keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Pikkukäpytikka viikonlopun helmenä

Lauantaina 23.10 olin Nivalassa Erkkisjärven lintutornin avajaisissa ja jätin näin ollen aamun linturetken väliin. Porukkaa oli reilut 50 henkeä joka oli paljon enemmän kun mitä itse odottelin paikalle tulevan. Tapahtuma oli ihan lepponen ja paikalle oli saapunut niin kyläläisiä, talkoolaisia KPLY:n puolesta porukkaa kun median väkeäkin parista lehdestä. Kalajokilaakso teki tapahtumasta jutun ja en ehtinyt paeta takavasemmalle vaan toimittaja pyys muakin haastatteluun ja kerroin sitten omasta lintuharrastuksesta. Usein juttujen sekaan mahtuu myös virheitä kuten myös tällä kertaa. Toimittaja kysyi että mitä lajeja olen nähnyt päivän aikana tornista niin luettelin joukon lintulajeja joukossa mm. pikkukäpylintuja ja käpytikan niin lehden mukaan olinkin jo sitten nähnyt pikkukäpytikan! Kai mää olen sitten nähnyt pikkukäpytikan kun lehdessä lukee niin. Lehtiähän pitää aina uskoa :) vielä kun tietäis minkälainen lintu tuo pikkukäpytikka on?

Sunnuntaina 24.10 tein muutaman tunnin retken lähialueelle mutta aamu oli hyvinkin rauhallinen. Mitään järisyttävää ei aamuun mahtunut ja pikkukivatkin oli vähissä. Yksi Haapajärvi vuodari kuitenkin tuli sillä Haapajärven ja Nivalan rajalta havaitsin 14 peltopyyn parven. Linnut oli noin 300 metriä Haapajärven puolella.

Tänävuonna olen havainnut 144 lajia Haapajärvellä. Lajimäärä näyttää kipuavan melko lähelle vuoden 2008 saldoa jolloin Hpj vuodareita tuli 148! Viime vuosi oli erinomainen vuosi kun Haapajärveltä sain kasaan 162 vuodaria. Viime vuoden lajisto oli muutenkin huomattavasti laadukkaampaa kun tämän vuoden.

2009 Haapajärvellä havaittuja lajeja oli mm. Nokkavarpunen, valkoselkätikka, taigauunilintu, lapinpöllö

2010 vaatimattomampaa osastoa edustaa mm. uudet Haapajärvi pinnat harmaapäätikka, merimetso ja viiriäinen

Ehkä jotain kertoo tämän vuoden pöllötilanteesta se että tänävuonna olen havainnut Haapajärvellä vain kaksi pöllölajia! Huuhkaja ja varpuspöllö kun viime vuonna irtosi silti kuusi pöllölajia. No vielä on vuotta jäljellä ja jospa Haapajärven vuosipinnat nousisi vielä tuonne 150 lajiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti