sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Leppoista heinäkuuta

Reilu viikko mentiin kesälomalla että kiikarit sai olla rauhassa niinkuin myös linnutkin minun puolesta. Yllättäen viikko sitten sunnuntai-iltana tuli kuitenkin lähtö maastoon kun 15 kilometrin päässä Nivalan jokikylällä oli haarahaukka hallussa. Linnun oli löytänyt Matti Tynjälä päivällä ja lintu oli edelleen alkuillasta paikalla. Tällä kertaa lintua katseli J. Pitkäniemi, Aki Rantanen ja Mikael Rytkönen. Mikaelin kans oltiin aikasemmin oltu yhteydessä ja sovittiin että mikäli he saavat milvuksen haltuun niin lähen paikalle välittömästi. Ei mennyt kauaakaan kun puhelin soi ja Mikael kuuluttaa linnun olevan hallussa. Lähin saman tien Jokikylälle ja soitin heti myös Pauli-Pekalle linnusta. Paulilla suunta olikin sattumalta Oksava ja siitäpä ei Jokikylälle pitkä matka olekaan.

Klo 18.30 oltiin porukalla Jokikylällä ja melko pian lintu tuli mlkein päälle kaartelemaan. Pauli hoiti linnusta eliksen ja minullekin havainto oli vasta toinen eli linnusta tuli prosu sekä myös KPLY pinna. Staijattiin leppoisassa kesäillassa yhdessä ja juteltiin niitä näitä kun yllättäen pellon ylle tuli matalalla arosuohaukka koiras. Se tuntui vielä hienommalta kun milvus. Olihan macro kuitenkin sponde havainto. Yritettiin milvaria ja macroa vielä Haapajärvi pinnaksikin minulle mutta kumpaakaan ei nähty. Jokikylältä kun ei ole Haapajärven puolelle kilometriäkään ja laajat peltoalueet takaavat hyvät näköyhteydet. Todella hienosti katkesi lähes yhdeksän vuorokauden lintulakko kahteen vuodariin :) 13.7 vuoden ensimmäinen harmaahaikara lensi Veitsiniemen kohalla kun olin tulossa kummipojan kanssa ongelta eli vuodareita tulee joskus vaikka ei ole linturetkelläkään!

Maanantaina 18.7 yritin aamupäivällä Hpj:n puolelta edellisenä päivänä löytyneitä petoja mutta kumpikaan ei näyttäytynyt. kolmen kirjosiipikäpylinnun parvi kuitenkin lensi kohti etelää ja tästä vuodari. Samasta paikasta näkyi myös Hpj vuodariksi peltopyy.

Myöhemmin päivällä käytiin vielä Meriläisen Timon kanssa yrittämässä petoja mutta vain tavallisempia petoja näkyi. Yksi iso peto lensi varmaan 5 kilometrissä mutta se jäi määrittämättä. Habituksen perusteela ehkä pernis?

Keskiviikkona 20.7 edelleen yritin aikaisemmin löytyneitä petoja. Havainnot jäi yhteen muuttavaan harmaahaikaraan ja peräti 44 peltopyyn parveen. Kyseessä oli vähintään kaksi poikuetta ( 3 ad lintua +41 juv) hituran altaiden sirripuolta edustivat suosirrit seitsemällä yksilöllä.

Uupuaavan länsipuolella on ollut 180 töyhtöhyyppää 18-22.7 ja on lienee vieläkin. Seassa oli perjantaina myös 45 liroa, 4 suokukkoa ja 3 meriharakkaa.

Eilen 23.7 kävin Pyhäjärven kaivoksella tsiikaamassa kahlaajia. Kahlaajista paikalla oli 2 pikkutylliä 5 lapinsirriä 2 mustavikloa ja 8 valkovikloa. Räyskästä tuli yllättäen vuodari ja mukava sisämaan havis. Käenpiika piukutteli myös aamulla. Nokikanoja näkyi 1ad+4pull. Ruskosuohaukkoja kierteli kaksi yksilöä. Kaivoksella olin klo 6.30-8.50.

Kaivokselta näkee jokaiseen ilman suuntaan pitkälle joten muuton tarkkailuun paikka on hyvä. Kotia tultaessa tuli lähes samantien lintutiedotuksesta viesti että viiriäinen on äänessä Arvolassa. Kolme vuotias tyttö halusi todella kovasti mukaan ja ei muuta kun Adele mukaan ja lähettiin yhessä kuuntelemaan lintua. 20 minuutin odottelun jälkeen lintu aktivoitui ollen äänessä suhteeellisen aktiivisesti. Mukava vuodari ja Haapajärven osaltakin on vuodareita kertynyt jopa ennätys vauhtiin. Vuonna 2009 Haapajärvellä havaitsin 162 lajia ja tämänvoden lukema osoittaa 149 joten uusi HPJ vuodariennätys on haarukassa :) laitan loppuun pari kuvaa Pyhäjärven kaivokselta.

Eka kuvaassa näkymä länteen myötäauringossa ja toisessa itään eli altaille vastavalossa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti