tiistai 31. elokuuta 2010

Elokuu paketissa

Elokuun loppupuolen saldona oli kaksi vuodaria ja yksi KPLY pinna.

Lauantaina 21.8 Kävin hyötyjäteasemalla katsomassa muuttoa klo 6-10. Järripeippo muutto oli pyörähtämässä käyntiin kun taas metsäkirvisillä oli jo päämuutto menossa. Metsäkirvisiä menikin tasaiseen tahtiin. Aamun saldo oli 112 muuttavaa ja 10 paikallista. Parhailla muuttopaikoilla laskettiinki aamun aikana jopa useampi tuhat muuttavaa metsäkirvistä. Yksi tsik sirkku muutti ja kolme pähkinähakkia kierteli paikallisen oloisena. Aamu oli muuton osalta vielä rauhallinen.

Maanantaina 23.8 Kävin Nivalassa hituran altailla tsekkaamassa kahlaajat Jussilaisen Reijon kanssa mutta kovassa tuulessa ja vesisateessa havaitsimme vain kaksi pikkusirriä ja kaksi lapinsirriä

Tiistai 24.8 ja altaiden tarkistus. Tällä kertaa tulokset olikin huomattavasti paremmat. Tyllejä, pikkusirrejä ja kuovisirrejä oli viisi paikallisena. Kuovisirreistä yksi oli ad lintu. Suosirrejä oli kolme ja lapinsirrejä kaksi. Yksi punakuiri oli myös paikallisena ja siitä tuli myös vuodari ja nyt vasta myös KPLY pinna. Se oli kiva lisä reissulle! Rannikollahan noita tapaa syksyllä melko usein.

Lauantai 28.8 Viikonloppu meni Sotkamon vuokatissa ja tarkemmin katinkullassa lomaillen. Aamulla klo 6-9.15 olin Pauli-Pekan kanssa maastossa ja pohjansirkkujen määrä yllätti. Kuusi posia muutti puolessa tunnissa.Perusretkeilyn ohessa muutti vielä kymmenen lisää sisältäen maholliset pikkusirkut, kultasirkuista puhumattakaan ;) Seutu oli molemmille outoa joten valmiiksi ei oltu mietitty mitään kummempaa reittisuunnitelmaa vaan ajeltiin sinne minne nokka vaan näytti. Reilussa kolmessa tunnissa lajeja havaittiin 55! Petoja oli hyvin liikkeelä kun aamun tunteina havaittiin kana,varpus,tuuli,sinisuo ja ruskosuohaukka. Aamun mahtui myös mm. pensastasku,törmäpääsky,tiltaltti ja lapasorsa. Ei siis mitään repäisevää. Mukava oli kuitenkin retkeillä täysin tuntemattomassakin paikassa.

Eilen 30.Elokuuta kävin kuuntelemassa huuhkajaa Nuijunjärvellä. Työkaveri sanoi kuulleensa siellä huuhkajan edellisenä iltana ja kävin itse tarkistamassa tilanteen ja äänessä olikin komeasti sekä koiras että naaras. Huuhkaja puuttui vielä vuodareista ja vieläpä Haapajärveltä joten kävin sen kuittaamassa. Muuten en ruukaa käydä kuuntelemassa toisten kuulemia huuhkajia noin hanakasti :)

Vuodareita lasken nyt neljättä vuotta ja tänävuonna niitä on kertynyt nyt 204 mikä on aikalailla keskitasoa edellisiin vuosiin nähden. Elokuun jälkeen niitä on ollut vähiten vuonna 2008 jolloin niitä oli 199 ja viime vuonna niitä oli eniten 211

Noita on kiva laskea retkeilyn ohessa mutta itse en pyri kuitenkaan saamaan mahdollisimman paljoa vuodareita vaan niitä tulee reissujen ohella mitä tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti