tiistai 6. maaliskuuta 2012

HUU-uu

Viime viikko osoitti että näillä nurkilla pöllöillä on tänä vuonna erinomainen vuosi meneillään. Tiistaina 28.2 ajoin Nivalaan pöllöretkelle ja lähdin Timon ja Reijon kanssa ajelemaan nivalan pöllö mestoille. Päivällä oli ollut kova lumipyry ja tuulista mutta illaksi keli muuttui sen verran mukavaksi että ajattelin että nyt voisi tulla hyvä pöllöilta ja sitä se myös oli.


Ensimmäiseen tuntiin saatiin pari helmaria ja huuhkajaa mutta kello yhdentoista jälkeen hommaan tuli yllättävä käänne. Lähes joka pysähdyksellä kuului joko huuhkaja tai helmipöllö ja parhaaseen paikkaan kuului peräti viisi huuhkajaa ja yksi helmipöllö!! Koskaan aikasemmin en ollut kokenut noin mahtavaa pöllöjen serenadia kun kaksi koiras ja naaras huuhkajaa huutaa kurkku suorana ja viides huuhkaja toimii kapellimestarina naukumalla vieressä. Helmipöllö puputti taustaorkesterissa hienosti.

illan aikana kuultiin 14 huuhkajaa ja 6 helmipöllöä. Lisäksi muutama epävarma ääni jäi määrittämättä. Pöllömäärät oli siis todella hienot. lajisto oli vain tälläkertaa aika yksipuolinen. Pakkasta oli viisi astetta ja pieni tuulenvire kävi koko illan ja tuuli voimistui yön mittaan. Se ei kuitenkaan pöllöjä hidastanut. Maastossa oltiin noin klo 21.30-01.30

Nivala on ollut viimeisen viikon ajan myös koko Suomen pöllöpaikkakunta numero 1.

24.2 poliisin kelkkapartio näki pidisjärven jäältä lähtevän tunturipöllön joka löytyikin 2.3 perjantaina uudestaan myös harrastajien toimesta jolloin Reijo ja Juhani näkivät pöllön. Sen jälkeen tunturipöllö onkin nähty joka päivä korpirannan tuntumassa. Lintua on käyty katsomassa jo mm. Pietarsaaresta, Kuopiosta, Porista ja Kajaanista. Kyseessä on tänävuonna ainoa bongattavissa oleva tunturipöllö joten se on innoittanut porukoita Nivalaan.

Myös Nivalassa oleskelevat suopöllöt on ollut yleisen mielenkiinnon kohteena ja sitäkin on harrastajat käynyt katsomassa ahkerasti.

Haapajärvelläkin olisi tarkoitus tehä nyt lähiaikoina pöllöretki kun pöllöjä nyt tuntuisi ihan mukavasti olevan. Sarvipöllö huutelee edelleen omalle pihalle joten on helppo todeta että mennyt viikko ei ole ollut yhtään pöllömpi!

1 kommentti:

  1. Näin yhtenä päivänä jonkun pöllön lähtevän tuosta lintulaudan lähistöltä.. oli varmaan evästä hakemassa. Harmi etten kerennyt oikein muuta tajuamaan, kun että se oli pöllö :/

    VastaaPoista