sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

15.6-19.7 retket

Oli sen verran pitkä maratonkirjoitus että kirjoittaminen hyytyi täysin ja kun olkapää lähti vielä pari viikkoa sitten pois paikalta jalkapalloturnauksessa niin eipä sitä sitten enää ole voinutkaan kirjoitella. Lyhyesti viimeisen kuukauden retket!

15.6 Maanantai: Pudaksen Seppo löysi 14.6 Kirjorastaan Kalajoelta ja sitä piti lähteä kuuntelemaan heti kun mahdollisuus tuli. Maanantaina töitten jälkeen Pauli-Pekan kanssa lähettiin Kalajoelle ja 15 lintuharrastajaa olikin siellä kuuntelemassa sillon n. klo 18 kun saavuimme paikalle. Puolisen tuntia oltiin paikalla ja kun lintua ei kuulunut niin päätettiin käydä muutamamassa paikassa virittelemässä tunnelmaa iltaa varten kun yöllähän tämä lintu on ollut aina aktiivisin. Ensimmäisenä mentiin vihaspauhan kaarisillalle ja sieltä hoituikin pikkutiira vuodariksi neljän yksilön voimin. Matka jatkui lentokentälle kangaskiurun toivossa ja vaikeuksien kautta siitäkin hoitui vuodari. Alkanut vesisade häiritsi siinä vaiheessa jo aikalailla. Jatkettiin Vaajakariin luhtakana mielessä ja Sepon löytämä lintu olikin pari kertaa äänessä kovassa vesisateessa ja näin tämäkin laji hoitui hienosti. Reissu oli siis mennyt nappiin kun kello kävi iltakymmentä ja nyt lähettiin takaisin kirjorastas paikalle. Siinä matkalla puhuttiin P-P:n kanssa että ens kerralla lähetään samantien jos tulee yöllä häly noin kovasta lajista ja harmiteltiin ja pelättiin että jos lintu ei olekaan enää äänessä! Väen paljous yllätti täysin. Aattelin että paikalla on ehkä 50-100 ihmistä mutta porukkaa olikin n. 200! Jututettiin ja onniteltiin linnun löytäjää Pudaksen Seppoa ja käveltiin porukan sekaan. Ei tarvinnut kun n. 5 minuttia odotella kun alkoi kuulumaan eriskummallisia yksiäänisiä venytettyjä vihellyksiä. Tunnelma oli hieno :) porukkaa oli tullut ympäri suomea kuntelemaan lintua. Bongausreissu meni siis enemmän kun nappiin.

22.6 Maanantai: Tein retken ihan kotimaisemissa ja Nivalan puolella. Hituran altailla ilahduttavasti 2 pikkusirriä ja 2 pulmussirriä sekä pikkutyllejä 6 Niskakankaan risteyksessä oli 120 kottaraista pelloilla/ langoilla. Haapajären puolella Aholassa löysin n. klo 22 kaksi lapinpöllön poikasta ja aikuinen lintu kävi myös piipahtamassa paikalla. Poikasten ääntelyn perusteella osasin paikallistaa linnut. Soitin Paulille havainnosta ja varttitunnin päästä myös Paulille napsahti lapparista Haapajärvi pinna. Valokuvaus tuokion jälkeen lähettiin paikalta ja jätettiin n. 3-4 viikkoset poikaset rauhaan.

25-26.6 Torstai-Perjantai Tehtiin P-P:n Kanssa yölaulajaretki Saloon. Kerran kesässä on ruukattu Etelä-Suomen yössä käydä keikka heittämässä. Luhtakerttusia oli äänessä muutama, pensassirkkalintuja pari. Kehrääjiä ei kuultu eikä myöskään viiriäisiä. Pari elistä yöhön/aamuun kuitenkin napsahti. Lehtopöllö Salon Kruusilasta klo 3.30 spondena ja punapäänarsku Salon Suomusjärveltä klo 4 bongattuna eli ihan mukava puolituntinen. Sitten päätettiinki jo laittaa kiikarit reppuun ja lähteä nukkumaan :)

30.6 Tiistai: Heti kun on reissussa niin kotimaisemilla tapahtuu :) Ruuskan Pekka ja Ilkka oli löytänyt Nuijunjärveltä harmaasorsapoikueen niin tiistain linturetki kohdituikin sitten sinne. Poikue löytyikin sieltä lopulta mutta helppoa se ei ollut. No oppipahan uuden reitin järvelle mistä avautuu järvelle näkymä. Pikkulepinkäinen ekstrana reissulla ja siitä HPJ vuodari.

1.7-2.7 Keskiviikko-Torstai: Ja mitä ihmettä ?!?!?! toisena päivänä peräkkäin bongaamaan toisen löytämää lintua Haapajärvellä! Salonkosken Sami oli löytänyt viitasirkkalinnun Karjalahdenrannalla. Samasta paikasta oon ajellut muutamana yönä aiemmin mutta sillon on ollut täysin hiljaista. No nyt se piti käydä bongaamassa ja komeasti lintu olikin äänessä. Ja taas HPJ pinna! Samalla päätin käydä vähän kuuntelemassa yölaulajia mutta muuten oli täysin hiljaista paitsi Piiloperällä äänessä oli peräti 4 ruisrääkkää! Enpä ollut aikasemmin kuullut noin montaa rääkkää HPJ:llä enkä muuallakaan KPLY:n alueella. Esim Tohmajärvellä noita kyllä riitti viime kesänä.

3.7 Perjantai: Heinäkuun piti olla hiljainen kuukausi linturintamalla mutta on se Seppo eri mies. Ylivieskan Raudaskylältä Seppo löysi liejukanan joka on todella kova laji KPLY:n aluella. Lintu sai lähialueen harrastajat liikkeelle ja ei sen enempää eikä vähempää kun elis napsahti siitä linnusta minulle :) komeasti oli lintu näkyvillä ja jäikin paikalle samalla kun jo Pietarsaaren poppoo saapui paikalle.

9.7 Torstai: Pidettiin oma Nivalan linturalli. Minä ja Pitkänen- P-P ja Rytkönen. Ralliaika oli klo 3-12 ja pikkukivoja havaintoja mahtui ralliin useita. Peruslajien jälkeen PP/Rytkönen johti yhdellä lajilla mutta niin vaan takaa tultiin ja ohi. 85-80 päättyi ne kekkerit. Rallissa nähtiin esim. 700 kottaraisen parvi, sirittäjä poikue, hemppoja, isolanttu, peltosirkku lapinsirri jne...

13.7 Maanantai: Aamulla klo 5 suunta kohti Pyhäjokea ja mustaotsalepinkäistä katsomaan joka oli löytynyt edellisenä päivänä. Klo 6.30 oltiin paikalla ja ei ehtinyt vielä autostakaan nousta kun huomattiin P-P:n kanssa langalla istuvan linnun olevan minori. Siinä vähän fiilisteltiin eliksestä ja lähettiin käymään Kalajoen puolella Rajapöllässä. Sieltä napsahti ns. "perusvuodari" karikukko joka puuttuu herkästi sisämaan lintuharrastajalta jos ei juurikaan tee vierailuja merelle. Pikkutiiralla vaikutti olevan siellä pesä ja merikotka kävi myös pyörähtämässä paikan päällä.

Lähettiin jatkamaan matkaa niin Pauli huomas ojassa kahlaajan. Peruutin takaisin päin linnun kohalle ja 10 sekuntia lintu siinä oli ennenkuin lähti lentoon. Kaikki merkit viittasi lampivikloon jota kummallakaan ei ole eliksenä. Niin vain lintu silti jäi lopullisesti määrittämättä kun ei enää saatu stagua haltuun. Sen verran ankara on oma komitea että lintu olisi pitänyt olla 101% varmuudella lampiviklo että elistä olis juhlittu. No eiköhän noita tule ja mene, kovempiakin lajeja :) Klo 11 tultiin jo takaisin kun P-P lähti armeijan palvelukseen. Tsemppiä! Minulla vielä kuukausi kesälomaa jälellä :)


15.7 Keskiviikko: 35 kilometrin päästä Pihtiputaan, muurasjärveltä tuli häly viirusirkkalinnusta. eipä kuulunut mitään sirkkalintua ja kyseessä oli ollut viitasirkkalintu eikä viirusirkkalintu eli siellä oli virhemääritys. Luhtahuitista tuli kuitenkin vuodari ja yksi ääntelevä viirupöllö sirkkalintupaikalla + yksi paikallinen viirupöllö Haapajärvellä oli retken parasta antia.

19.7. Sunnuntai: Omalta parvekkeelta klo 4-6.15 lintujen seurantaa. Paikka ei tosiaankaan ole lintuharrastajalle ihanteellinen koska meluhaittaa ruukaa olla ja eihän keskusta muutenkaan ole mikään lintuharrastajan toivepaikka kun vielä näkyvyyttä ei ole juurikaan. klo 4.58 parvekkeen yli matkasi tikli nätisti äännellen ja se olikin aamun ainut " kovempi " laji. Eiköhän jossain vaiheessa asuta vähän paremmilla apajilla :) ei sillä että tässä olis huono asua!

Näillä eväillä kohti syksyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti