maanantai 12. huhtikuuta 2010

Värivikainen sinisorsa ja Iisalmen taskun mäherrys

Lauantai-aamuna lähin maastoon heti aamulla kuuden maissa. Alkuun menin raviradalle ja sieltä napsahti vuodariksi muutava vihervarpunen ja pajusirkku sekä peräti viisi ääntelevää punarintaa. Hyötyjäteasemalle menin seuraavaksi jossa muutti pari västäräkkiä. Peippoja arvioin olevan vähintään 180 paikallisena, todennäköisesti kuitenkin reilusti yli kaksisataa. Savimäenpuhdossa kanalantien varren peltoja kävin vähän komppaamassa ja tarkoituksena saada viimein kiuru vuodariksi. 10 niitykirvistä oli pellolla mutta ei kiurua. Vuodariksi hoitui tuolla paikalla kulorastas ja kaksi muuttavaa kurkea. Tuulihaukka oli aamun viimeinen vuodari.

Kotona en kauaa ehtinyt olla kun tuli häly Iisalmessa olevasta mustapäätaskusta. Suunnitelmat oli päivälle jo tehty ja kuitenkaan kysymyksessä ei ollut megarari joten päätin muuttaa hieman sunnuntain suunnitelmia ja päätin lähteä aamusta Iisalmeen yrittämään vuoden ekaa elistä.

Sunnuntai-aamuna lähdin Pitkäsen Juhanin kanssa aamulla klo 3.30 kohti Iisalmea. Lähtö oli noin aikaisin sen takia että ei mene matka hukkaan kun voi kuunnella pöllöjäkin! Sillä asenteella tuli lähettyä että yhdenkin pöllön kuulee niin hyvä on. Kaksi varpuspöllöä kuului ennekuin kiuruvedelle päästyään alkoikin olla jo niin valoisaa että tiesi pöllösaldoksi tulevan kaksi varpuspöllöä. Toinen kuului Haapajärvellä ja toinen Pyhäjärvellä. Vuoden ensimmäinen peukaloinen kantautui puolestaan korviin Iisalmen puolella. Iisalmen Luuniemessä etsimme taskua turhaan vajaa parituntia kunnes luovutettiin. Linnusta ei tulluthaan havaintoja enää ensimmäisen päivän jälkeen. Näin usein käy kun tarpeeksi hidastelee. Muuttavat naurulokit ja punakylkirastas oli vuoden ensimmäiset meille.

Takaisin tullessa Pyhäjärven Tikkalansalmesta ei löytynyt telkkiä kummempaa vaikka paikkaan olikin huomattavasti kovemmat odotukset.

Iltapäivällä kävin vielä Nivalan puolella katsomassa että jos vaikka olisi petomuuttoa kun ilma oli sen verran lämmin ja aurinkoinen. Ainoastaan yksi paikallinen tuulihaukka saalisteli peltoaukealla. Kotia päin tullessa piti tsekata vielä uupuaavan pellot ja muutama sorsa olikin tulvapelloilla. Värivikainen sinisorsa oli koiras ja naaras sinisorsan seassa. Oli komean näköinen ja soitinki P-P:lle ja Samulille että jos vaikka kävis ottamassa sorsasta kuvaa. Itellä kun ei ole kameraa. No Paulilla Kuulosti vielä olevan ja se ottikin linnusta kuvia. En saanut kuvaa tähän loppuun joten olkoon se nyt sitten tuossa missä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti