sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Päivä kohta lyhimmillään!

Se on sitten talvipäivän seisaus 22.12.2011 klo: 07:30:07
Auringon ollessa Kauriin kääntöpiirissä, päivä lyhimmillään pohjoisella pallon puoliskolla. Tämä piti ihan kopioida sivulta www.ukkosmyrsky.com

Päivät on ollut muutenkin pilvisiä ja harmaita. Töihin mennessä ja töistä tullessa on pimeää joten linturetkeily on jäänyt viikonloppujen varaan ja viikonloppuisinkin olen välissä keskittynyt oman ruokintapaikan lintuihin. Lunta on edelleen todella vähän mutta viime yönä sitä on kuitenkin muutama sentti tullut lisää. Tällä hetkellä on aste plussalla ja räntää viskoo.Joulukuussa tämä näky ei ainakaan Haapajärvellä ole kovin yleinen


Itsenäisyyspäivänä 6.12 kävin Ylivieskan kaatopaikalla yrittämässä isolokkia mutta se jäi vain yritykseksi. Harmaalokkeja oli paikalla useita satoja ja parhaimpana oli ad selkälokki. Joulukuussa ei selkälokkeja kovemmilla pakkastalvilla ole.

Paikalla pyöri myös naaras kanahaukka joka sieppasikin nuoren harmaalokin ja jäi sitä syömään paikan päälle. Näinpä muut lokit siirtyivätkin kauemmaksi seuraamaan tilannettaPäivä oli harmaa ja kuvakin jäi melko epäselväksi.

Eilen 17.12 kävin kiertelemässä Haapajärvellä. Sää oli pilvinen mutta tällä kertaa ei kuitenkaan satanut lunta,räntää eikä vettä. Välikankaalla oli edelleen kaksi kuukkelia. Veivarinperällä äänessä kolme pyytä ja oksavalla puolestaan kuikutti paikallinen palokärki ja peltoaukeaman keskellä yksinäisessä haavassa istui isolepinkäinen.

Savimäenpuhdossa olen käynyt pari kertaa viikossa seuraamaassa että kuinkan pitkään joutsenet siellä viihtyy ja tuleeko joen sulaan uusia vesilintuja. Koko joulukuun paikalla on ollut 15-23 joutsenta joten mikäli kelit vain pysyy lauhana niin Haapajärveltä saahaan ensimmäistä kertaa tammikuinen joutsen havainto. Myöhäisin joutsenhavainto Haapajärveltä minulla on 20.12.2008 kun Savimäenpuhdossa havaitsin 3 ad lintua. Savimäenpuhto on sen verran lähellä työpaikkaa että olen välissä käynyt ruokatauolla tarkistamassa vesilintu tilanteen kun työpäivän jälkeen on jo sen verran pimeää.

Haapajärven 17. talvilintulaskennan pidän 27.12-1.1 välisenä aikana. Riippuen keleistä. Tervetuloa mukaan!

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti