keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Uivelo vuodariksi jo maaliskuussa(Kuvassa oleva talvehtiva uivelo katkaisi 50.vuodarin rajan) Näillä seuduilla ensimmäiset uivelot muuttaa huhtikuun puolella. Kuva on otettu puhelimella kaukoputken läpi ja sitä ei ole muokattu mitenkään ja sen kyllä huomaa :)

Helmikuu oli kuten asiaan kuulukin, vuoden hiljaisin kuukausi. Maaliskuu puolestaan lähti käyntiin pirteämmin kun heti ensimmäisenä päivänä vuodariksi puputti helmipöllö. Reilun kahden tunnin pöllöretkellä ei muita pöllöjä kuulunutkaan. Keli oli muuten erinomainen mutta tuuli oli turhan voimakas. Muutenkin koko maaliskuu on ollut hyvin tuulinen ja näinpä kunnon pöllökelejä ei ole oiken ollut.

2.3 Keskiviikkona käytiin Oulussa ja siinä "sivussa" käytiin tekemässä Pauli-Pekan kanssa 40 minutin lenkki Hietasaareen. Tarkotus oli saaha mulle vuodariksi nokkavarpunen mutta hämärä alko painaa päälle. Aikasemminkaan kun ei vaan kerennyt siellä käydä. Varpushaukka ja palokärki tuli kuitenkin ohimennen vuodariksi.

5.3 Lauantaina teemana oli Pyhäjärven reissu ja pähkinänakkelin bongaaminen. Soitin Edellisenä iltana tälle kaverille jonka ruokinnalla lintu oli käynyt koko talven. Aamulla lähin seittemän maissa ajelemaan Pyhäjärvelle ja matkalla pysähdyin tikkalansalmelle josta oli aikasemmin ilmoitettu 2 isokoskeloa uivelo ja koskikara. Tällä kertaa saldo oli 4 isokoskeloa ja uivelo. Isokoskeloista on ollut tänä keväänä puhetta kun niitä on ollut sisämaassa huomattavasti normaalia enemmän. Asia johtuu todennäkösesti siitä että merellä talvehtivat isokoskelot on lähtenyt sisämaan suliin kun meri on jäätynyt kunnolla tämmösenä kunnon pakkastalvena! Ei se uivelokaan muuttomatkalla varmasti vielä ollut vaan kyseessä oli talvehtiva yksilö.

Kahdeksan maissa saavuin Mukurinperälle ja pian seuraksi tuli myös Pekka Salo jonka apajille tulin. Vajaan puolentunnin odottelun jälkeen kuulin nakkelin ääntä ja pian se löytikin muutamankymmenen metrin päässä olevasta koivusta. Kohta lintu tulikin ruokinnalle jossa lintu ei kuitenkaan kovin pitkään viihtynyt vaan häipyi metsään. Siinä nakkelia odotellessa pihakoivuun lensi tikli. Kiva KPLY vuodari tuli yllättäen. Talon asukas ei ollut aikasemmin nähnyt pihallaan tikliä mutta muuten hänellä oli pihasta loistavia havaintoja kuten sepelhanhi, tiibetinhanhi ja muuttohaukka! Myös valokuvia hän oli ottanut joten dokumenttiakin löytyi! Paikka oli kerrassaan upea. Pyhäjärvi parinsadan metrin päässä ja metsää toisella puolella. Pitkin talvea ruokinnalla käynyt harmaapäätikka ei näyttäytynyt aamun aikana ollenkaan. Pitää käydä tuolla seudulla myöhemmin keväällä/kesällä ehdottomasti uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti