lauantai 19. helmikuuta 2011

Hiljasta aikaa linturintamalla


Helmikuun oon ollut melkein kokonaan pois maastosta. Päivät menee töissä ja kun aamuisin pakkasta on ollut -30 tuntumassa jatkuvasti niin se on pitänyt minut sisätiloissa myös viikonloput. Tosin viikonlopuille on ollut paljon muutakin ohjelmaa. Esim viime viikonloppuna sählyturnaus jne.. Kaksi "vahinko" havista on kuitenkin tälle vuoden hiljasimmalle kuukaudelle mahtunut.

4.2 perjantaina vein auringonkukansiemeniä isosaareen ja yllättäen parin kuukauden tauon jälkeen hiiripöllö oli palanut vakiopaikalle. Kiva Hpj vuodari. Kuvaa suurentamalla ja oikein tarkkaan kahtoessa voi huomata tolpan nokassa istuvan hiiripöllön. Kuva on heikko, sillä olen ottanu sen omalla puhelimella :)

Eilen puolestaan tuli ensimmäinen vuodari helmikuulle. 33 päivää ehtikin mennä ilman uutta vuodaria! Työpaikan pihalla hääri kuuden pyrstötiaisen parvi ja niitä seurailin työkaverin kanssa vähän aikaa ennenkuin lähettiin viikonlopun viettoon. Oli mukava yllätyshavis.

Huomenna olis tarkoitus pitkästä aikaa käydä maastossa mutta ihan aamusta en taida liikkeelle kuitenkaan lähteä mikäli pakkanen hipoo 30 astetta. Tarkoitus olis saada vuodariksi harmaapäätikka ja pähkinänakkeli. Molempia käyn bongaamassa jotka ilmoitettiin tiiraan pihabongauksen yhteydessä. Harmaapäätikka Haapajärvellä ja pähkinänakkeli Nivalassa.

Kunhan kelit lauhtuu niin olis aika alkaa käymään pöllöretkillä. Keskiviikkona yritin käydä Nivalassa bongaamassa huuhkajan ja helmarin mutta kova pakkanen ei innostanut pöllöjä laulutuulelle.

Viime aikojen parhaita havaintoja koko Suomesta on ollut esim. Pellossa pitkään viihtynyt mustakaularastas Vantaalla pitkään ollut töyhtökiuru ja talven Lapua-Kauhava akselilla ollut tunturipöllö.

Yksi mielenkiintoinen pihabongauksen lintuhavainto tuli tietoon vasta nyt tällä viikolla sillä Mäntyharjulla oli kuvattu isolepinkäinen jolla on itäisiä piirteitä. Kyseessä on lienee siis isolepinkäinen sibiricus (alalaji) joka on suurharvinaisuus.

Linnusta on kuvia sivulla: http://www.tarsiger.com/home/index.php?lang=fin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti