maanantai 15. marraskuuta 2010

Kalajoen marrasralli

Marraskuun kuudentena päivänä oli perinteinen Kalajoen marrasralli ja tuttuun tyyliin Kuopion kaksikko Rytkönen&Åberg oli messissä mukana. Österbergin kaksikon toisena osapuolena hääri Pauli-Pekka. Tällä kokoonpanolla lähettiin liikkeelle. Aamulla vartin yli viisi lähettiin kohti Ylivieskaa ja sieltä otettiin Kuopiolaiset kyytiin.

Ralli alkoi klo 7 jolloin oli vielä aika lailla pimeää. Avauslaji tuli klo 7.15 kun hiljalleen valkenevan aamun kätköistä lensi teeri! Hyvin pian teerihavainnon jälkeen keltasirkku ja urpiainen äänteli itsensä myös vielä melko pimeältä aamutaivaalta. Jatkoimme matkaa mehtäautotietä kohti vasankaria ja lunta tuprutteli paikoin aika sakeastikin. Pysähdyimme paikkaan missä oli muutama talo ja aamun ensimmäinen hieman parempi laji sattuikin kohalle. Peippo saatiin rallilaariin. Myöhemmin päivällä havaittiin vielä toinenkin peippo. Menimme tupalippiin jossa aamu valkenikin pilvisenä. Lumikuuroja tuli muutamaan otteeseen.

Tupalippi tarjosi muutamia hyviä lajeja kuten pajusirkku, 2 haapanaa ja 15 viiksitimalin parvi. Merellä oli pientä vesilintumuuttoa ja muutama rätkäkin siinä sivussa meni. Pajusirkku oli rallissa ässä jonka Pauli kaivoi esille. timaliparvea oli myös mukava katsella. Linnut äänteli vilkkaasti ja näyttäytyikin hienosti. Koskaan aikaisemmin en ole nähnyt noin isoa timaliparvea. Jatkoimme matkaa kohti vasankarin kalasatamaa ja lajejakin tippui matkalla kivasti. mm. kuusitiainen, palokärki ja isokäpylintu. Pikkukäpylintuja oli puolestaan todella runsaasti.

Vasankarin kalasatamasta irtosi mm. 12 pyrstötiaisen parvi ja nuori merilokki. Matka jatkui keskustaan jossa kaikki meni nappiin. Pulu hoitui helposti ja turkinkyyhkykin melko mallikkaasti Åbergin ollessa skarppina. Löysin vielä kuusen latvassa olevan pähkinähakin niin tilanne näyttikin mukavalta. Olin selvittänyt yhen pähkinänakkeli paikan joka oli merkattu tiiraan väärin oikean paikan ollessa kahdenkilometrin päässä. Päätettiin käydä kokeilemassa paikkaa joka olikin menestys. Nakkeli näyttäytyi samantien ja ei ehditty edes ruokinnalle. Puukiipijä ja hippiäinen saatiin siinä sivussa ja kaiken kruunasi maassa ruokaillut taviokuurna. Pähkinänakkeli oli rallissa kahdella joukkueella. Toinen joukkue sai nakkelin himangasta yhdeltä ruokinnalta. Pitkäsenkylän pellot ei tuonut ainuttakaan lajia joka oli pieni yllätys sillä monta potentiaalista lajia laskettiin sieltä mahdollisesti hoituvan. Jatkettiin matkaa plassiin josta saatiin pikkuvarpunen mutta fasua ei löyetty.

Ämmästä se on monesti kaivettu ja niin löytyi komea koirasfasaani ämmästä nytkin. Ämmän lintutornillakin käytiin ja uutena lajina sieltä saatiin merikotka. Seuraava kohde oli vihaspauhan kaarisilta josta ei tainnu kyhmyjoutsenta kummempaa irrota. Letonnokkakin oli melko hiljainen.

Rahjaan mennessä Rytkönen oli terävänä ja hoksasi yhdellä pihalla mustarastaan. U-käännös ja laji plakkariin.

50 lajia lähestyi ja lajien tulo alkoi olla verkkaista. Peruslaji puutteita oli vielä kolme joista pilkkasiipi kuitenkin saatiin hoidettua rahjassa. Alli ja korppi jäi peruslaji puutteiksi meidän joukkueelle.

Rahjassa ollessa tuli häly keihäslahdella olevasta pikku-uikusta ja melko pian tuli häly ihan vieressä olevasta viitatiaisesta. Viitatinttiä menimmekin samantien katsomaan ja sinne tuli myös muutama muu joukkue mutta havaintoa linnusta ei saatu. Jotain epämääräistä viitatiaiseen viittavaa ääntä kuultiin mutta lienee hömppä sitäkin ääntä piti. No muut joukkueet ei lajista pinnaa ottanut kuin voittajajoukkue joka myös ainoastaan kuuli lajin.

Viimeisenä kävimme puojiniemessä josta saatiin rallin viimeinen laji joka oli lapasotka. 4 naaraspukuista lintua oli komeasti paikallisena. Kaikki joukkueet havaitsi lapasotkan rallissa joten negaässä oli lähellä. Yksi negaässä rallissa tuli kuitenkin meidän joukkueelle sillä tukkakoskelo oli kaikilla muilla joukkueilla. Itse näin heti aamulla tupalipissä muuttavan tukkakoskelon jonka muut nuijasi. Ralli meni kuitenkin hyvin siinäkin mielessä että muita nuijattuja lajeja ei loppujen lopuksi tullut.

Lajeja havaittiin 50 ja sillä tuli viides sija. 52 lajilla olisi oltu jo jaetulla kakkossijalla joten todella tasaista oli.

Päivä oli todella antoisa ja kaikille jäi rallista todella hyvä maku. Itselle tuli kaksi vuodaria. Viiksitimali ja pähkinänakkeli. Nakkeli oli mulle myös KPLY pinna.

Rallin tulokset löytyy osoitteesta

www.kply.fi

2 kommenttia:

  1. Sinäpä se jaksat aina kirjotella retkistä, mukava lueskella pitemmän ajan takaa ku ei enää oo tarkkoja muistikuvia :)

    ps. teeri nähtiin muuten vielä pitkäsenkylän pelloilla... ;>>

    VastaaPoista
  2. Hyvä täsmennys. Näinpä se olikin. Kaksi havaintoa saatiin teerestä rallissa. Tänään kun kävin viemässä isosaaren ruokinnalle auringonkukan siemeniä töitten jälkeen niin hiiripöllö yllätti istumalla jätevedenpuhdistamon kohalla katulampun päällä laskien liikennettä! Näin ne linnut vaan aina jaksaa yllättää. Vasta toinen havainto Hiiripöllöstä mulle Haapajärvellä ja pitkästä aikaa siitä myös vuodari :)

    VastaaPoista