sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Viimeiset tulee ja ensimmäiset on jo lähtenyt

Vuodariksi 18.6 viitakerttunen joka halusi laulaa mahdollisimman näkyvällä paikalla (kuvat otettu kännykällä)Näinhän se on että Kohta viimeisetkin muuttolinnut on saapuneet ja ekat on lähtenyt jo etelään. En ala tuosta spekuleeraamaan enempää vaan kirjottelen lyhyesti kuukauden varrelta olevia havaintoja.


21.5 Tehtiin Paulin kanssa perinteinen kevätretki lohtajan ohtakariin. Ohtakari ei tarjonnut mitään erikoista mutta ei myöskään pettänyt sillä saatiin tukku mukavia vuodareita ja aamu oli muutenkin kaikinpuolin mukava. Koivumäen Kari Kokkolasta tuli samoihin aikoihin kans seuraamaan muuttoa.

Gavia ja melaniitta muutto oli todella vaisua. Tässä poimintoja aamulta.

Muuttavia: 2 valkoposkihanhia 2 haahkaa 10 merimetsoa 4 ruokkia 6 riskilää ja suopöllö.

Paikallisena saaressa oli esimerkiksi. Nuolihaukka 2 käenpiikaa, sirittäjä 3 punavarpusta ja sinirinta.

Merellä kellui paikallisena esim. 3 riskilää ja 3 allia.


23.5 Aamulla uudeksi Haapajärvi pinnaksi huuteli luhtahuitti. Lintu oli Murisjärvellä ja toki hyvinkin odotettu HPJ pinna.

Päivällä kävin bongaamassa Utajärven ahmasjärvellä valkoposkitiiran. Lampilan Petrin löytämä lintu oli ilmeisesti 11.Suomessa havaittu valkoposkitiira. Edellisestä Suomessa havaitusta valkoposkitiira havainnosta olikin vierähtänyt jo 11 vuotta ja tämä oli kolmas havainto 16 vuoteen! hieno löytö kertakaikkiaan!

Toukokuun lopulla Oltiin kuusamossa neljä päivää perheen kanssa. Maastossa tuli käytyä mutta mitään kovin ihmeitä ei kuitenkaa näkynyt. Sponde sinipyrstö rukalta oli mukava löytää. Vihtasalmen lintutornilla ollut harmaasorsapari kuului myös reissun mukavimpiin haviksiin.

Kuusamossa näytti jäniksiä olevan todella runsaasti sillä laskin niitä yhden aamun retkellä peräti 21 yksilöä ja yhdeltä paikalta näin yhtäaikaa 7 luppakorvaa. Poroja oli maantien reunoilla siellä täällä3-4.6 Oleva Haapajärvi maraton tulikin käytyä läpi jo aikasemmin.

9.6 Kävin katsomassa pitkäjalkaa Limingassa Virkkulan lintutornilla. Kyseessä oli vasta Suomen 10. pitkäjalka havainto.

18.6 Haapajärven yölaulaja anti oli heikko mutta parempi silti kuin viikko sitten. Viikko takaperin ei kuultu ainuttakaan yölaulajaa paulin kanssa jos ei ruokokerttusia lasketa.

Nyt kuulin yhden viitakerttusen ja yhden äänivikaisen ruisrääkän. Etelässä lukemat olisi aikalailla erillaisia jos siellä kävisi yölaulajia kuuntelemassa :)

Huomenna olisi tarkoitus käydä aamulla Kalajoella ja vuodareiksi yritän saada mm. idulia, viiriäistä, kaulushaikaraa, rytikerttusta, karikukkoa ja ylipäätään kahlaajia. kolmeen vuodariin olisin jo tytyväinen. Katsotaan miten käy? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti