tiistai 27. huhtikuuta 2010

Amerikantaivaanvuohi Laukaassa

Viime viikkoon mahtui useampia mukavia havaintoja linturintamalta. Tiistaina Haapajärvellä Savimäenpuhdossa oli yksi merihanhi paikallisena. Mukava vuodari kun hanhet tuuppaa täällä olemaan aina metsureita. Torstain retkellä vuodariksi napsahti Nivalan puolelta mm. Lyhytnokkahanhi ja peltopyy. Kävin katsomassa Haapajärvellä vielä nuijunjärven tilanteen. Järvi olikin sulanut täysin mutta vesilintu rintamalla oli ainoastaa perus vessuja yhtä albiino sinikkoa lukuunottamatta. Puhtaan valkoinen sinisorsa on kyllä komea lintu.

Perjantaina käynnistyi amerikantaivaanvuohi rumba kun parina aikaisempanakin kesänä tavattu lintu palasi jälleen tutuille apajilleen. Tällä kertaa tätä oudosti puputtavaa taivaanvuohta osattiinkin jo odottaa ja pian alkoi selvitä että nyt taitaakin kyseessä olla jenkkitaivaanvuohi ja kyseessä olisi uusi laji suomelle ja erittäin harvinainen vieras myös koko euroopan mittakaavassa. Lauantai-aamuna auto lähti kohti Keski-Suomea ja menin perheeni kanssa Petäjävedelle siskon perheen luokse. Ajateltiin että on järkevää käyttää tilanne hyödyksi tällä tavalla ja mukava siellä on aina käydä. Pihtiputaan putaanlahdelta kävin matkalla bongaamassa liejukanan.

Alkuillasta ajelin sitten Laukaaseen ja kun saavuin paikan päälle ilta kahdeksan maissa niin lintubongareita olikin jo täydessä valmiudessa lähes kaksisataa ja lisää vaan lappas kokoajan. Lintu ei kuitenkaan näyttäytynyt koko iltana ja puputtavaa ääntäkään ei kuulunut kuin pari kertaa huonosti joten reissu ei sen puolesta tarjonnut mitään kovin suuria fiiliksen nosteluja mutta eipähän ollut kuitenkaan tyhjä reissu. Kaulushaikara oli pitkin iltaan aktiivisesti äänessä ja siitä kiva vuodari.

Eilen maanantaina kävin Haapajärven Joutsenisennevalla katselemassa vesilintuja joita olikin erittäin hyvin. Tulvivalla turvepellolla oli mm. 150 tavia 112 joutsenta 80 sinikkoa 14 haapanaa ja 12 jouhisorsaa. Luvut on erittäin kivoja Haapajärvellä. Metsähanhia oli reilut kolmekymmentä. Päivä oli hyvin lämmin ja aurinkoinen. Mittarissa oli jopa +13 astetta varjon puolella. Tänään onkin ollut taas kylmä päivä ja tällähetkellä ulkona sataa räntää! Takapakkia siis taas havaittavissa. Iltapäivällä tuli vielä häly amerikantukkasotkasta joka on Laukaassa! Ei siinä muuten mitään mutta kun sitä ei ole eliksenä ja taas pitäis lähteä Laukaaseen :) pitää toivoa että se häippäsee johonkin. Jokatapauksessa nyt en ole taas sinne lähössä vaikka mieli tekisikin. Jospa se tulis spondena vastaan mutta jos se sinne Laukaan Lapinjärvelle jää asettumaan pitemmäksikin aikaan niin ties vaikka suunnitelmat muuttuisi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti