torstai 19. elokuuta 2010

Töki ja Nivalan linturalli

Elokuun toisen päivän iltana tuli päivitystä arokyyhkystä että lintu lähti valkoviklojen kanssa etelään. Oltiin suunniteltu lomareissu Lappeenrantaan päivää aikasemmin ja näin ollen en antanut sen sitten häiritä sen enempää vaikka toki se vähän harmitti kun lintu oli viisi päivää paikalla ja oli tarkoitus käydä lintua katsomassa. Tiistaiaamuna viiden jälkeen oltiin jo menossa kohti Etelä-Karjalaa ja kymmenen maissa oltiin Lappeenrannassa. Lappeenrannassa pitkään ollutta tökiä ( töyhtökiuru )käytiin katsomassa heti ja se hoitui sentään tosi helposti. Lintu oli ihan keskustassa mustan pörssin ja k-raudan välissä. Linnusta tulikin minulle elis! Arokyyhkyäkin kävin yrittämässä vielä kun kerran olin Lappeenrannassa mutta se oli jo kadonnut. Muuten keskityttiin täysin lomailemaan ja nauttimaan todella helteisistä keleistä. Aurinko porotti ja lämpötila nousi varjossakin yli +30 asteeseen. Saimaalla pitikin käydä uimassa. En ala sen tarkemmin kertomaan lomasta kun tämä on kuitenkin lintublogi :)

Lomalta palattiin torstai-iltana ja perjantaiaamuna 6.8 lähin Pauli-Pekan kanssa maastoon. Aamu olikin yllättävän antoisa noin niinku elokuun alkupäiviksi. Kolme Haapajärvi vuodaria tuli joista kaikki olisi tosin pitänyt hoitua jo aikasemmin. Nämä oli peltosirkku, mehiläishaukka ja kuikka. Kaksi peltosirkkua lauloi täyttä päätä uupunaavalla. En uskonut enää peltosirkusta tulevan Hpj vuodaria mutta toisin kävi. Kuikkia puolestaan ilmestyy Haapajärvellä hautaperän altaalle ja settijärvelle syksyisin joten se oli odotettavissa. Pera ( mehiläishaukka ) oli kiva lisä aamulle ja jo kovasti odotettu Hpj vuodari. Hautaperän altaalla oli kahdeksan harmaahaikaraa joka on uusi yksilömäärä ennätys täällä. Kuusi lintua istui puissa ja kaksi lintua oli ulappasaaren puolella.

9.8 Maanantaina satoi päivällä vettä jonka jälkeen ilma alkoi kirkastumaan. Tuli sellainen fiilis että nyt pitää käydä Nivalassa hituran altailla tsekkaamassa kahlaajat. Laitoin Reijolle viestiä ja myös Reijo sanoi tulevansa altaille. Kahlaajia ei ollut paljoa mutta kohtuu monipuolisesti kuitenkin. Juhlapukuinen squatti ( tundrakurmitsa ) nosti fiilisti mukavasti sillä kyseessä oli uusi laji Nivalalle! myös jp kuovisirri oli nätisti altailla. muuten oli vain peruskahlaajia.

14.8 Lauantaina oli Nivalassa linturalli. Ralli oli mielenkiintoinen monessakin asiassa. Ensinnäkin ensimmäistä kertaa olin järjestämässä rallia ja huolehdin kaikki peruslajilistat+huutolajilistat. Tätä rallia mainostettiin että ralli on suunnattu myös aloitteleville lintuharrastajille ja jokaisessa joukkueessa oli ainakin yksi kokenut lintuharrastaja. Tilanne oli omalta osaltani todella haastava kun minä tein pitkälti rallijoukkueet ja loppuun asti tuli peruuntumisia ja uusia tulijoita joten tilanne eli kokoajan. Ralli rallattiin aurinkoisessa ja helteisessä kelissä kuuden joukkueen ja 17 henkilön voimin. Ralli kesti 9 tuntia ollen klo 5-14. Lajeja rallissa havaittiin 111 ja voittajajoukkue havaitsi 89 lajia. Kaikki sujui hyvin ja porukka oli tyytyväinen päivän antiin. Selkeästi useampi vähemmän aktiivinen lintuharrastaja myös sai lisäkipinää rallissa. Jussilaisen Reijo oli myös aktiivisena rallivalmisteluissa varaten mm. rallin purkupaikan ja pidettiinpä yhteinen palaverikin alkukesästä että millon ralli pidetään jne...

Meidän joukkue ei nähnyt mitään mullistavaa mutta esim 16 peltopyyn parvi, 5 pikkulepinkäistä, 2 hemppoa 2 pikkusirriä ja noin 500 kottaraista mahtui aamuun.

Koko kesä oli todella lämmin ja helteinen. Elokuun alussa parina iltana myös ukkosti todella rajusti. Rallipäivä oli ilmeisesti tämän kesän viimeinen hellepäivä sillä heti sen jälkeen ilmat viileni ja lämpötila on ollut päivisin +15-20 astetta. Päivät on muuten ollut hyvin aurinkoisia. Nyt odotellaanki jo että syysmuutto käynnistyy todenteolla ja että vuoden ensimmäinen oikea sponde rari sattuis kohalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti