sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Yölaulaja

Kulunut viikko oli mielenkiintoinen kun sunnuntaiaamuna Hpj:n Koskenperällä kuulin linnun äänen jota en tunnistanut paikan päällä enkä vielä illallakaan kun menin klo 23 jälkeen lintua kuuntelemaan. Heti siis pääsin jyvälle että kyseessä on varmasti yölaulaja/huutaja. Nauhoitin lintua videokameralle ja sainkin siitä jonkinlaista äänitettä otettua. Vogelstimmelistä yritin kuunnella että jos vaikka joku ääni passais tälle linnulle mutta mikään ääni ei yksinkertaisesti vaan täsmännyt. Soitin Pudaksen Sepolle joka tuli myös kuuntelemaan lintua Keskiviikko iltana. Sepollekin ääni oli aivan outo. Torstaina otin asian sitten esille kunnolla ja laitoin äänitteen nettiin ja soitin alkuun Lasse J Laineelle ja pyysin hänen käyvän netissä kuuntelemassa tätä linnun ääntä. Lasse soittikin pian ja sanoi että ei ole tuollaista ääntä kuullut aikasemmin vaikka on kiertänyt maailmalla paljonkin.

Laitoin bongariliiton sähköpostilistalle juttua tästä linnusta joka viihtyy pellolla jossa kasvaa korkeaa heinää ja ei lähe lentoon vaikka yrittääkin kompata lintua ylös pellolta. Laitoin myös linkin äänitteestä josta tulikin myös paljon kommentteja. Äänitettä klikattiinkin vuorokaudn aikana yli 300 kertaa.

Kyseessä näyttäisi olevan äänivikainen ruisrääkkä jonka ääni ei muistuta rääkkää pätkääkään. Eli rääkällä taitaa olla vihne kurkussa! Pahan kuulosia kähiseviä huutoja se vaan päästi sillon tällön :)

Lintua voi käydä kuuntelemassa osoitteessa http://www.youtube.com/watch?v=As6YtBGlkDg

Lintu kuuluu videolla useaan otteeseen. Kuuluvimman sarjan se päästää noin kahden minutin kohdalla. lisäksi se päästää aina sillon tällön lyhyempiä " huudahduksia "

Samassa paikassa kuulin myös yhtenä iltana viiriäisen. Paikka on erinomainen yölaulajien kannalta nimittäin vaikka en ole lähtenyt sen tarkemmin kiertämään lähipuskia/peltoja niin kuulin sillä aluella myös satakielen ja neljä viitakerttusta.

Keskiviikkona aamuyöstä Hongellin Harri löysi Pyhäjärveltä pikkukultarinnan ja itsellä auto ei ollut kunnossa joten ihan tyynesti vaan en lähtenyt lintua katsomaan kun en viitsinyt ottaa niin isoa riskiä että auto sitten hajoaa lopullisesti ja torstaiaamulle oli jo korjaamollekin aika varattu. Perjantaina sain auton taas käyttöön kun vika oli selvitetty ja korjattu. Kävin alkuillasta katsomassa ja kuuntelemassa pikkukultarintaa Pyhäjärvellä. Tämä tosin ei ole mikään yölaulaja vaikka otsikossa onkin yölaulajia!

Lintu oli todella hienosti näytillä mutta muuten se oli aika laiskasti äänessä. Lintua kannattaisikin käydä kuuntelemassa aamulla kolmen-neljän aikaan jos haluaa päästä nauttimaan kunnolla sen komeasta nopeatempoisesta laulusta.

Nyt kun autokin oli käytössä niin KPLY:n kovia lajeja oli tarjolla useissa paikoissa. Salonkosken Sami oli löytänyt Lestijärveltä kehrääjän joka oli ollut parina yönä äänessä ja näinpä minäkin lähin 23.30 perjantaina kuuntelemaan kehrääjää joka on KPLY:n alueella todella hieno havainto. Lintu oli aktiivisesti äänessä ja myös näinkin tämän surisijan. Paikalla oli myös Pudaksen Seppo ja Pelttarin Petri. Vesa Heikkilä lähti juuri paikalta.

Takaisin tullessa kuuntelin yölaulajia Reisjärvellä ja saldona oli vuohtajärven ympäristöstä kaksi viitakerttusta ja yksi satakieli. Viitakerttusia on tänä kesänä todella paljon! Kello alkoi olemaan jo kolme kun saavuin kotia ja laululinnut olikin jo kovasti äänessä. Lintuviikko oli erinomainen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti