perjantai 9. huhtikuuta 2010

Lapinpöllö Kuusamon reissulla.

Pääsiäinen tuli vietettyä Kuusamossa ja heti töitten jälkeen torstaina 1.4 lähettiin matkaan. Ilmoittauduin Kuusamon lintukerhon järjestämään lintukisaan ja annoin niille viikon etumatkan kun kisa oli alkanut jo edellisellä viikolla :) Vuodariksi ehdin kartuttaa vielä torstaina töistä tullessani sinisorsan kun tein pienen lenkin Savimäenpuhdon kautta. Kuusamoon mennessä vuoden ensimmäinen kottarainen oli Kuusaalla tien penkereellä. Kuusamoon saavuimme Adelen ja Varpun kanssa Illalla vähän ennen kahdeksaa. Kuusamon keskustan yllä lensi harmaalokki ja yllättäen Aikasempina päivinä ei Kuusamossa ollutkaan nähty lokkeja.

Perjantai-aamuna lähin maastoon ja pikkutikat yllätti täysin. Neljässä eri paikassa oli pikkutikka, yhdessä kahden yksilön voimin. Aamun mahtui myös mm. maantiellä soiva ukkometso, kaksi isokäpylintua ja 15 pulmusta. Puolenpäivän maissa tuli häly Lämsänkylällä olevasta lapinpöllöstä ja viereisessä puussa viirupöllö. Päivälle oli suunniteltu jo muuta tekemistä joten ajattelin yrittää lapparia vuodariksi seuraavana aamuna.

Lauantai aamupäivän retki oli suunnattu Lämsänkylälle jossa oli samoilla apajilla ollut edellisenä päivänä yhtä aikaa 2 lapinpöllöä ja viirupöllö. Ainoastaan kerran olen nähnyt lapparin joten pitihän sitä lähteä katsomaan. Aamu oli hyvin sumuinen ja puolitoista tuntia pitikin odottaa että sumu hälveni sen verran että pystyi toteamaan paikan olevan tyhjä. Lintua etsin Siuntiolaisen Matti Pajusen kanssa tuloksetta. Lähin ajamaan itään päin ja puolitoista kilometriä ajettuaan hoksasin lapparin istuvan langalla pienellä suolla. Kävin raportoimassa linnun Pajuselle ja palattiin molemmat paikalle ihailemaan komeaa pöllöä. Pari Lappajärvistä lintuharrastajaa tuli myös piakkoin paikalle. Kaikki oli viettämässä pääsiäistä Kuusamossa.

Sunnuntai-aamuna maastossa olin muutaman tunnin ja uudet kisalajit oli pähkinähakki, palokärki, sepelkyyhky, koskikara ja hippiäinen. Sepelkyyhky oli Kuusamon ensimmäinen havainto tälle vuodelle. Koskikaroja oli kiveskosella peräti 16 yksilöä. Hakin kävin bongaamassa yhdeltä ruokinnalta.

Maanantaina toisena pääsiäispäivänä kävin ulkoiluttamassa kiikareita pari tuntia heti aamusta ja viimeisiksi lajeiksi kirjasin tavin ja peipon. Oli jo kotia lähdön aika joten tyydyin tekemään vaan pari bongausta. Jaettu kakkossija irtosi 34 lajilla ja voittaja havaitsi 37 lajia. Jos homman olisi ottanut tosissaan niin 40 lajiin olisi varmasti päässyt pelkästään pääsiäisajan retkeilyllä jos ei oliti tyytynyt niihin aamun kolmituntisiin retkiin. Toisaalta kuusamon pari aktiivisinta harrastajaa ei osallistunut kisaa ollenkaan. Antaa muitten voittaa välillä? :)

Haapajärvellä lumet oli pääsiäisen aikaan sulanut melko reilusti ja heti seuraavana päivänä tiistaina 6.4 oli pakko käydä maastossa töitten jälkeen. Vettä satoi ja keli oli huono joten tein vain tunnin reissun. Vuodariksi ehdin kuitata kuitenkin niittykirvisen ja mustarastaan. Peippoja oli tullut jo useampaankin paikkaan.

Keskiviikkona tapitin tyhjää taivasta turhaan ja tänään tein pienen vajaan tunnin lenkin ilman uusia vuodareita. Telkkä kuitenkin hoitui tänään uusimmaksi vuodariksi kun töistä tullessa kalajoessa oli paikallisena koiras ja naaras. Huomenna olisi parin viikon tauon jälkeen oikea retkeily aamu näillä mailla ja odottelu listalla on ainakin vihervarpunen, kiuru, västäräkki ja kurki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti