maanantai 7. marraskuuta 2011

Kalajoen marrasralli

Kalajoen marrasrallissa oli tänä vuonna yllättävän niukasti lajeja vaikka syksy onkin ollu huomattavasti keskimääräistä lämpimämpi. Joukkueita oli mukana vain viisi mutta mukava ralli saatiin kasaan näinkin. Omassa joukkueessa rallasi perinteisesti P-P Österberg, M.Rytkönen ja N Åberg. Poikien kans on aikasemminki rallattu marrasrallissa kuten myös surnia rallissa, PPLY:n kevät rallissa ja Kuusamon lintumaratonillakin. Joskus on joku ollut meistä neljästä pois kokoonpanosta. Joka tapauksessa yhteistyö on toiminut aina hyvin tällä kokoonpanolla. Keli oli rallissa pilvinen ja lämmin ( +7 astetta ) melko tuulinen, ja välissä tihkutti vähän vettä. Tässä lyhyt tarina meidän joukkueen eli Rydbergin rallista.


Ralliaika oli 5.11. klo 7-16

Ajelin Haapajärveltä Nivalan nesteelle jonne myös P-P ajeli Haapavedeltä. Hyppäsin Paulin kyytiin josta jatkettiin Ylivieskaan mistä saatiin vielä Savon pojat Rytkönen&Åberg kasaan. Kello oli noin 6.20 kun lähettiin Ajelemaan Kalajokea kohti. Päätettiin aloittaa Kalajoen pohjoispuolelta ja ajeltiin jotain metsäautoteitä vielä pimeässä aamussa.

Kello oli 6.57 ja rallin alkuun muutama minutti kun Paulin volvossa alkoi kuuulumaan ulina. oltiin vähän aikasemmin siirrytty metsäautotieltä maantielle. Auto tienreunaan ja katsomaan että mikä on tilanne. Vasen eturengas oli tyhjänä joten jo valmiiksi melko kulunut rengas oli puhjennut metsäautotiellä. Ei auttanut jäähä voivottelemaan. Peräkontista vararengas esille ja paikalle. Vararengas oli olemattoman pieni ja kaiken lisäksi lähes tyhjä! Nyt mietittiin että mitä tehä? Päätettiin kuitenkin että ajelee hitaasti suoraan Kalajoen keskustaan shellille ja laitetaan rengas täyteen ilmaan. Keeskustaan oli matkaa 10 kilometriä ja matka tuntui aika pitkältä kun nopeus oli autossa 40-50km/h

Shellille päästiin ja siinä vaiheessa P-P huomasi että puhennut rengas jäi tien varteen. Just joo, ei muuta kun sinne takaisin. 45 minuttia oli kulunut rallia ja kohta oltiin valmiita vasta ralli aloittamaan. Onneksi oli vielä melko hämärää joten sen puolesta jos kumi puhkeaa rallin aikana niin paras aika on tietysti sillon kun on vielä pimeää. Pientä hienosäätöä tehtiin rallin aloituspaikkaan ja päästiin kuitenkin rallaamaan suht nätisti aamun valjettua.

Aloituslajiksi kirjattiin heti kiva laji kun sydännevalta plokkasin vauhdista kaksi riekkoa istumassa maassa. Pyysin Paulia peruuttamaan takaisin päin ja kohalle päästyään muutkin näki riekot joita oli loppujen lopuksi kolme lintua. kello oli 8.05 joten rallia oli käyty jo tunti ja viisi minuttia kun rydberg avasi lintulaarin. Vasankarista saatiin heti aamutuimaan paljon peruslajeja josta jatkettiin melkein Pyhäjoen rajalla olevalle Rajapöllälle. Merellä ei paljoa lintua liikkunut mutta jotain vesiäisiä kuitenkin. Pajusirkku oli rajapöllän parasta antia pohjantikan ohella. Pajusirkku meni matalalta yli kohti pohjoista. Lienee oli kuitenkin paikallinen lintu? pohjantikasta ei ottanut selvää että minne on menossa kun suunta vaihtui vähän väliä. Melko paikallisen oloiselta myös poti vaikutti.

Etelää kohti lähettii ajelemaan ja tupalippiin ei meinattu oasata ollenkaan. Oltiin jo luovuttamassa kun kolmannella kerralla tärppäsi. Tässäkin haaskattiin aikaa mutta kannatti kuitenkin käydä. Tupalipistä uusia lajeja oli mm. merikotka, naurulokki, pilkkasiipi ja pyy. Tupalipissä oli myös jo aamun toinen pohjantikka. Komea koiras oli paikallisena ja sen verran lähellä autoa että koko rallin ainoat kuvatkin tuli otettua. Rallissa ei muuten tullu keskityttyä kuvaamiseen vaan kamera jäi autolle

Pohjantikka oli rallissa meidän lisäksi vain voittajajoukkueella
Matka jatkui vasankarin kalasatamaan. Menomatkalla Vasankariin saatiin kuusitiainen plakkariin Mikaelin hienon vislaamisen tuloksena. Kaveri matkii kyllä todella tuloksekkaasti kuusitinttiä!Satamassa oli aamun toinen merikotka hienosti lähellä paikallisena. Aamun eka tukkakoskelo oli myös Vasankarin kalasatamassa.
Vasankarista tullessa fasaani saatiin havaittua mutta sen jälkeen alkoi tökkimään. Ämmän lintutornista ei löetty mitään kuten ei myös sinne meno matkalla eikä sieltä pois tullessa. Huomattiin jo tässä vaiheessa että aika tulee olemaan kortilla ja järkyttävän paljon on helppoja lajipuutteita!

Tässä vaiheessa ajeltiin keskustaan ja tarkotuksena hoitaa turkinkyyhky,kesykyyhky,tilhi ja pähkinähakki. Pulu ja tilhi hoituikin nätisti mutta turkkilaiseen käytettiin paljon aikaa eikä siltikään lintua löyetty. Myös hakki jäi yhteen mahdolliseen havaintoon mutta tämä lintu katosi ennenkun ehdittiin lajia määrittää.

Rallia oli muutama tunti jäljellä ja jatkettiin pitkäsenkylän pelloille. Paikka ei ollut ihan tyhjä. Pauli kaivoi sekä piekanan että ampuhaukan esille. Ampuhaukka oli meille ässälaji. Piekanoja oli ollut pelloilla jopa kaksikin. Piekanan havaitsi kolme joukkuetta. Kaikki Pitkäsenkylän pelloilta. Metsälajeista puuttui yhä mm. töyhtötiainen,hippiäinen ja puukiipijä mutta näitä ei koko rallissa saatu yrityksestä huolimatta.

Kello oli jo hieman yli 14 kun tultiin letonnokalle. Letonnokalta löytyi alli mutta ei sen kummempaa. Vihaspauhan kaarisilta puolestaan nosti meidän joukkueen osakkeita kivasti. Kyhmyjoutsen löytyi odotetusti ja tukkasotkakin tuli hyvään paikkaan. Kävelin rantaan kun edestä nousi 1kv tundrakurmitsa. huikkasin niklakselle lajin mutta Pauli oli sen verran kaukana että sille piti tuulisessa säässä huutaa kurkku suorana tundrakurmitsaa että viesti meni perille. Laji meinattiin mähertää mutta huuto kyhmyjoutsenista vähän vasemmalle pelasti tilanteen :) Kyseessä oli koko marrasrallin historiassa uusi laji! Lajia oli tosin havaittu aikasempina lähipäivinä samoilla nurkilla joten sen puolesta laji ei ollut mikään yllätys.

Viimeinen puolitoista tuntia ei tuonut uusia lajeja ja oli sellainen tunne että saapa nähä että ollaanko viimesiä tuolla 41 lajilla. Uumoiltiin ennen rallia jopa 55 lajista!

Rallin purussa osoittautui kuitenkin että lajeja oli todellakin suht vähän muillakin. Voittajajoukkue oli ylivoimainen mutta muilla joukkueille olikin todella tasaista ja yllättäen me noustiin purun edetessä rallin kakkoseksi! Eipä tuo nyt niin huonosti mennytkään vaikka muutamia todella " helppoja " lajipuutteita jäikin. Päivään mahtui monenlaista niinkuin ralleihin ruukakin mahtua aina aamun rengasrikosta lähtien mutta jälleen jäi hyvä maku ja itsellekin tuli historian paras marrasralli sijoitus voittajajoukkueen ollen kuitenkin tälläkertaa todella kaukana ( 11 lajia ) Kiitos vielä omalle joukkueelle mukavasta rallista samoin kuin muillekin joukkueille!

Tulokset ja kooste rallista tulee lienee pian myös yhdistyksen kotisivuille www.kply.fi

Nyt lomalle ja blogi hiljenee, ehkä viikoksi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti