torstai 7. lokakuuta 2010

Rarikuukausi käyntiin

Lokakuu on mielenkiintoinen kuukausi retkeillä koska sillon lintulajit vähenee mutta lajisto käy sitäkin mielenkiintoisemmaksi. Omalta osalta lokakuu lähti käyntiin lyhyellä retkellä hautaperän altaille jossa yksi merimetso oli vieläkin paikalla. Myös yksi pähkinähakki viuhtoi keskustan yli.

Lauantaina 2.10 kiertelin klo 7-11 Haapajärvellä mutta mitään ihmeempiä ei sattunut kohille. Päivällä tuli viesti Pietarsaaresta jossa Mats Björklundin ruokinnalla kävi viitatiainen. Itselläkin oli pari päivää aikasemmin hyvä kandi mutta koska määritys perustui äänihavaintoon ja en ollut siitä 100 varma niin jätin asian siihen. No tästä johtuen halusin erityisesti käydä katsomassa Pietarsaaren lintua ja sainkin mukaan velipojan ja Meriläisen Timon.

Sunnuntaina 3.10 Klo 5.40 auto starttasi kohti Pietarsaarea ja Nivalan nesteeltä Tuli Timo kyytiin. Heti aamun valjetessa oltiin paikalla kuten myös viitatinttikin. Mats sanoi kohteliaasti että voi tulla ihan vapaasti pihaan katsomaan ja päästiinkin katsomaan viitatiaista läheltä ja pystyttiin vertaaman sitä myös hömötiaisiin joita ruokinnalla oli myös muutama. Oli mukava opiskella tämäkin laji siinä mielessä että jatkossa osaa kiinnittää huomiota entistäkin tarkemmin kyseiseen lintuun mikäli se säkällä sattuu kohalle.

Saarijärven Leo tuli myös katsomaan lintua ja Leo toimi myös loistavan oppaana kun käytiin katsomassa lintuja Fäbodassa ja vanhalla kaatopaikalla. Fäbodan mjölvackassa oli mm. 3000 kalalokkia 9 kyhmyjoutsenta ja 2 merikotkaa. Fäbodan kahvituvalla pyörähdettiin pikaisesti ja todettiin että paikka on keväällä varmasti erinomainen muuton kannalta. Kuultiin tikan ääntä joka ei sopinut käpytikalle. Toivottiin jopa valkoselkätikkaa mutta ei ollut säkää vaan lintu häipyi aika nopeasti paikalta kun lähettiin sitä etsimään. Vanhalla kaatopaikalla käytiin myös hyvin nopeaa sillä sen verran tiukka aikataulu oltiin lyöty aamulle. Kolme haarapääskyä nähtiin siellä. Ne olikin varmaan tämän vuoden viimeiset ainakin omalle kohalle. Pietarsaaren reissu onnistui hienosti ja sääkin suosi sillä merellä näkyvyys oli hyvä ja ei kovin paljoa tuullutkaan vaikka ennusteet lupaili edellisenä iltana sumua ja 10 metrin etelätuulta.

Tänään 7.10 Torstaina kävin Oulussa magneettikuvissa kun polvi ei ole kunnossa. Sitä se on kun urheilee! Ikää ei vielä kolmeakymmentäkään ja neljä olkapääleikkaustakin takana :)

Töistä oli vapaapäivä ja magneettikuviin piti mennä klo 12.30 niin lähin aamulla jo klo 5.40 ajelemaan Oulua kohti ja saavuinkin 7.30 Toppilansaaren jonne tuli lähes yhtäaikaa myös Pauli-Pekka. Toppilansaari ei oikein meille auennut ja ei jaksettu kauaa värjötellä kylmässä merituulessa vaan lähettiin jatkamaan matkaa hietasaareen. Hietasaaresta oli tarkoitus yrittää löytää tikkoja ja tuuri kävikin kun löysin pohjantikan puomitien läheltä. Soitin Paulille joka oli muutaman sadan metrin päässä kattelemassa lintuja. Pauli tulikin kameran kanssa ja räpsi pohjantikkakoiraasta kivoja kuvia. Kuvia löytyy osoitteesta:

www.kyyhkylantiirat.blogspot.com

Tiltaltti viritteli muutamaan otteseen laulua ja muutenkin oli sopivasti säpinää kokoajan. Muutaman otteseen kuultiin taigauunilinnulle sopivaa ääntä kauempaa kun Pauli soitti atrappia mutta mitään varmaa havaintoa ei saatu. Pauli meni kymmeneksi kouluun ja minä jäin vielä kiertelemään yksikseen.
Vaaskiventien päässä kattelin merelle jossa oli 40 merilokkia. Viimeisenä kävin vielä jätärillä josta ei irronnut mitään ihmeellistä. 11 tikliä oli kuitenkin portilla takaisin tullessa.

Paluu matkalla tsekkasin pikaisesti Haapajärven Parkkilassa olevan Settijärven. Järvi kumisi tyhjyyttä paitsi viiden uivelon parvi teki pienen kierroksen laskeutuen aivan toiseen päähän järveä. Yksi tuulihaukka saalisteli lähellä olevalla pellolla. Saapa nähä oliko omalle kohalle jo vuoden viimeinen tinnu? Viikonloppu kolkuttelee taas ovella ja mielenkiinnolla odotankin sitä jo. Laitan loppuun vielä muutamia harvinaisuuksia mitä viimeaikoina on löytynyt KPLY:n alueelta. Nämä ei ole siis minun löytämiä lajeja :)

5.10 Harjalintu Sievi
5.10 Aroharmaalokki Kokkola
6.10 Hippiäisuunilintu Kokkola
6.10 Isokirvinen Kalajoki
6.10 Pikku-uikku Kokkola

Maastossa kannattaa siis olla nyt tarkkana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti