Sunnuntaiaamuna sai auto jäähä pihalle ja lähin kiertämään keskustan ruokintoja. Oli mielenkiintoista tarkistaa ruokintoja joita olikin yllättävän runsaasti. Tundraurpiaista tai muutakaan parempaa ei kuitenkaan löytynyt. Parhaimmista lajeista vastasi parissa paikassa ollut töyhtötiainen ja yksi kuusitiainen. Keskustan tuntumassa kun ei noita lintuja ruukaa tavata. Töntti ( töyhtötiainen ) paikoissa oli lähellä pieni palsta metsää joten ne ei ollu ihan kaupunkimaisemissa. Kuusitiainen puolestaan oli tullut ihan kaupunkialueelle. Parin tunnin kävelylenkillä lajeja tuli kasaan 19. mittarissa - 8 astetta ja kaunis keli.
Tänään pidin palkallisen vapaapäivän eli pekkasen. Aamulla kävin vajaa parituntia maastossa. Vein isosaaren ruokinnalle siemeniä ja menomatkalla näin naaras mustarastaan. Siiponkosken koulun pihassa vihelteli taviokuurna ja sen avulla hoksasinkin linnun samantien istuvan kuusen latvassa. Mites se sitten onkaan, istuuko linnut ylensäkään puussa? :)
Pakkanen paukkui aamulla oikein kunnolla ja mittari näytti jopa 17 astetta pakkasta. Uskoin että Savimäenpuhto on tyhjentynyt viimeisistäkin joutsenista ja pikku-uikunkin uskoin jo lähteneen. 22 joutsenta jäällä kuitenkin oli mutta kauaa ne ei viitsinyt paikalla olla vaan hyvin levottoman oloisesti ne liikuskeli jäällä. Pian alkoikin trumpettikonsertti linnuilla jonka jälkeen kaikki joutsenet otti siivet alleen lähtivät muutolle etelää kohti.
Laitan loppuun vielä kuvan Haapajärven ensimmäisestä pikku-uikusta ja mielenkiintoisen näköisestä tukkasotkasta jotka viihtyivät reilun viikon savilahdella. Kuvan on ottanut Yrjö Kahila. Yrjölle kiitokset kuvan lisäksi myös purkitetusta hirvenlihasta. Oli todella hyvää! Nyt Haapajärvellä on tavattu kaikki Suomessa tavatut uikkulajit mustakaula-uikusta lähtien.
tiistai 23. marraskuuta 2010
lauantai 20. marraskuuta 2010
Marraskuun lintujen monipuolisuus yllätti
Marraskuussa on ollut totutusti Haapajärven linnusto jo varsin niukkaa. Sen verran sisämaassa kuitenkin kun ollaan. Sunnuntaina 7.11 sain puhelin soiton mahdollisesta turturikyyhkystä joka oli ollut Haapajärvellä ylipäässä. Olinkin paikan päällä alle kymmenessä minutissa mutta minkäänlaisesta kyyhkysestä en saanut havaintoa tunnin aikana jolloin alkoikin jo hämärtää sen verran että lähin takaisin kotia.
Maanantaiaamuna 8.11 menin töihin kuudeksi ja puoli yhdeksän maissa lähin ylipäähän vielä yrittämään kyyhkyä kun työtilannekin antoi siihen mahdollisuuden. Pitkäsen Juhanin olin edellisenä iltana hälyttänyt myös paikalle kun tiesin Juhanilla olevan mahdollisuus päästä paikan päälle. Turturia ei näkynyt mutta nuori sepelkyyhky kävi ruokintapaikalla. Ruokkijan mukaan sepluja oli käynyt ruokinnalla aikasemminki. Lintu jäi jokatapauksessa arvoitukseksi.
Turturia etsiessä tuli häly Kokkolassa olevasta nunnataskusta jonka löysi Marko Pohjoismäki. Kyseessä oli KPLY:n ensimmäinen havainto tästä lajista! Kovasti olis haluttanut lähteä bongaamaan lintua ja päivitysviestiäkin sieltä suunnalta pukkasi että plesa ( nunnatasku) oli edelleen paikalla mutta töihinhän sitä oli mentävä.
Ajelin savimäenpuhdon kautta töihin ja päätin matkanvarrelta tsekata että onko savilahdessa vesilintuja. Mukava yllätys olikin kun paikalla oli 8 kanadanhanhen parvi! kanadanhanhi ei ollut vielä Haapajärvi vuodarina joten siinä mielessä lajista tuli viime tipassa mukava Hpj vuodari.
Tiistaiaamuna 9.11 menin töihin jo klo 6 ja mielenkiinnolla odotinkin että tuleeko aamun aikana päivitystä Kokkolan plesasta. Edellisenä päivänä puhuttiinki Varpun kanssa että saatetaan lähteä koko porukalla Kokkolaan. Aamun ensimmäiset neljä tuntia menikin rauhallisesti ja reilu tunti oli ollut valoisaa kun puhelimesta kajahti mustarastaan huilu klo 9.59 viestin merkiksi. Katoin viestin jossa luki että: nunnatasku, Kokkola Harrbåda löytyi juuri. Pari minuttia mietin tilannetta että mites tästä nyt jatketaan. Toinen jalka oli jo menossa kohti rannikkoa mutta ensin piti kuitenkin selvittää että on ylipäätään mahdollisuus lähteä maastoon. Työt olin tehnyt sille mallille että homma hoitui aika helposti. Olinhan tullu töihinkin tuntia normaalia aikasemmin. Kävin syömässä kun ruokatauko oli sopivasti kymmeneltä ja sen jälkeen auton nokka kohti kotia ja pian jo oltiin matkalla Kokkolaan.
Sovittiin että Varpu ja Adele menee ystävän luo kylään sillä aikaan kun minä menen bongaamaan lintua. Kokkolassa kun sattuu asumaan tuttuja :)
Noin klo 13 olin Harrbådassa ja paikalla olikin itse linnun löytäjä Marko Pohjoismäki seuranaan Juhani Hannila. Lintu hoitui helposti ja kävikin heti alkuunsa vajaan 50 metrin päässä. Nunna katosi aika pian rummelön suuntaan ja päätinkin mennä rummelön lintutornille katsomaan että jospa lintu näkyisi sieltä ja pienen etsimisen jälkeen lintu olikin putkessa. Yksin katsoin lintua tornissa. Keli oli jäätävän kylmä kun yhtälönä oli pakkanen+ tuuli meren rannalla. Mukava oli kuitenkin opiskella nunnataskua. Pelkkää työntekoa se ei mullakaan aina siis ole vaan välissä pitää opiskellakin :)
esim. rollerin sivuilla löytyy nunnataskusta kuvia. Alla linkki plesan kuviin.
http://www.roller.fi/gallery/main.php?g2_itemId=16856
Perjantaina 12.11 viikonloppu painoi päälle ja suoraan töistä tullessa päätin ajaa savilahden kautta tsekaten taas vessutilanteen. Vesilintuja ei ollut nyt ainuttakaan mutta Karjalahdenrannalla näin hiirihaukan. Aikasemmin en ole nähnyt näin myöhäistä hiirihaukkaa joten havainto lämmitti siinäkin mielessä mukavasti. Se oli kuitenkin vasta alkusoittoa tulevalle viikonlopulle!
Lauantaina 13.11 tein reilun kahden tunnin retken ja joskus todella harvoin linnut vaan hyppii silmille samalla tehokkuudella kun mitä nyt. Tunnin sisään löysin ensin maakotkan reisjärven juurikkanevalta istuskelemassa 50 metrin päässä kuusen latvassa. Todella sykähdyttävä näky! Lintu oli esiaikuinen.
Sen jälkeen Savimäenpuhdon, savilahti yllätti positiivisesti. Kun katsoin putkella naaraspukuista tukkasotkaa niin viereen uikin yllättäen pikku-uikku! Kyseessä oli uusi laji Haapajärvelle ja minulle tuli lajista Haapajärvi pinnan lisäksi myös sponde eli ensimmäistä kertaa löysin itse tämän miniuikun. Ainoastaan kerran aikasemmin olin nähnyt pikku-uikun. ( 10.11.2006 Iisalmessa ) jolloin kävin sen siis bongaamassa. Laitoin hälyn tästä pikkuharvinaisuudesta bongariliittoon ja Pauli-Pekka soittikin samantien mulle ja sanoi että on Haapajärvellä ja pian hänkin tuli lintua katsomaan. pikku-uikku oli sen verran kähmy että pitkään meni ennenkuin lintu ilmestyi kun tyhjästä näkyviin! Samalla muutti neljän merimetson parvi! Omalle kohdalle sattui siis paljon lintuhavaintoja joita en ollut aikasemmin kokenut.
Maakotka: Aikasemmin en ole nähnyt lintua niin läheltä ja talvella
Pikku-uikku: KPLY pinna, Haapajärvi pinna, Hpj vuodari ja sponde
Merimetso: Aikasemmat merimetso havainnot Haapajärveltä 22.9-1.10 2010 Hautaperän allas, katajaperä
Tukkasotka: en ole aikasemmin havainnut tukkasotkaa Haapajärvellä marraskuussa
Keskiviikkona 17.11 Mietin töitten jälkeen että käynkö täyttämässä isosaaren ruokinta automaatin auringonkukan siemenillä vai käynkö joskus myöhemmin täyttämässä automaatin. Päätin käydä samantien ennenkuin tulee pimeää ja se olikin hyvä päätös. Ajelin muutaman kilometrin päässä olevaa siiponkoskea kohti kun lintu lennähti katulampun päälle. Oli jo aika hämärää joten heti en osannut määrittää lintua mutta melkein kohdalle tultaessa huomasin että hetkinen. Lintuhan oli pöllö ja vaikutti hiiripöllöltä! Lintu josta ei ole tullut vuodari moneen vuoteen ja lintu joka on kiertänyt minua aivan totaalisesti! Tein U-käännöksen Iisalmi-Kalajoki tiellä jossa oli liikennettä vähän ennen neljää aika mukavasti. Töistä tulijoita ilmeisesti riitti. Ajelin takaisin päin ja samalla pöllö vaihtoi paikkaa pari sataa metriä mennen maantieltä sivuun noin sadan metrin päähän tiestä. Ajelin lähimmälle linja-auto pysäkille ja tein vielä kertaalleen uukkarin semmoiseen saumaan kun liikennettä ei ollut paljoa ja ajoin auton tien sivuun parin sadan metrin päähän linnusta. Autossa olevat " kakkoskiikarit" ei antanut linnuta mitään tolkkua kun linssit oli ihan huurussa ja optiikka ei ole muutenkaan kovin hääppönen joten nousin autosta ja otin peräkontista kaukoputken. Virittelin putken maantien reunalla nopeasti ja otin linnun putkeen ja kyllä näkyikin nyt komeasti vaikka päivä oli ja pimenemässä kovaa vauhtia. Todella yllättävä vuodari sattui kohalle ja itselle kyseessä oli vasta toinen havainto hiiripöllöstä! Näin se luonto joskus yllättää että vaikka ei ole edes linturetkellä niin jotain kivaa voi nähä. Luonto oli jo muuten hiljentynyt siihen aikaan iltapäivästä.
Torstaina 18.11 Tein ruokatauolla pikaisen lenkin Savilahdelle jossa olikin 1 naaraspukuinen mustalintu. Päätin käydä nopeasti yrittämässä vielä edellisenä päivänä näkynyttä hiiripöllöä mutta lintua ei enää näkynyt. Yllätys oli suuri kun uivelo muutti tien yli. Taas tuli parilla vesilinnulla uusi henkilökohtainen ennätys siltä kantilta että kuin myöhään oon nähnyt kyseisen vessun Haapajärvellä.
Perjantaina 19.11 perinteinen " rauman siltojen " lenkki töitten jälkeen ja rauman siltojen olemattoman pienessä sulassa uiskentelikin naaras alli! Allejakaan en ole täällä ennen tavannut marraskuussa joten meneillä olevaan huippu kuukauteen tuli taas yksi ennätys. Kyseessä oli omalle kohalle kolmas allihavainto Haapajärvellä. Merenrannikolla asuva varmasti nauraisi alli havainnoillekin mutta täällä kun ruukaa marraskuussa olla kaikki vesistöt jäässä.
Lauantai 20.11 Aamulla putki oli suunnattu Savimäenpuhdossa olevalle savilahdelle. Savilahti on kalajoessa oleva rehevämpi alue joka jäätyy viimeisenä. Nyt sula oli käynyt jo todella pieneksi mutta edelleen paikka jaksoi yllättää positiivisesti. Paikalla on ollut jo viikon noin 80 joutsenta ja paikalla oli myös edelleen tukkasotka ja pikku-uikku. Nyt pikku-uikkuakin oli todella helppo seurata kun sula oli sen verran pieni että lintu pysyi hyvin hallussa eikä kadonnut rehevän kasvillisuuden taakse piiloon. Mielenkiinnolla seuraankin nyt tilannetta että kiristyykö pakkanen edelleen ja jäätyykö savilahden pienikin sula vieden viimeisetkin vesilinnut kohti etelää.
Huomenna olisi tarkoitus kiertää aamusta keskustan tuntumassa olevilla ruokinnoilla jalkaisin. Viitatiaisen toivossa :) tundraurpiainen puuttuu vielä vuodareista joten siinä voisi olla realisempi tavoite huomisaamulle.
Maraton jutusteluksihan tämä nyt meni. Ens kerralla lyhyemmästi. Ehkä?
Maanantaiaamuna 8.11 menin töihin kuudeksi ja puoli yhdeksän maissa lähin ylipäähän vielä yrittämään kyyhkyä kun työtilannekin antoi siihen mahdollisuuden. Pitkäsen Juhanin olin edellisenä iltana hälyttänyt myös paikalle kun tiesin Juhanilla olevan mahdollisuus päästä paikan päälle. Turturia ei näkynyt mutta nuori sepelkyyhky kävi ruokintapaikalla. Ruokkijan mukaan sepluja oli käynyt ruokinnalla aikasemminki. Lintu jäi jokatapauksessa arvoitukseksi.
Turturia etsiessä tuli häly Kokkolassa olevasta nunnataskusta jonka löysi Marko Pohjoismäki. Kyseessä oli KPLY:n ensimmäinen havainto tästä lajista! Kovasti olis haluttanut lähteä bongaamaan lintua ja päivitysviestiäkin sieltä suunnalta pukkasi että plesa ( nunnatasku) oli edelleen paikalla mutta töihinhän sitä oli mentävä.
Ajelin savimäenpuhdon kautta töihin ja päätin matkanvarrelta tsekata että onko savilahdessa vesilintuja. Mukava yllätys olikin kun paikalla oli 8 kanadanhanhen parvi! kanadanhanhi ei ollut vielä Haapajärvi vuodarina joten siinä mielessä lajista tuli viime tipassa mukava Hpj vuodari.
Tiistaiaamuna 9.11 menin töihin jo klo 6 ja mielenkiinnolla odotinkin että tuleeko aamun aikana päivitystä Kokkolan plesasta. Edellisenä päivänä puhuttiinki Varpun kanssa että saatetaan lähteä koko porukalla Kokkolaan. Aamun ensimmäiset neljä tuntia menikin rauhallisesti ja reilu tunti oli ollut valoisaa kun puhelimesta kajahti mustarastaan huilu klo 9.59 viestin merkiksi. Katoin viestin jossa luki että: nunnatasku, Kokkola Harrbåda löytyi juuri. Pari minuttia mietin tilannetta että mites tästä nyt jatketaan. Toinen jalka oli jo menossa kohti rannikkoa mutta ensin piti kuitenkin selvittää että on ylipäätään mahdollisuus lähteä maastoon. Työt olin tehnyt sille mallille että homma hoitui aika helposti. Olinhan tullu töihinkin tuntia normaalia aikasemmin. Kävin syömässä kun ruokatauko oli sopivasti kymmeneltä ja sen jälkeen auton nokka kohti kotia ja pian jo oltiin matkalla Kokkolaan.
Sovittiin että Varpu ja Adele menee ystävän luo kylään sillä aikaan kun minä menen bongaamaan lintua. Kokkolassa kun sattuu asumaan tuttuja :)
Noin klo 13 olin Harrbådassa ja paikalla olikin itse linnun löytäjä Marko Pohjoismäki seuranaan Juhani Hannila. Lintu hoitui helposti ja kävikin heti alkuunsa vajaan 50 metrin päässä. Nunna katosi aika pian rummelön suuntaan ja päätinkin mennä rummelön lintutornille katsomaan että jospa lintu näkyisi sieltä ja pienen etsimisen jälkeen lintu olikin putkessa. Yksin katsoin lintua tornissa. Keli oli jäätävän kylmä kun yhtälönä oli pakkanen+ tuuli meren rannalla. Mukava oli kuitenkin opiskella nunnataskua. Pelkkää työntekoa se ei mullakaan aina siis ole vaan välissä pitää opiskellakin :)
esim. rollerin sivuilla löytyy nunnataskusta kuvia. Alla linkki plesan kuviin.
http://www.roller.fi/gallery/main.php?g2_itemId=16856
Perjantaina 12.11 viikonloppu painoi päälle ja suoraan töistä tullessa päätin ajaa savilahden kautta tsekaten taas vessutilanteen. Vesilintuja ei ollut nyt ainuttakaan mutta Karjalahdenrannalla näin hiirihaukan. Aikasemmin en ole nähnyt näin myöhäistä hiirihaukkaa joten havainto lämmitti siinäkin mielessä mukavasti. Se oli kuitenkin vasta alkusoittoa tulevalle viikonlopulle!
Lauantaina 13.11 tein reilun kahden tunnin retken ja joskus todella harvoin linnut vaan hyppii silmille samalla tehokkuudella kun mitä nyt. Tunnin sisään löysin ensin maakotkan reisjärven juurikkanevalta istuskelemassa 50 metrin päässä kuusen latvassa. Todella sykähdyttävä näky! Lintu oli esiaikuinen.
Sen jälkeen Savimäenpuhdon, savilahti yllätti positiivisesti. Kun katsoin putkella naaraspukuista tukkasotkaa niin viereen uikin yllättäen pikku-uikku! Kyseessä oli uusi laji Haapajärvelle ja minulle tuli lajista Haapajärvi pinnan lisäksi myös sponde eli ensimmäistä kertaa löysin itse tämän miniuikun. Ainoastaan kerran aikasemmin olin nähnyt pikku-uikun. ( 10.11.2006 Iisalmessa ) jolloin kävin sen siis bongaamassa. Laitoin hälyn tästä pikkuharvinaisuudesta bongariliittoon ja Pauli-Pekka soittikin samantien mulle ja sanoi että on Haapajärvellä ja pian hänkin tuli lintua katsomaan. pikku-uikku oli sen verran kähmy että pitkään meni ennenkuin lintu ilmestyi kun tyhjästä näkyviin! Samalla muutti neljän merimetson parvi! Omalle kohdalle sattui siis paljon lintuhavaintoja joita en ollut aikasemmin kokenut.
Maakotka: Aikasemmin en ole nähnyt lintua niin läheltä ja talvella
Pikku-uikku: KPLY pinna, Haapajärvi pinna, Hpj vuodari ja sponde
Merimetso: Aikasemmat merimetso havainnot Haapajärveltä 22.9-1.10 2010 Hautaperän allas, katajaperä
Tukkasotka: en ole aikasemmin havainnut tukkasotkaa Haapajärvellä marraskuussa
Keskiviikkona 17.11 Mietin töitten jälkeen että käynkö täyttämässä isosaaren ruokinta automaatin auringonkukan siemenillä vai käynkö joskus myöhemmin täyttämässä automaatin. Päätin käydä samantien ennenkuin tulee pimeää ja se olikin hyvä päätös. Ajelin muutaman kilometrin päässä olevaa siiponkoskea kohti kun lintu lennähti katulampun päälle. Oli jo aika hämärää joten heti en osannut määrittää lintua mutta melkein kohdalle tultaessa huomasin että hetkinen. Lintuhan oli pöllö ja vaikutti hiiripöllöltä! Lintu josta ei ole tullut vuodari moneen vuoteen ja lintu joka on kiertänyt minua aivan totaalisesti! Tein U-käännöksen Iisalmi-Kalajoki tiellä jossa oli liikennettä vähän ennen neljää aika mukavasti. Töistä tulijoita ilmeisesti riitti. Ajelin takaisin päin ja samalla pöllö vaihtoi paikkaa pari sataa metriä mennen maantieltä sivuun noin sadan metrin päähän tiestä. Ajelin lähimmälle linja-auto pysäkille ja tein vielä kertaalleen uukkarin semmoiseen saumaan kun liikennettä ei ollut paljoa ja ajoin auton tien sivuun parin sadan metrin päähän linnusta. Autossa olevat " kakkoskiikarit" ei antanut linnuta mitään tolkkua kun linssit oli ihan huurussa ja optiikka ei ole muutenkaan kovin hääppönen joten nousin autosta ja otin peräkontista kaukoputken. Virittelin putken maantien reunalla nopeasti ja otin linnun putkeen ja kyllä näkyikin nyt komeasti vaikka päivä oli ja pimenemässä kovaa vauhtia. Todella yllättävä vuodari sattui kohalle ja itselle kyseessä oli vasta toinen havainto hiiripöllöstä! Näin se luonto joskus yllättää että vaikka ei ole edes linturetkellä niin jotain kivaa voi nähä. Luonto oli jo muuten hiljentynyt siihen aikaan iltapäivästä.
Torstaina 18.11 Tein ruokatauolla pikaisen lenkin Savilahdelle jossa olikin 1 naaraspukuinen mustalintu. Päätin käydä nopeasti yrittämässä vielä edellisenä päivänä näkynyttä hiiripöllöä mutta lintua ei enää näkynyt. Yllätys oli suuri kun uivelo muutti tien yli. Taas tuli parilla vesilinnulla uusi henkilökohtainen ennätys siltä kantilta että kuin myöhään oon nähnyt kyseisen vessun Haapajärvellä.
Perjantaina 19.11 perinteinen " rauman siltojen " lenkki töitten jälkeen ja rauman siltojen olemattoman pienessä sulassa uiskentelikin naaras alli! Allejakaan en ole täällä ennen tavannut marraskuussa joten meneillä olevaan huippu kuukauteen tuli taas yksi ennätys. Kyseessä oli omalle kohalle kolmas allihavainto Haapajärvellä. Merenrannikolla asuva varmasti nauraisi alli havainnoillekin mutta täällä kun ruukaa marraskuussa olla kaikki vesistöt jäässä.
Lauantai 20.11 Aamulla putki oli suunnattu Savimäenpuhdossa olevalle savilahdelle. Savilahti on kalajoessa oleva rehevämpi alue joka jäätyy viimeisenä. Nyt sula oli käynyt jo todella pieneksi mutta edelleen paikka jaksoi yllättää positiivisesti. Paikalla on ollut jo viikon noin 80 joutsenta ja paikalla oli myös edelleen tukkasotka ja pikku-uikku. Nyt pikku-uikkuakin oli todella helppo seurata kun sula oli sen verran pieni että lintu pysyi hyvin hallussa eikä kadonnut rehevän kasvillisuuden taakse piiloon. Mielenkiinnolla seuraankin nyt tilannetta että kiristyykö pakkanen edelleen ja jäätyykö savilahden pienikin sula vieden viimeisetkin vesilinnut kohti etelää.
Huomenna olisi tarkoitus kiertää aamusta keskustan tuntumassa olevilla ruokinnoilla jalkaisin. Viitatiaisen toivossa :) tundraurpiainen puuttuu vielä vuodareista joten siinä voisi olla realisempi tavoite huomisaamulle.
Maraton jutusteluksihan tämä nyt meni. Ens kerralla lyhyemmästi. Ehkä?
maanantai 15. marraskuuta 2010
Kalajoen marrasralli
Marraskuun kuudentena päivänä oli perinteinen Kalajoen marrasralli ja tuttuun tyyliin Kuopion kaksikko Rytkönen&Åberg oli messissä mukana. Österbergin kaksikon toisena osapuolena hääri Pauli-Pekka. Tällä kokoonpanolla lähettiin liikkeelle. Aamulla vartin yli viisi lähettiin kohti Ylivieskaa ja sieltä otettiin Kuopiolaiset kyytiin.
Ralli alkoi klo 7 jolloin oli vielä aika lailla pimeää. Avauslaji tuli klo 7.15 kun hiljalleen valkenevan aamun kätköistä lensi teeri! Hyvin pian teerihavainnon jälkeen keltasirkku ja urpiainen äänteli itsensä myös vielä melko pimeältä aamutaivaalta. Jatkoimme matkaa mehtäautotietä kohti vasankaria ja lunta tuprutteli paikoin aika sakeastikin. Pysähdyimme paikkaan missä oli muutama talo ja aamun ensimmäinen hieman parempi laji sattuikin kohalle. Peippo saatiin rallilaariin. Myöhemmin päivällä havaittiin vielä toinenkin peippo. Menimme tupalippiin jossa aamu valkenikin pilvisenä. Lumikuuroja tuli muutamaan otteeseen.
Tupalippi tarjosi muutamia hyviä lajeja kuten pajusirkku, 2 haapanaa ja 15 viiksitimalin parvi. Merellä oli pientä vesilintumuuttoa ja muutama rätkäkin siinä sivussa meni. Pajusirkku oli rallissa ässä jonka Pauli kaivoi esille. timaliparvea oli myös mukava katsella. Linnut äänteli vilkkaasti ja näyttäytyikin hienosti. Koskaan aikaisemmin en ole nähnyt noin isoa timaliparvea. Jatkoimme matkaa kohti vasankarin kalasatamaa ja lajejakin tippui matkalla kivasti. mm. kuusitiainen, palokärki ja isokäpylintu. Pikkukäpylintuja oli puolestaan todella runsaasti.
Vasankarin kalasatamasta irtosi mm. 12 pyrstötiaisen parvi ja nuori merilokki. Matka jatkui keskustaan jossa kaikki meni nappiin. Pulu hoitui helposti ja turkinkyyhkykin melko mallikkaasti Åbergin ollessa skarppina. Löysin vielä kuusen latvassa olevan pähkinähakin niin tilanne näyttikin mukavalta. Olin selvittänyt yhen pähkinänakkeli paikan joka oli merkattu tiiraan väärin oikean paikan ollessa kahdenkilometrin päässä. Päätettiin käydä kokeilemassa paikkaa joka olikin menestys. Nakkeli näyttäytyi samantien ja ei ehditty edes ruokinnalle. Puukiipijä ja hippiäinen saatiin siinä sivussa ja kaiken kruunasi maassa ruokaillut taviokuurna. Pähkinänakkeli oli rallissa kahdella joukkueella. Toinen joukkue sai nakkelin himangasta yhdeltä ruokinnalta. Pitkäsenkylän pellot ei tuonut ainuttakaan lajia joka oli pieni yllätys sillä monta potentiaalista lajia laskettiin sieltä mahdollisesti hoituvan. Jatkettiin matkaa plassiin josta saatiin pikkuvarpunen mutta fasua ei löyetty.
Ämmästä se on monesti kaivettu ja niin löytyi komea koirasfasaani ämmästä nytkin. Ämmän lintutornillakin käytiin ja uutena lajina sieltä saatiin merikotka. Seuraava kohde oli vihaspauhan kaarisilta josta ei tainnu kyhmyjoutsenta kummempaa irrota. Letonnokkakin oli melko hiljainen.
Rahjaan mennessä Rytkönen oli terävänä ja hoksasi yhdellä pihalla mustarastaan. U-käännös ja laji plakkariin.
50 lajia lähestyi ja lajien tulo alkoi olla verkkaista. Peruslaji puutteita oli vielä kolme joista pilkkasiipi kuitenkin saatiin hoidettua rahjassa. Alli ja korppi jäi peruslaji puutteiksi meidän joukkueelle.
Rahjassa ollessa tuli häly keihäslahdella olevasta pikku-uikusta ja melko pian tuli häly ihan vieressä olevasta viitatiaisesta. Viitatinttiä menimmekin samantien katsomaan ja sinne tuli myös muutama muu joukkue mutta havaintoa linnusta ei saatu. Jotain epämääräistä viitatiaiseen viittavaa ääntä kuultiin mutta lienee hömppä sitäkin ääntä piti. No muut joukkueet ei lajista pinnaa ottanut kuin voittajajoukkue joka myös ainoastaan kuuli lajin.
Viimeisenä kävimme puojiniemessä josta saatiin rallin viimeinen laji joka oli lapasotka. 4 naaraspukuista lintua oli komeasti paikallisena. Kaikki joukkueet havaitsi lapasotkan rallissa joten negaässä oli lähellä. Yksi negaässä rallissa tuli kuitenkin meidän joukkueelle sillä tukkakoskelo oli kaikilla muilla joukkueilla. Itse näin heti aamulla tupalipissä muuttavan tukkakoskelon jonka muut nuijasi. Ralli meni kuitenkin hyvin siinäkin mielessä että muita nuijattuja lajeja ei loppujen lopuksi tullut.
Lajeja havaittiin 50 ja sillä tuli viides sija. 52 lajilla olisi oltu jo jaetulla kakkossijalla joten todella tasaista oli.
Päivä oli todella antoisa ja kaikille jäi rallista todella hyvä maku. Itselle tuli kaksi vuodaria. Viiksitimali ja pähkinänakkeli. Nakkeli oli mulle myös KPLY pinna.
Rallin tulokset löytyy osoitteesta
www.kply.fi
Ralli alkoi klo 7 jolloin oli vielä aika lailla pimeää. Avauslaji tuli klo 7.15 kun hiljalleen valkenevan aamun kätköistä lensi teeri! Hyvin pian teerihavainnon jälkeen keltasirkku ja urpiainen äänteli itsensä myös vielä melko pimeältä aamutaivaalta. Jatkoimme matkaa mehtäautotietä kohti vasankaria ja lunta tuprutteli paikoin aika sakeastikin. Pysähdyimme paikkaan missä oli muutama talo ja aamun ensimmäinen hieman parempi laji sattuikin kohalle. Peippo saatiin rallilaariin. Myöhemmin päivällä havaittiin vielä toinenkin peippo. Menimme tupalippiin jossa aamu valkenikin pilvisenä. Lumikuuroja tuli muutamaan otteeseen.
Tupalippi tarjosi muutamia hyviä lajeja kuten pajusirkku, 2 haapanaa ja 15 viiksitimalin parvi. Merellä oli pientä vesilintumuuttoa ja muutama rätkäkin siinä sivussa meni. Pajusirkku oli rallissa ässä jonka Pauli kaivoi esille. timaliparvea oli myös mukava katsella. Linnut äänteli vilkkaasti ja näyttäytyikin hienosti. Koskaan aikaisemmin en ole nähnyt noin isoa timaliparvea. Jatkoimme matkaa kohti vasankarin kalasatamaa ja lajejakin tippui matkalla kivasti. mm. kuusitiainen, palokärki ja isokäpylintu. Pikkukäpylintuja oli puolestaan todella runsaasti.
Vasankarin kalasatamasta irtosi mm. 12 pyrstötiaisen parvi ja nuori merilokki. Matka jatkui keskustaan jossa kaikki meni nappiin. Pulu hoitui helposti ja turkinkyyhkykin melko mallikkaasti Åbergin ollessa skarppina. Löysin vielä kuusen latvassa olevan pähkinähakin niin tilanne näyttikin mukavalta. Olin selvittänyt yhen pähkinänakkeli paikan joka oli merkattu tiiraan väärin oikean paikan ollessa kahdenkilometrin päässä. Päätettiin käydä kokeilemassa paikkaa joka olikin menestys. Nakkeli näyttäytyi samantien ja ei ehditty edes ruokinnalle. Puukiipijä ja hippiäinen saatiin siinä sivussa ja kaiken kruunasi maassa ruokaillut taviokuurna. Pähkinänakkeli oli rallissa kahdella joukkueella. Toinen joukkue sai nakkelin himangasta yhdeltä ruokinnalta. Pitkäsenkylän pellot ei tuonut ainuttakaan lajia joka oli pieni yllätys sillä monta potentiaalista lajia laskettiin sieltä mahdollisesti hoituvan. Jatkettiin matkaa plassiin josta saatiin pikkuvarpunen mutta fasua ei löyetty.
Ämmästä se on monesti kaivettu ja niin löytyi komea koirasfasaani ämmästä nytkin. Ämmän lintutornillakin käytiin ja uutena lajina sieltä saatiin merikotka. Seuraava kohde oli vihaspauhan kaarisilta josta ei tainnu kyhmyjoutsenta kummempaa irrota. Letonnokkakin oli melko hiljainen.
Rahjaan mennessä Rytkönen oli terävänä ja hoksasi yhdellä pihalla mustarastaan. U-käännös ja laji plakkariin.
50 lajia lähestyi ja lajien tulo alkoi olla verkkaista. Peruslaji puutteita oli vielä kolme joista pilkkasiipi kuitenkin saatiin hoidettua rahjassa. Alli ja korppi jäi peruslaji puutteiksi meidän joukkueelle.
Rahjassa ollessa tuli häly keihäslahdella olevasta pikku-uikusta ja melko pian tuli häly ihan vieressä olevasta viitatiaisesta. Viitatinttiä menimmekin samantien katsomaan ja sinne tuli myös muutama muu joukkue mutta havaintoa linnusta ei saatu. Jotain epämääräistä viitatiaiseen viittavaa ääntä kuultiin mutta lienee hömppä sitäkin ääntä piti. No muut joukkueet ei lajista pinnaa ottanut kuin voittajajoukkue joka myös ainoastaan kuuli lajin.
Viimeisenä kävimme puojiniemessä josta saatiin rallin viimeinen laji joka oli lapasotka. 4 naaraspukuista lintua oli komeasti paikallisena. Kaikki joukkueet havaitsi lapasotkan rallissa joten negaässä oli lähellä. Yksi negaässä rallissa tuli kuitenkin meidän joukkueelle sillä tukkakoskelo oli kaikilla muilla joukkueilla. Itse näin heti aamulla tupalipissä muuttavan tukkakoskelon jonka muut nuijasi. Ralli meni kuitenkin hyvin siinäkin mielessä että muita nuijattuja lajeja ei loppujen lopuksi tullut.
Lajeja havaittiin 50 ja sillä tuli viides sija. 52 lajilla olisi oltu jo jaetulla kakkossijalla joten todella tasaista oli.
Päivä oli todella antoisa ja kaikille jäi rallista todella hyvä maku. Itselle tuli kaksi vuodaria. Viiksitimali ja pähkinänakkeli. Nakkeli oli mulle myös KPLY pinna.
Rallin tulokset löytyy osoitteesta
www.kply.fi
maanantai 1. marraskuuta 2010
Haapajärven 13.Talvilintulaskenta
Haapajärven kolmastoista talvilintulaskenta laittoi monta ennätystä uusiksi. Keli oli todella lämmin ja lämpötila kohosi peräti +8 asteeseen! heikkoa tuulta ja pilvistä. Laitan alkuun poimintoja laskennasta ja loppuun kirjoitan laskennan tulokset.
* Reitille mahtui 32 lajia! Entinen ennätys 28 lajia parani siis kunnolla
* Runsain laji oli keltasirkku 158 yksilöä. Keltasirkku oli kolmatta kertaa reitin yleisin laji.
* Toiseksi yleisin laji oli talitiainen 147 yksilöä joka on uusi ennätys. Entinen talitiaisten ennätys oli 118 yksilöä. Tuo entinen ennätys oli ensimmäisessä laskennassa 11.11.2006!
* Pikkukäpylintujen määrä yllätti totaalisesti vaikka nyt olikin odotettavissa että laji saadaan pitkästä aikaa reitille! Laji oli laskentojen kolmanneksi yleisin 101 yksilöä. Entinen ennätys oli 21 yksilöä. Pikkukäpylintuja näkyi kolmella ensimmäisellä laskenta kerralla mutta sen jälkeen ehti olla peräti yhdeksän laskentaa että reitille ei saatu ensimmäistäkään käpylintua ennen kun nyt niitä oli joka paikassa. Kuusella onkin nyt todella hyvä käpyvuosi. Määrittämättömät käpylinnut sisältyy tuohon pikkukäppäreiden joukkoon.
* Pikkuvarpusella menee Haapajärvellä kokoajan vaan paremmin. entinen ennätys 19 yksilöä vaihtui 28 yksilöön. Pikkuvarpunen pääsi ensimmäistä kertaa puoleen väliin varpusten määrästä joten toistaiseksi vielä varpunen on kuitenkin selkeästi runsaslukuisempi tällä reitillä.
* Laskennassa sijan 14 otti pyrstötiainen joka osui ensimmäistä kertaa reitille! Tiitonrannan pikkuniitty tarjosi yhdentoista yksilön parven. Havainto tuntui todella maukkaalta. Olihan kyseessä minun lempilintu!
* Käpytikkojen runsaus yllätti minut. Reitillä on ollut aina vähän käpytikkoja ja aina sitä ei ole edes laskentaan saatu. Nyt käpytikkoja mahtui reitille kahdeksan yksilöä kun entinen ennätys oli neljä lintua.
* Laskentaan osui myös sinisorsa joka on uusi laji reitille. Viiden yksilön parvi muutti neljän isokoskelon seurassa.
* Neljän isokoskelon parvi taas puolestaan oli uusi yksilömäärä ennätys reitille. Isokoskelot osui toista kertaa reitille. Aikaisemmalla ja ainoalla kerralla lintuja oli kaksi.
* Pähkinähakki osui jo neljännen kerran peräkkäin syyslaskennan osuuteen. Ensimmäistä kertaa laskennassa hakkeja osui reitille kaksi yksilöä joka on myös uusi yksilömäärä ennätys. Toinen lintu oli heikin kopsassa keskellä metsää ja toinen keskustassa uimahallin kohalla.
* Myös peippoja osui reitille ensimmäistä kertaa kaksi kappaletta. Lintu oli osunut reitille aikaisemmin kahdesti yhden linnun voimin.
* Reitin kolmas ja viimeinen uusi laji oli taviokuurna yhden yksilön voimin. Toki odotettu uusi laji tämäkin oli.
Tässä vielä laskennan tulokset. Suluissa on että montako kertaa laji on havaittu reitillä.
1. Keltasirkku 158 (13)
2. Talitiainen 147 (13)
3. Pikkukäpylintu 101 (4)
4. Viherpeippo 91 (13)
5. Varpunen 56 (13)
6. Harakka 53 (13)
7. Sinitiainen 51 (13)
8. Naakka 48 (13)
9. Varis 29 (13)
10.Pikkuvarpunen 28 (10)
11.Tilhi 21 (7)
12.Hömötiainen 15 (13)
13.Närhi 13 (13)
14.Pyrstötiainen 11 (1)
15.Punatulkku 10 (11)
16.Urpiainen 10 (12)
17.Käpytikka 8 (11)
18.Hippiäinen 7 (9)
19.Sinisorsa 5 (1)
20.Fasaani 5 (13)
21.Isokoskelo 4 (2)
22.Töyhtötiainen 4 (13)
23.Laulujoutsen 4 (3)
24.Kuusitiainen 3 (11)
25.Pähkinähakki 2 (5)
26.Peippo 2 (3)
27.Taviokuurna 1 (1)
28.Kesykyyhky 1 (10)
29.Räkättirastas 1 (4)
30.Korppi 1 (4)
31.Pyy 1 (11)
32.Kanahaukka 1 (2)
* Reitille mahtui 32 lajia! Entinen ennätys 28 lajia parani siis kunnolla
* Runsain laji oli keltasirkku 158 yksilöä. Keltasirkku oli kolmatta kertaa reitin yleisin laji.
* Toiseksi yleisin laji oli talitiainen 147 yksilöä joka on uusi ennätys. Entinen talitiaisten ennätys oli 118 yksilöä. Tuo entinen ennätys oli ensimmäisessä laskennassa 11.11.2006!
* Pikkukäpylintujen määrä yllätti totaalisesti vaikka nyt olikin odotettavissa että laji saadaan pitkästä aikaa reitille! Laji oli laskentojen kolmanneksi yleisin 101 yksilöä. Entinen ennätys oli 21 yksilöä. Pikkukäpylintuja näkyi kolmella ensimmäisellä laskenta kerralla mutta sen jälkeen ehti olla peräti yhdeksän laskentaa että reitille ei saatu ensimmäistäkään käpylintua ennen kun nyt niitä oli joka paikassa. Kuusella onkin nyt todella hyvä käpyvuosi. Määrittämättömät käpylinnut sisältyy tuohon pikkukäppäreiden joukkoon.
* Pikkuvarpusella menee Haapajärvellä kokoajan vaan paremmin. entinen ennätys 19 yksilöä vaihtui 28 yksilöön. Pikkuvarpunen pääsi ensimmäistä kertaa puoleen väliin varpusten määrästä joten toistaiseksi vielä varpunen on kuitenkin selkeästi runsaslukuisempi tällä reitillä.
* Laskennassa sijan 14 otti pyrstötiainen joka osui ensimmäistä kertaa reitille! Tiitonrannan pikkuniitty tarjosi yhdentoista yksilön parven. Havainto tuntui todella maukkaalta. Olihan kyseessä minun lempilintu!
* Käpytikkojen runsaus yllätti minut. Reitillä on ollut aina vähän käpytikkoja ja aina sitä ei ole edes laskentaan saatu. Nyt käpytikkoja mahtui reitille kahdeksan yksilöä kun entinen ennätys oli neljä lintua.
* Laskentaan osui myös sinisorsa joka on uusi laji reitille. Viiden yksilön parvi muutti neljän isokoskelon seurassa.
* Neljän isokoskelon parvi taas puolestaan oli uusi yksilömäärä ennätys reitille. Isokoskelot osui toista kertaa reitille. Aikaisemmalla ja ainoalla kerralla lintuja oli kaksi.
* Pähkinähakki osui jo neljännen kerran peräkkäin syyslaskennan osuuteen. Ensimmäistä kertaa laskennassa hakkeja osui reitille kaksi yksilöä joka on myös uusi yksilömäärä ennätys. Toinen lintu oli heikin kopsassa keskellä metsää ja toinen keskustassa uimahallin kohalla.
* Myös peippoja osui reitille ensimmäistä kertaa kaksi kappaletta. Lintu oli osunut reitille aikaisemmin kahdesti yhden linnun voimin.
* Reitin kolmas ja viimeinen uusi laji oli taviokuurna yhden yksilön voimin. Toki odotettu uusi laji tämäkin oli.
Tässä vielä laskennan tulokset. Suluissa on että montako kertaa laji on havaittu reitillä.
1. Keltasirkku 158 (13)
2. Talitiainen 147 (13)
3. Pikkukäpylintu 101 (4)
4. Viherpeippo 91 (13)
5. Varpunen 56 (13)
6. Harakka 53 (13)
7. Sinitiainen 51 (13)
8. Naakka 48 (13)
9. Varis 29 (13)
10.Pikkuvarpunen 28 (10)
11.Tilhi 21 (7)
12.Hömötiainen 15 (13)
13.Närhi 13 (13)
14.Pyrstötiainen 11 (1)
15.Punatulkku 10 (11)
16.Urpiainen 10 (12)
17.Käpytikka 8 (11)
18.Hippiäinen 7 (9)
19.Sinisorsa 5 (1)
20.Fasaani 5 (13)
21.Isokoskelo 4 (2)
22.Töyhtötiainen 4 (13)
23.Laulujoutsen 4 (3)
24.Kuusitiainen 3 (11)
25.Pähkinähakki 2 (5)
26.Peippo 2 (3)
27.Taviokuurna 1 (1)
28.Kesykyyhky 1 (10)
29.Räkättirastas 1 (4)
30.Korppi 1 (4)
31.Pyy 1 (11)
32.Kanahaukka 1 (2)
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)