sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Syksyinen fiilis!

Vaikka mennään jo joulukuussa niin ulos katsoessaan näky on kuin loppu syksyllä. Vettä sataa, maassa ei ole lunta ja lämpömittarikin on hieman plussan puolella. Töissä on oltu polvileikkauksen jälkeen pari viikkoa ja retkeily on jäänyt nyt vähemmälle.

Tiistaina 15.11 Reisjärvellä lääkäri totesi että voi mennä töihin ja itse olin samaa mieltä. Nyt pitäis saada kinttu vaan siihen kuntoon että voisi alkaa taas harrastamaan kunnon liikuntaa.

Reisjärveltä ajelin kotia vähän pitempää reittiä ajatuksena tsekata samalla vähän lintuja.

Puskaperällä olikin teeriä 43, kahlonlahdella 6 isokoskeloa ja sopissa 2 telkkää. Havainnoista ei sovi unohtaa telkkä paikalla ollutta haukkuvaa koiraa joka haukkui minulle ja haukun lopuksi näytti aina kieltään.
Puskaperän teeriä melko kaukaa
Sopin telkkä pariskunta myös melko kaukaa
Reisjärven haukkuva rakki joka haukun päätteeksi näytti aina kieltään :)

15.11-17.11 olin Kuusamossa perheen kanssa vaimon kotiporukoilla ja vaimo+ lapset jäikin sinne loppuviikoksi kun lähin kaveriporukan kanssa mökkiviikonloppua viettämään Kalajoelle.

Vaikka Haapajärvellä lähtiessään aurinko paistoi ja nurmikko vihersi niin Kuusamossa oli jo talvisemman näköistä

Muutaman tunnin retkellä suht talvisesta Kuusamosta ei haaviin osunut mitään ihmeempiä. Mainittavimpia oli etelään matkannut 60 harmaalokkia, 16 paikallista joutsenta ja 1 puukiipijä.Kuvaamisessakin mentiin ihan eläin puolelle.


Sunnuntaina 19.11 olin aamun Pudaksen Sepon Ja Lahden Timon kanssa Vihaspauhalla seuraamassa muuttoa. Päivän teemana oli joutsenet ja merikotkat. Aamulla mökillä herätessään kuitenkin ensitöikseen tsekkasin mökin vieressä olleen pikkulahden jossa sinisorsien lisäksi löytyi yksi KPLY:n alueen myöhäisimmistä jouhisorsista. Oli todella mukava havainto.

pari kuvaa kaukaa kuvatusta jouhisorsasta.

Joutsenia muutti päivän aikana 751 ja merikotkia 9Pieni joutsenparvi.Merikotkat muutti sen verran kaukaa että kuvaaminen ei onnistunut mutta tässä yksi aamun muuttavista merikotkistaSeppo oli koko päivän. Minä lähin puolilta päivin kun oltiin kaveriporukalla viikonloppu mökillä. Timo lähti myös aikasemmin pois mutta Seppo oli koko päivän kirjaamassa muuttoa.

21.11. Maanantaina löytyi Oulunsalosta suomen seitsemäs punapyrstölepinkäinen! juuri kun mulla oli ensimmäinen työpäivä päässyt vauhtiin! Aina ei voi voittaa!

No keskiviikkoaamuna lähin kattomaan lintua ja kun olin jonkin matkaa ajellut niin hoksasin että kamera jäi kotia. Mietin vähän aikaa että käännynkö kotia hakemaan kameraa mutta päädyin siihen lopputulokseen että kun oli sateinen ja harmaa aamu tulossa ja itelläkin oli hylsyputki päällä niin on parempi todennäköisyys nähä linnunkin kun kamera ei ole mukana :)

Onneksi lintu olikin edelleen paikalla ja löytyi heti aamun valjettua. Helsingistä asti oli tullut porukkaa kattomaan lintua lentokoneella. Pari harrastajaa oli lähtenyt yöllä vähän ennen kahta ajelemaan Kouvolasta Oulunsaloon. Hienoa että heillekin ajomatka palkittiin! Itselleni kauempana olevat linnut jää lähes aina bongaamatta.

Nyt punapyrstölepinkäinen on havaittu viimeisen 20 vuoden aikana Suomessa kolme kertaa mutta kyseessä oli jo toinen havainto Suomesta tältä vuodelta. Nakkilassa oli muutamaa kuukautta aikasemmin naaraslintu kun tämä puolestaan oli koiras. Kuvia löytyy esim tarsigerisa ja rollereitten sivuilta Oulunsalon linnusta.

Torstaina 1.12 kävin ruokatauolla pikaisesti vilkaisemassa että vieläkö joulukuun puolella löytyy Haapajärven Savilahdelta vesilintuja. Kyllä löytyi sillä paikalla oli 15 laulujoutsenta. 11 aikuista ja 4 nuorta. Myöhäisimmän joutsen havainnon haapajärvellä tein kolme vuotta sitten kun Savilahdella oli vielä 20.12 4 aikuista lintua. Sillon olikin pitkään todella lauhaa.

Eilen suuntasin retken Nivalaan ja aamun alkajaisiksi kävin erkkisjärven lintutornilla. Järvellä oli pieni sula mutta siinä ei ollut vessuja. 10 teerta laskeutui järven toiselle puolelle pellolle syömään. Paimensaaressa olin kuvaamassa kuusitiaista mutta kuvaaminen keskeytyi kun paikallinen asukas tuli kysymään että mitä teen ja kenen luvalla. Oli aika erikoista kyllä kun en ollut kuitenkaan edes kenenkään pihalla ja kuvasinkin ihan toiseen suuntaan. Tämä oli minulle toinen kerta 15 vuoden aikana kun näin kävi.

Jatkoin sarjankylän kautta Haapavedelle ja retkeilin ohan PPLY:n puolella. Haapaveden nousupuolella näin kanahaukan ja metson. Mieluskylällä oli 10 peltopyyn parvi ja mieluskoskella kaksi koskikaraa.

Tänään maastosta on vapaapäivä :) huomenna olisi tarkoitus käydä ostosreissun lomassa käydä yrittämässä isolokkia jonka Pudaksen Seppo eilen löysi. Kyseessä aikuinen lintu. Suapa nähä miten käy?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti