei tullut laskettua.

Takaisintulomatkalla poikkesin Nivalassa hituran altailla jossa oli mukavasti noin 500 suokukkoa! paikalla myös 4 pikkusirriä ja kuovisirri.

30.8 Tiistaina Meriläisen Timo löysi Nivalasta 1kv arosuohaukan ja seuraavana iltana minäkin kävin katsomassa lintua joka ilmestyikin viime hetkellä peltojen ylle saalistelemaan. Kiva löytö timpalta ja mulle ensimmäinen havainto 1kv macrosta.

Kun yhdistellään mustapäätaskua ja arosuohaukkaa niin päädytäänkin siihen että seuraavaksi elis reissu suuntautui taivalkoskelle jossa oli arotasku :)

3.9 Lauantaina lähettiin Pauli-Pekan kanssa Oulusta ajelemaan kohti Taivalkoskea eli viikonloppu oltiin Muuten Oulussa Paulin perheen parissa.

Menomatkalla nähtiin Pudasjärvellä seitsemän metson parvi tien reunalla! parvessa oli 3 koirasta ja 4 naarasta.

Taivalkoskella Arotasku piti meitä tunnin jännityksessä ennen löytymistä. Aamu oli kylmä ja mittari oli nollan tuntumassa joten pikkusen arvelutti että joko lintu olisi häipynyt mutta eipä ollut. P-P:n sivuilla on Taivalkosken arotaskusta kuvia.

Takaisintulomatkalla pysähdyttiin parissa Pudasjärven lintutornissa. Aittojärven lintutornissa oltiin vajaan tunnin. Sinäaikana muutti mm 21 metsähanhen parvi ja pari varpushaukkaa. Sääksi kävi pyörimässä järvellä.

Oulussa pyykösjärven uimarannalla oli peräti 15 harmaahaikaraa! Vietettiin Oulussa kiva viikonloppu.

15.9 Torstaina Kävin Kokkolassa, lohtajan ohtakarissa Meriläisen Timon ja Jussilaisen Reijon kanssa ja projektilajina taigauunilintu joita oli ollut ohtakarissa vähintään 5 lintua. Inot kuitenkin meinasi piilotella hieman meiltä. Kolme lintua saatiin kuitenkin havaittua. Ainoastaan yhtä lintua päästiin seuraamaan hieman pitempään. Pikkusieppo ja sinipyrstö oli saaressa ollut myös mutta ne jäi havaitsematta. Vesisade ajoi meidätkin kotimatkalle pienen sinipyrstö etsinnän jälkeen.

16.9 Perjantaina klo 9.20-14.00 Olin Nivalassa hituran altailla Tähtisen Jorman kanssa ja toiveena oli että nähtäisiin näyttävää kurkimuuttoa. Näin myös kävi ja neljässä ja puolessa tunnissa muutti 5197 kurkia 58 parvessa eli vajaat 100 lintua oli keskimäärin parvessa. Se oli kyllä hienoa katseltavaa! Petojakin muutti: merikotka 2, ruskosuohaukka 1, sinisuohaukka 4, varpushaukka 10, hiirihaukka 1 ampuhaukka 2. Lisäksi paikallisena oli 5 tuulihaukkaa ja kiertelävänä yksi nuolihaukka.

30.9 perjantaina tein retken Kalajoelle mutta niinhän se on että joskus yllättävimmät havainnot tulee muualta kun juuri sieltä mistä odottaa parhaat havainnot tekevän. Niin kävi nyt sillä menomatkalla Ylivieskassa blokkasin vauhdista hiiripöllön jota jäin vähäksi aikaa ihastelemaan. Kalajoella ei mitään ihmeempiä näkynyt ja lähinkin suunniteltua aikasemmin takaisin ja poikkesin Nivalassa hituran altailla jossa olikin yllättäen pikkujoutsen. Tämä oli mulle spondepinna pikkujoutsenesta.

2.10 sunnuntaina Nivalassa kiekon pelloilla löyettiin paulin kanssa ilmeisesti sama pikkujoutsen. Tästä paikasta hituran altaille tulee kuitenkin peräti 11km matkaa linnuntietä!

13.10 torstaina Haapajärvi tarjosi normaalia huomattavasti paremman retken. Parkkilassa oli mukava 60 teeren parvi ja settijärvellä oli paikallisena mm. 6 lapasotkaa, alli, 8 mustalintua, 2 uiveloa, merikotka ja sinisuohaukka. lapasotkat ja merikotka oli mulle vasta toinen havainto Haapajärveltä. Aikaisemmin en ollut havainnut Haapajärvellä paikallista merikotkaa.

16.10 Sunnuntai oli linturintamalla juhlapäivä :) Pauli oli lähössä uutenkaarlepyyhyn kattomaan mustapäätaskua joka oli vieläkin paikalla! Minä olin käynyt siellä elokuun lopussa mutta lähin paulille kuitenkin kaveriksi. Uusikaarlepyyhyn saavuttiin klo 8.30 ja paikalle oli juuri saapunut kolme henkilöä Alajärveltä. Puolentunnin päästä Alajärviset luovutti ja lähti käymään yhellä lintutornilla ja aikoivat tulla myöhemmin uudestaan. Luvattiin laittaa päivitystä lintutiedotukseen mikäli löydetään lintu. Vajaan parin tunnin etsimisellä lintu osui Paulin putkeen ja siitä hoitui paulille elis hienosti. Päivitys tiedotukseen ja makusteltiin taskua joka olikin kivasti möytävalossa.

Mietittiin vähän aikaa että lähetäänkö yrittämään mulle viiksitimalia KPLY vuodariksi Bådavikenin lintutornilta mutta sanoin että jospa se hoituisi Kalajoen marrasrallista ja lähettiin kotia kohti. Kruunupyyssä pysähdyttiin takaisintulomatkalla Bråtön pelloilla jossa oli joutsenten seassa 74 kanadanhanhea ja 3 merihanhea.

Matka jatkui ja Kannuksessa tuli häly merisirristä joka oli Kokkolassa lohtajan kalsonnokalla. Pienien tuumaustaukojen ja puhelinsoittojen jälkeen käännettiin auton nokka kohti kokkolaa. Matkaa oli pelipaikalle reilut 40 kilometriä ja merisirri puuttui vielä eliksistä molemmilta. Hyvä pankkilaji oli siis jemmassa ja nyt se olisi sisämaalaisellekin lähelle, Pauli tosin asuu nykyään Oulussa. Löytäjä Nikupaavon Petri oli vielä itsekin paikalla kuten myös merisirri joka oli kahden tundrakurmitsan ja yhen suosirrin kanssa. Lintu oli todella näyttävä kun ditä pääsi katsomaan läheltä ja hyvässä valossa. Se oli mulle 290 elis 240 KPLY pinna ja 200 KPLY vuodari. Juhlapinna siis ehdottomasti :)

Joskus aikasemmin kirjoittelin blogissa että kuvia otan omalla kännykällä ja ne on sekunda laatusia mutta jospa sitä joskus vielä hommaa kameran. Nyt on kamera ja jatkossa olisi tarkoitus päivittää blogia tiuhempaan ja enemmän kuvin kuin tekstein. Mukavampihan se on katsella kuvia kun lukea tönkköä tekstiä! Toki jatkossakaan en lupaa loistavia kuvia mutta tavoite on että kuvista tunnistaa linnun tai kuvassa on muuten jotain kerrottavaa. Laitan loppuun muutaman harjoittelukappaleen tämän aamun ensimmäisistä kuvista mitä kameralla otin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti