maanantai 11. heinäkuuta 2011

200 vuodaria katkaistu

23.6 tein retken Reisjärvelle. Mitään erikoisia lajeja ei näkynyt eikä uusia vuodareita näkynyt mutta päivän erikoisuutena oli mehiläishaukat joita näkyi kolmessa paikassa yhteensä 4 yksilön voimin.

Suopöllöjä on ollut tänävuonna runsaasti. Tässä yksi Reisjärven reissulla nähdyistäReisjärven Patokankaalla oli kaksi sirittäjää äänessä. Tämä kuva on siinä mielessä harvinainen että kuvaa ei ole otettu kaukoputken läpi.
28.6 Tiistaina Kävin Kärsämäen Nurmesjärven tsekkaamassa. Pikkutikka ja sirittäjä oli äänessä nokikanalla oli poikue, härkälintu oli vielä tiiviisti pesällä. Kaksi punasotkaa ja yksi heinätavi löytyi myös todella rehevältä järveltä josta on tähän aikaan vuodesta melko hankala kaivaa sorsia esiin.

Nurmesjärveltä tullessa pysähdys tuotti laulavan viitakerttusen ja ohi kiitävän ampuhaukan. Haapajärveltä löytyi vielä viirupöllö poikue jota en sen lähempää lähtenyt tarkastelemaan. Viirupöllömamma kun saattaa käydä kimppuun.

Reilua viikkoa myöheemmin Keskiviikkona 6.7 Kiertelin Haapajärvellä ja pistäydyin Nivalassa hituran altailla. Laskin huvikseen kaikki lajit ja yllättävän runsaasti lajeja kertyikin ottaen huomioon että juuri mikään lintu ei laulanut keskellä päivää helteisessä heinäkuussa. kahdessa tunnissa oli kasassa 50 lajia kuten härkälintu, mehiläishaukka ja mustapääkerttu. fasaanimamma ja 16 poikasta oli ehdottomasti mukava lisä retkelle.

jatkoin hituran altaille kahlaajien toivossa mutta paikalla oli kahlaajista ainoastaan muutama kuovi. Peltopyy poikue oli yllättäen kuitenkin altaiden reunalla kulkevalla tiellä.

Suomelle uusi lintulaji löytyi vähän ennen juhannusta Hämeenlinnasta nimittäin kyläpöllönen. Tieto linnusta tuli 23.6 mutta talonväen mukaan lintu oli ollut äänessä jo 4.6 alkaen. Itsellä ei ollut mitään saumaa lähteä bongaamaan lintua pitkän matkan ja reissujen vuoksi. Pauli-Pekan kanssa kuitenkin kyti kokoajan ajatus että käytäisiin bongaamassa lintu mikäli se olisi pitempään paikalla. No melko pitkään se olikin äänessä öisin mutta paria yötä meidän reissuun lähtöa aikasemmin lintu hiljeni.

Päätettiin silti lähteä reissuun koska tarkoitus oli retkeillä muuallakin kun Hämeenlinnassa. Perjantaina lähettiin klo 16 ajelemaan etelään päin. Ilta menikin täysin nappiin. Alkuun napsahti helppo vuodaripuute pikkulanttu ja minun vuodari numero 200 tulikin hienolla tavalla Jämsän Alhojärveltä amerikantukkasotkalla. Reissulla oli erikoinen varjopuoli nimittäin minulla oli vasen korva niin tukossa että se haittasi todella rajusti jopa lintujen kuuntelua!!! tällaista en ollut koskaan aikaisemmin kokenut ja nyt sellainen sattui vielä tämmöiseen saumaan =)

Hämeenlinna oli kyläpöllösen osalta tyhjä kuten arvata osattiinkin mutta Pauli sai pöllöspaikalta vuodariksi kehrääjän joita surisi kaksikin yksilöä. Aamun retkeily etelässä ei tarjonnut mitään yllättävää. Mustapääkerttuja oli useita ja jokunen uuttukyyhky. Valkohäntäkauris meni tien yli läheltä ja yksi hirvikin nähtiin. Aamulla kuuden aikaa takaisin tullessa myös Paulille tuli 200 vuodaria täyteen ruisrääkän narinalla. Näin ollen tällä hetkellä molemmilla on kasassa tuo sama luku ja nyt onkin pieni tauko päällä lintuhommista :) toissavuonna 200 tuli täyteen jo kesäkuussa mutta muutoin yleensä heinäkuussa on 200 vuosipinna kolahtanut kohdalle tällaisella lähiretkeilyllä ja joillakin elisbongailuilla.

Amerikantukkasotkasta ei kovin hääviä kuvaa tullut iltakymmeneltä kun otin kaukoputken läpi kuvan. Vieressä ui naaras punasotka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti