sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Syyskuun satoa

Syyskuu alkaa olemaan takanapäin ja viimeisen kolmen viikon aikana on nähty mm. kurkien päämuutto. Sunnuntaina 9.9 Olin Nivalassa hituran altailla Reijon ja Timon kanssa. Petoja meni hyvin ja kurkien ensimmäinen satsi paineli myös etelään. Kurkia muutti etelään 1832. Haukkoja havaittiin seuraavankaisesti. Varpushaukka 9, Sinisuohaukka 4, piekana 2, tuulihaukka, nuolihaukka ja hiirihaukka 1. Lisäksi kolme jalohaukkaa ja yksi cir sp. Torstaina 13.9 tein pienen iltalenkin Haapajärvellä Nuijunjärvelle ja Settijärvelle. Nuijunjärvellä mm. suokukko 60, tylli 6, tavi 32, uivelo 2 ja ampuhaukka. Settijärvi ei mitään ihmeempiä tarjonnut. Rantapusikoissa oli pari hily tiltalttia. Alla kuva toisesta
Sunnuntaina 16.9 Aamu jälleen Nivalassa hituran altailla Reijon kanssa. Pikkulintumuuttoa meni ihan kivasti. Niittykirvisiä meni 466, metsäkirvisiä 23, keltavästäräkki 85 västäräkkiä, 9 rautiaista ja 34 pajusirkkua. 39 metsähanhen parvi laskeutui altaille. Alla osa parvesta.
21.9 Perjantaina töitten jälkeen reilun tunnin lenkki maastoon. Lamminnevan lähellä metsässä ilahduttavasti omia lempilintuja eli pyrstötiaisia 16 linnun parvi. Tiltaltti kulki myös parven mukana. Settijärvellä neljä kuikkaa paikallisena. Haapajärvellä kuikka tahtoo olla usein aika tiukassa löytää. Sunnuntaina 23.9 haettiin hituran altailta vauhtia kurkimuuttoon. Muutto ei vielä kuitenkaan käynnistynyt vaan vasta maanantaiaamuna heti auringonnousun jälkeen! Itse olinkin jo sillon töissä ja otin puolipekkasen kun työt antoi siihen myöten. Klo 11 jälkeen saavuin hituran altaille jolloin kurkimuutto olikin jo lähes ohi. 7532 meni päivän aikana ja minä ehin nähä viimeiset 500! No aina ei voi voittaa =) kannatti ehdottomasti kuitenkin lähteä sillä pienessä ajassa muutti maakotka, merikotka ja muuttohaukka. Loistavaa! Porukkaa oli parhaimmillaan yhdeksän henkilöä joten erittäin hyvin pystyi muuttoa seuraamaan. Perjantaina 28.9 maastossa ilman optiikkaa sillä tein reilun 30 kilometrin pyörälenkin ihan kuntoilumielessä vähän vauhdikkaammin. No linnuilta ei kuitenkaan voinut välttyä sillä Haapajärven someronmäellä syksyn ensimmäinen isompi tilhiparvi paikallisena. Lintuja 35 yksilöä. Pyrstötiaiset näyttää olevan myös liikkeellä. Nyt näkyi kuuden linnun parvi. Sekä tilhet että pyrstötintit aiheuttivat " pakolliset pysähtymiset" Eilen 29.9 Kävin Kokkolan ohtakarissa ja ohtakarin reissu oli siinä mielessä erillainen kun edelliset ohtakarin reissuni että oli täysin tyyntä. Se tuntui kyllä poikkeukselliselta. Aamu oli aurinkoinen. Muuttoa ei juurikaan mennyt. klo 7.45-8.45 Nygårdin Janin kanssa vattajan lintutornilla. Paikallisena mainittakoon nuori tundrakurmitsa ja viisi härkälintua. 4 sepelhanhea ilahdutti laskeutuen hetkeksi paikalliseksi ja jatkaen kohta matkaa.
Minä ja Jan jatkettiin ohtakariin ja tarkoituksena löytää taigauunilintu. Inoa ei kuitenkaan löetty. Syyskuun puolessa välissä tilanne olisi ollut täysin toisenlainen kun saaressa oli parhaillaan kolmekin lintua. Hippiäisiä oli runsaasti joiden joukosta löytyi myös kolme tiltalttia sekä kolme puukiipijää. Hetken päästä löytyi aina mukava hiiripöllö :)
Janin kanssa ajeltiin vielä vattajan hietikoille ja yritettiin löytää edelleen inoa mutta ei vaan tälläkertaa tärpänny. Haviksiin tarttui vielä päivän toinen squatti ja komea metso joka yritti päästä kävelemällä aidan läpi jota se jäi nokkimaan. Alla huono kuva metsosta tuulilasin läpi.
Se on huomenna lokakuu ja alkaa lokakisa KPLY-PPLY. Lokakuu on myös siitä mielenkiintoinen kuukausi että vaikka linnut vähenee ja lajimäärä niukkenee niin lokakuussa löytyy aina mukavia rareja. Ei muuta kun maastoon niitä etsimään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti