tiistai 15. toukokuuta 2012

Vuoden kohokohta edessä

Mennyt kuukausi toi vihdoin myös vuoden ensimmäisen eliksen kun mustakaulauikku löytyi Lahden Timon toimesta Ylivieskan jätevedenpuhdistamolta. Kirjoittelen "lyhyesti" menneen lintukuukauden kuvien kera. Lauantaina 21.4 tein retken Sieviin evijärven pelloille kun siellä piti kuuleman mukaan olla kiljuhanhia. Laji oli määritetty väärin ja kyseessä oli tundrahanhia joita oli kahdeksan lintua .Lajista tuli kuitenkin vuodari. Paikalla oli mukavasti vesilintuja joista runsaimpana sinisorsa, 280 lintua. Kurkia oli pelloilla 150 joista osa lähti ilmeisesti muutolle kehnosta säästä huolimatta. Evijärven pellot on loistava paikka kevätmuuton aikaan ja miksei syksylläkin. Päivän parhaasta havainnosta vastasi valkoviklo joka muutti Savimäenpuhdossa. Kyseessä oli KPLY:n eka valkoviklo tälle vuodelle. Sunnuntai 22.4 olikin täysin erilainen muuttopäivä. Aamun ja ja aamupäivän olin Kalajoella Pitkäsenkylän pelloilla ja vuoden paras muuttopäivä olikin menossa hanhien ja kurkien osalta. Hanhia muutti 2214 josta reilu tuhat saatiin määritettyä metsähanhiksi ja toinen mokoma meni harmaahanhina. Merihanhia muutti 82 lyhytnokkahanhia 25 tundrahanhia muutti kaksi ja kaksi oli paikallisena sekä pari kanadanhanhea tippui muutolta paikalliseksi.
Metsähanhia
Tundrahanhia Kurkimuutto käynnistyi kunnolla vasta puolenpäivän maissa ja kurkien laskeminen jäikin eniten Sepon harteille kun porukkaa lähti pitkin päivää pois. Itsekin lähin puolenpäivän maissa jo pois. Kurkia meni päivän aikana lähes 2800! Päivän aikana muutti myös mm. 71 piekanaa ja muutama muuttohaukka. Mustapyrstökuiri edusti myös päivän parasta antia. Pitkäsenkylän pelloilla staijaamassa oli minun lisäksi Seppo P, Petri P, Vili P, Sanna H Ja Pekka H Maanantaina 23.4 kävin ruokatauolla tsekkaamassa Savimäenpuhdossa vesilintutilanteen ja mukava yllätys oli kun paikalla oli kolme punasotkaa. kyseessä oli mulle vasta toinen punasotka havainto Haapajärveltä. Edellinen havainto Haapajärveltä oli 6.5.2008 Nuijunjärveltä. Torstaina 26.4 Tuli hälyä Lumijoelta Aro/ylänkökiurusta. Pikkusen oli ehkä liikaa kieroksia tälle lajille ja reissuun tuli lähettyä töitten jälkeen pienen arpomisen jälkeen vaikka vielä ei laji ollutkaan edes täysin selvä. Laji tuli nuijattua ja reissun parasta antia saikin tarjota vuodarin arvoinen lapinsirkku ja yhdentoista ristisorsan parvi jotka oli Pitkänokalla paikallisena. Lauantaina 28.4 Haapajärvi-Nivala akselilla retkeilin aamun. Uusia vuodareita tuli muutama mutta päivän kohokohta osui kuitenkin omalle pihalle kun Haarahaukka lensi pihan yli ja tästä tuli mulle sponde sekä Haapajärvelle uusi laji. Kaikista parasta tässä oli se että vaikka olinkin parhaillaan haravoimassa pihaa niin kamera oli kuitenkin sen verran hollilla että nopeasta tilanteesta huolimatta linnusta ehti ottaa dokumenttikuvat.
Pyyn kanssa vihelleltiin aamulla Nivalan Karvoskylällä
Naurulokki seuraa tilanteen kehittymistä
Haarahaukasta tuli todella mukava pihapinna :) Maanantai 30.4 oli pekkaspäivä töistä ja aamulla kävinkin lähialuieilla maastossa.
Kääenpiiasta tuli mukava vuodari. Päivällä käytiin ostoksilla Ylivieskassa ja haarahaukan osalta aukesi ketsuppipurkkiilmiö nimittäin Nivalan keskustan yli lensi haarahaukka. Jo toinen haarahaukka lyhyeen aikaan! 1.5 Vappuaamu ja aamupäivä retkeiltiin Kalajoella Hannun Ja Timon kanssa. Reissu tarjosi kymmenkunta vuodaria ja parhaimpina punakuiri, kaulushaikara ja harmaasorsa. Merellä oli aamulla pientä muuton tynkää mutta sekin tyrehtyi aamupäivällä lähes kokonaan. Navakka tuuli oli myös retkeilijöitten seurana.
Harmaasorsia oli Letonnokalla kaksi paria joita päästiinkin seuraamaan yllättävän läheltä. Reissun parasta antia tarjosi Vihaslahdella soidintanut mustapyrstökuiripari
Linnut ei ollut kuitenkaan kuvausystävällisiä Lauantaina 5.5 Oli tornientaisto ja osallistuttiinkin taistoon nyt yhdeksättä kertaa. Aina ollaan oltu Nurmesjärven tornissa. Poikkeuksena edellisiin taistoihin oli se että koskaan aikasemmin ei TT:ssa ollut satanut vettä. Nyt sitä tuli koko yhdeksän vuoden edestä! Sade tuli välillä jopa räntänä! sen verran kylmää oli. Navakka tuuli varmisti sen että sääolosuhteet oli mitä haastavimmat. Lajeja saatiin kasaan kuitenkin enempi kuin mitä kukaan osasi arvioidakaan ja vaikka minä olin kaikista optimistisin niin minäkin veikkasin 59 lajia kun loppujen lopuksi kasaan saatiin 64 lajia. Huono sää oli lienee meille kuitenkin vain etu sillä monissa torneissa lajimäärä oli tippunut edellisestä vuodesta todella rajusti. Itse jätin ensimmäistä kertaa tänävuonna linturetkellä kameran tahallaan kotiin ja yhtään ei kaduttanut. Sen verran sade kuitenkin kasteli taistelijat. Parhaimpia lajeja oli taistossa muuttohaukka,sirittäjä,pohjansirkku ja haarapääsky. Myös muita pikkukivoja lajeja havaittiin jotka kuuluu Nurmesjärven peruslajistoon kuten esim pikkutikka ja punasotka. Hyvät fiilikset taistossa jäi ehdottomasti huonosta kelistä huolimatta. Torstaina 10.5 tein reilun tunnin lenkin Parkkilaan joka tarjosikin yhden vuoden parhaista reissuista jos ei jopa parhaan ottaen huomioon käytetyn ajan. Kahlaajia oli Settijärven rantapelloilla mukavasti ja mikä parasta, paikalla oli kaksi uutta lajia Haapajärvelle. Haapajärven listalle uusina lajeina kiilasivat karikukko joita oli kaksi lintua ja punakuiri kahdeksan yksilön voimin. Keli oli sateinen ja ns. pudotuskeli. Haapajärvelle on nyt tullut kolme uutta lajia tänävuonna.
Punakuireja suokukkojen kanssa sateen nuhruisessa kelissä Lauantaina 12.5 Sattui hääpäivälle todella sateinen päivä. Työkaverilta olin kuullut että kontiopuhdossa on käynyt yhdellä ruokinnalla nokkavarpunen ja soittelin että jos lintua saisi käydä katsomassa. Hyvin positiivinen vastaanotto olikin tarjolla ja lauantaiaamuna kävin kokeilemassa onnea. Olin asennoitunut siihen että kaksi tuntia odotan lintua ja mikäli nenähottinen ei tule ruokinnalle niin saa sitten olla. No tällä kertaa ei tarvinnut odottaa kun muutaman minutin ja lintu tuli ruokinnalle. Kyseessä oli mulle vasta toinen nokkavarpunen Haapajärveltä. Edellinen oli maaliskuussa 2009.
Nokkavarpunen evästämässä järri seuranaan. Kulunut kuukausi huipentui eilen Lahen Timpan löytämään nigraan. Mukavasti pääs katsomaan lintua samantien ja kyseessä olikin lienee ensimmäinen KPLY:n alueella bongattavissa ollut mustakaulauikku. Linnun ehti ennen illan hämärtymistä hoitaa nopeimmat Kokkolasta ja Pietarsaaresta asti
Mustakaulauikku Ylivieska, Jätevedenpuhdistamo
Laitetaan loppuun vielä kuva lintukissoista. Tarkemmin sanottuna vasemmalla puolella rusakko ja oikealla puolella metsäjänis somasti yhteispotretissa. On sanottu että rusakot ja jänikset ei tykkää olla samoilla apajilla mutta nämä näyttää ainakin tulevan toimeen. Tuodaan Virolahden terveiset ensikerralla. Kolmosen teemalla mennään eli reissun tavoitteet on 130 retkipinnaa 30 vuodaria ja 3 elistä. katsotaan miten käy :) ( Vaikka kuvien jälkeen jättää reilusti tyhjää tekstin kirjoittamiseen niin sivut kuitenkin yhdistää somasti tekstit ja kuvat että olisi haastetta lukea blogia)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti