tiistai 27. lokakuuta 2009

Retket 27.7-19.10.2009

Taas on vaihteeksi enemmän tätä " tyhjää aikaa " kun oon sairaslomalla niin kirjoittelenpa mielen virkistykseksi että miten on tullut oltua maastossa kolmen kuukauden aikana. Kerron kaikki retken mahdollisimman lyhyellä versiolla koska tämä venyy näinki jo turhan pitkäksi.

Maanantai 27.7 unikeonpäivä.

Enpä ole ruukannut olla unikeko eikä tämäkään vuosi tehnyt poikkeusta.

Vesi on ollut tänävuonna todella matalalla ja näin ollen hautaperän altaalla onkin ollut tänä kesänä/syksynä erittäin hyvät apajat kahlaajille. Sieltä myös löysinki monta uutta sellaista lajia jota Haapajärvellä ei oltu koskaan aikasemmin nähty.

Hautaperän altaan ulappasaaressa olin klo 14.15-15.30 ja uutena lajina Haapajärvelle löytyi kuovisirri! Muuta mainittavaa oli 60 liroa, 15 valkovikloa yksi ääntelevä käenpiika ja yksi kiertelevä sääksi

Keskiviikko 29.7

Käväisin taas ulappasaareessa lyhyen aikaa klo 17.30 kun tulimme altaalta ottamasta aurinkoa. Varpu ja Adele oli myös mukana. Kahlaajamäärät oli vähäisiä mutta lajeja olikin sitäkin runsaammin mm. yksi suosirri, kuovisirri ja suokukko sekä kolme mustavikloa. Käki kävi esiintymässä pikaisesti jatkaen matkaa kohti itää.

Lauantai 1.8 Elonkorjuukisa pyörähti käyntiin jossa sisämaan lintutieteelliset yhdistykset kilpailee että kuka havaitsee eniten lajeja elokuun aikana. Kysyin että voisko keskipohjanmaan lintutieteellinen yhdistys lähteä mukaan sisämaan kunnilla ja sehän onnistui joten koska olin tehnyt aloitteen niin piti olla ite heti alusta skarppina mukana koska vielä olin kesälomallakin

Aamulla klo 4.30-6.15 olin ulappasaaressa ja lajilistaan karttui mm.
50 liroa, 10 taivaanvuohta, 4 valkovikloa, 3 suosirriä, 2 mustavikloa, 2 metsävikloam 2 meriharakkaa, lapinsirri ja ääntelevä käenpiika. Harmaahaikaroita oli kolme ja taveja about 100.

Kyyhkylän päivästaijilla löytyi neljä mehiläishaukkaa klo 12.30 jota myös PP tuli ihastelemaan. Ilmeisesti koko pernis perhe oli päättänyt lähteä päivälennolle.

2.8 Sunnuntaina kävin lyhyellä mutta sitäkin antoisammalla linturetkellä. Uupuaavan länsipuolelta löysin aikuisen muuttohaukan joka oli paikallisena langalla. Soitin PP:n myös kattomaan lintua kun ei Haapajärvellä noita ole turhan usein nähty. Toinen oma havainto HPJ:ltä ja eka paikallisesta linnusta

6.8 Torstai: Retki suuntautui jämsänkallion aarnialueelle ja sieltä löytyikin kaksi kuukkelia. Tämän vuoden ekat Haapajärvellä. Kanahaukka oli myös aktiivisesti äänessä ja kuuden peukaloisen poikue löytyi myös metsästä. Lähellä olevan metsäautotien varresta lähti vielä komea seitsemän metson poikue.

14.8 Perjantai: Viimeinen kesäloma viikonloppu suunnattiin Kuusamoon ja saavuttiin sinne jo torstaina iltapäivällä. Perjantai-aamuna lähdin kuusamolaisten lintuharrastajien Antti Peunan ja Reijo Vallioniemen kanssa Posion mourusalmeen seuraamaan muuttoa

klo 5-9.15 aamun mainittavimmasta lintuhavainnosta vastas raju keltavästäräkki muutto. Lintua muutti aamun aikana 223 yksilöä vähintään. Osa muutti niin korkealla että niitä ei voinut laskea. Myös kolme tsik-sirkkua muutti aamulla ( todennäköisesti pohjansirkkuja )

Peunan Antin kans päätettiin käydä vielä Kuusamon kuntivaarassa yrittämässä nähä haarahaukkaa kun se oli siellä viihtynyt jo pari kuukautta ja minä en ollut koskaan nähnyt ko. lintua ja Anttikin vaan kerran. Lintu näyttäytyikin upeasti ja kaarteli karhunhaaska paikalla. 7 petolintulajia havaittiin tunnissa! Karhuja ei nähty vaikka tiesimme että siinä kilometrin päässä haaskalla käy öisin 6-8 karhua :)

17.8 Maanantai: viimeinen lomapäivä ja vielä piti käydä ammentamassa voimaa työelämään kahlaaja apajilta. Ulappasaaresta löytyi uutena lajina Haapajärvelle pikkusirri joita oli kaksi yksilöä. Muuta mainittavaa oli 7 lapinsirriä, lauleleva mustapääkerttu ja kaksi pohjansirkkua.

klo 17 kävin vielä päivittämässä Hituran kahlurit ja siellä olikin 9 suosirriä, 7 tylliä, 3 rantasipiä, 2 liroa ja 2 lapinsirriä.

22.8 Lauantai: Paskonlammella vietin aamun ja syksyn ensimmäiset järripeipot oli pysähtynyt paskon koivikkoon. Näitä lapinpeippoja ei täällä kesällä juurikaan tapaa. Tänä kesänä en ensimmäistäkään. Myös kolme hemppoa muutti aamun aikana paskonlammen yli. Äänessä oli myös pikkutikka ja kaksi peukaloista. 5 hernekettua löytyi paskonlammen ympäristöstä

27.8 Torstai: Kävin ruokatauolla kotona ja matkalla näin HPJ:n syksyn viimeisen tervapääskyn. Tervapääskyt lähteekin muutolle melko aikaisin. Illalla näin about 680 Kottaraista jotka Samuli bloggas auton ikkunasta. Tällä kertaa kyseessä ei ollutkaan lintukeikka.

31.8 Maanantai: Elonkorjuukisan viimeinen päivä oli omalta osalta todella hieno. Suoraan töistä meni käymään hautaperän altaalle Metsärantaan ja olin siellä klo 15.45-17! Siinä ajassa napsahti kohdalle kaksi uutta lajia jota en ollut koskaan nähnyt HPJ:llä eli sinirinta ja komea juhlapukuinen tundrakurmitsa! Pohjansirkkuja oli vähintään kymmenen ja se häkellytti kyllä kovasti! kahlaajia oli muutenkin 8 suokukkoa 2 liroa ja 2 valkovikloa.

5.9 Lauantai klo 6.30-10.00 paikkana hyötyjäteasema.

Metsäkirvisiä muutti aamun aikana kivasti, peräti 176 yksilöä. Muuttava lapinkirvinen piristi aamua myös kummasti. Syksyn viimeiset töyhtöhyypät muutti kohti pohjoista!?! 6 yksilön voimin. Taisivat mennä vielä jonnekin lepäilemään? kolme varpushaukkaa muutti ja yksi oli paikallisena, yksi kanahaukka kierteli paikallisen oloisena, pari pähkinähakkia ei oikein tiennyt että minne mennä ja yksi palokärki oli perinteisesti paikalla.

6.9 Sunnuntai: Lyhyen sunnuntai lenkin tulokena oli vuoden viimeiset ruokokerttuset ( 2 ) arvolassa ja syksyn ensimmäinen tilhiparvi ( 20 ) jätevedenpuhdistamolla

11.9 Perjantai: Olkapään sijoiltaanmenot antaa joskus myös lintulomaa ja niinpä aamu menikin hyötyjäteasemalla

klo 6.30-12.00 välisenä aikana muutti niittykirvisiä 418 yksilöä. Metsäkirvisiäkin meni vielä 38 yksilöä.¨

14.9 Maanantai: Syksyn ensimmäinen kurkien muuttoryntäys osui tälle päivälle ja itse myöhästyin siitä rajusti. klo 14.30-16.30 välisenä aikana laskin kuitenkin 580 kurkia. Syksyn viimeinen keltaväiski oli paikallisena. Paikkana Hautaperän altaan eteläkärki.

15.9 Tiistai: Syksyn eka hälyn arvoinen lintu sattui kohalle raviradan vieressä olevilla läjitysalueella. Taigauunilintu oli pajupuskissa mutta jatkoi valitettavasti samantien matkaa etelää kohti äännellen.

16.9 Keskiviikko: Tuli pyörähdettyä Hautaperän altaan eteläkärjessä. Näkymä pohjoiseen on sieltä loistava joten muutontarkkailuun se on kiva paikka. Vuoden ensimmäinen kuikka havainto HPJ:ltä tuli vasta nyt ja muuta mainitsemisen arvoista oli 40 västäräkin parvi.

17.9 Torstai: Kortejärveltä löysin kohtuu myöhäsen mustakurkku-uikun ja klo 13-15 vietin aikaa Hautaperän altaan eteläkärjessä kurkimuuttoa laskien. Kahdessa tunnissa kurkia muutti 684 yksilöä mutta siihenpä muutto pysähtyikin kun seinään. Yksi valkoviklo oli paikallisena

18.9 Perjantai: Sairaslomaa piti käyttää tehokkaasti hyödyksi ja piipahdin taas pariksi tunniksi hautaperän altaan eteläkärkeen kurkimuuttoa laskemaan.
Kurkia muutti tälläkertaa 475 yksilöä. Haarapääskyjä kierteli vielä 30 yksilöä, pikkutikka kiikitti lähimetsässä, kaksi myöhäistä kalatiiraa kierteli altaalla, syksyn viimeiset kaksi harmaahaikaraa istuskeli kivellä. Nuori ja vanha lintu.

27.9 Sunnuntai: Pitkästä aikaa maastossa ja paikkana Kuusamo, Ala-kitka ja kaukosaaren lintutorni. Tornilla viihdyin vain klo 7-8.30 kun vesisade ajoi mut pois mutta paljon kivaa ehti tapahtua.

45 sepelhanhea muutti kohtuu läheltä tornia ja siitä napsahti sponde elis ja fiilis mahtava luonnollisesti. Myös tiltaltti kävi hetken aikaa tornin lähellä.

29.9 Tiistai: Syksyn paras kurkien muuttopäivä mutta tuttuun tyyliin menin liian myöhään seuraamaan. klo 12.30-14.30 välisenä aikana kurkia muutti 805 yksilöä. Parvia meni vain 7 joten parvikoot oli ihan kivan kokoisia.

1.10 Torstai: Olkapään aiheuttama lintuloma senkun vain jatkuu ja nyt alkoi lokakisa KPLY-PPLY eli suomeksi keskipohjanmaan lintutieteellinen yhdistys-Pohjoispohjanmaan.

Minä valitsin paikaksi Nivalan hituran altaat jossa olin klo 7.30-12!
Aamupäivä oli todella antoisa. Koko suomenkin mittakaavassa merkittävimmät havainnot oli kaksi myöhäistä muuttavaa räystäspääskyä ja peräti 599 muuttavaa punakylkirastasta. Muuttava kangaskiuru lämmitti joka tapauksessa siinä vaiheessa eniten. muita havaintoja aamupäivältä oli mm. hemppo 2p, pyrstötiainen 8 kiert, laulurastas 9m, niittykirvinen 85m, haarapääsky 3m ja yksi muuttava pohjantikka.

3.10 Lauantai: Kalajokiralli oli edessä ja tätä olikin odotettu pitkään. Ralli ei mennyt nappiin ja sijoitukseski tuli viides tila kun joukkueita oli mukana kahdeksan. Härkälintu, huuhkaja ja tundrakurmitsa oli sellaisia lajeja mitä kukaan muu joukkue ei havainnut. Myös myöhäinen suokukko ja metsähanhi puuttui lähes kaikilta joukkueilta. Parempi onni ensi kerralla :)

6.10 Tiistai: Näillä näkymin vuoden viimeinen västäräkki ja tylli ilmaisivat itsensä altaan eteläkärjessä. Sinisorsia oli 62 yksilöä paikallisena.

10.10 Lauantai: Mustalinnuista napsahti HPJ vuodari kortejärveltä, myös yksinäinen hemppo muutti ja uupuaavalla oli kottaraisia 200 paikallisena

11.10 Sunnuntai: Raju pakkasaamu kun settijärvellä mittari näytti jopa -8 astetta. Järvi oli kuitenkin vielä sulana ja vesiäisiäkin yllättävän monipuolisesti. Mainittavimpia oli 4 uiveloa, tavi ja härkälintu

17.10 Lauantai: Haukiputaalta oli Lampilan Petri Löytänyt pikkukajavan jota piti käydä katsomassa. Opiskelureissusta se ilman muuta kävi. Bongausreissut on yleensä todella opettavaisia. Moni ei lintuharrastaja saattakin kuvitella että bongarit käy ns. keräämässä pinnoja niinku postimerkkejä. Semmoisiakin kyllä saatta olla mutta itse olen aina mennyt sillä asenteella että jos harvinaisempi lintu sattuu omalle kohalle niin on huomattavasti helpompi määrittää linnun kun on kokemusta ko. linnusta. No lintu oli paikalla ja sitä ihailtiin pienellä porukalla.

19.10 Maanantai: Voi itku!!! justiin oon reissannu niin tulee niin kova häly että joko sinne on pakko mennä kahtomaan tai ei voi keskittyä mihinkään! Lintuflunssa voi äityä tosi pahaksi jos se pääsee jylläämään kunnolla. Joskus tulee sellainen fiilis että eipä olis tullu tota viestiä :) mutta voi sitä riemua mitä se voi olla kun lintua ei meinaa löytää millään ja 7 tunnin odotus, etsiminen ja taapertaminen palkitaan! Näin kävi amerikankurmitsan kohalla jonka Veijo Nissilä löysi Hailuodon Tömpästä. Kyseessä on ensimmäinen havainto Suomesta. Lintu on viihtynyt paikalla jo viikon ja useita satoja ihmisiä onkin käynyt katsomassa lintua. Ensimmäistä kertaa työuralla tuli otettua kokopäivä vapaaksi kun lähin katsomaan lintua. Toisaalta edellisenä perjantaina olin saanut tehtyä hommat sille mallille että maanantai olis ollut hiljainen päivä ja loppuviikosta olis ollut taas kiireitä. Joillekin linnut antaa enempi virtaa mitä voi ymmärtääkään! Itse kuulun siihen sakkiin.

( Seuraavia päivityksiä EHKÄ paljon tiuhemmin )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti