lauantai 19. tammikuuta 2013
Se oli pöllöviikko
Muhoksen reissu onnistui kaikinpuolin ja maastossakin ehdin olla viikon aikana yhteensä kahdeksan tuntia. Reissulle mahtui viisi pöllöä ja neljä pöllölajia. hiiripöllön ja lapinpöllön kävin bongaamassa, sarvipöllö ja kaksi varpuspöllöä tuli spondena. Sarvipöllöhän tuli jo Haapajärveltä kun reissu oli vasta lähtökuopissa. Tällä kertaa jätän jutustelun vähemmälle ja laitan alle kuvia Tyrnävän hiiripöllöstä ja Muhoksen ekasta varpuspöllöstä. Varpuspöllö tuli mukavasti vuodariksi kun olin juuri kirjaamassa tiiraan hiiripöllöhavaintoa kuvan kera kun varpuspöllö tuli ikkunan taakse kurkkimaan :) no kun kamera oli vieressä niin ei muuta kun kuva ikkunan läpi :)
Yläkuvissa hiiripöllö ja alakuvassa varpuspöllö
tiistai 15. tammikuuta 2013
Mukavia tammikuun lajeja.
Vuosi on päässyt mukavasti käyntiin ja muutama lenkki maastoonkin on tullut taas heitettyä.
Tiistaina 8.1 kävin Jussilaisen Reijon kanssa Kokkolassa. Isolokki oli päätähtenä ja merilokit ja harmaalokit myös vuodarin arvoisesti esillä Isokarissa. Paikalle saavuttiin heti aamulla ja todella kreivin aikaan sillä hetken lokkeja sai katsella hyvässä säässä ennenkuin lumisade alkoi. Kiertelevä rätkä havaittiin myös Isokarissa mutta eipä juuri muuta mainittavaa sitten ollutkaan. Harmaapäätikkaa yritettiin kiireellä mulle vuodariksi ja sinisorsa poimittiin Reijolle vuodariksi vauhdista. Jatkettiin matkaa takaisinpäin ja poikettiin Sievissä Saareenpään Marjutin ruokinnalla jossa pikkutikka viettää aikaa ihan ympärivuotisesti. Laji hoituikin vuodariksi helposti ruokinnalta. Ruokinta oli muutenkin viimeisen päälle asiallinen. Ruokaa oli monipuolisesti tarjolla ja lintuakin oli mukavasti. Kaiken päälle vieraanvaraisuuskin oli huippuluokkaa :) Päivä olikin näin erinomainen.
Perjantaina 11.1 Kiertelin Haapajärvellä. Rauhallista oli mutta vuodarit ilahduttaa aina ja niistä vastasi pyy sekä kana ja varpushaukka.
Sunnuntai 13.1 lähti käyntiin loistavasti kun tavaroita autoon viedessä sarvipöllö huuteli itsensä vuodariksi aamupimeällä kello 7.15. Lintua kuuntelin pihalla useamman minuutin ennenkuin maltoin jatkaa pakkaamista. Päivästä ei tullutkaan yhtään pöllömpi sillä tiedossa oli useamman päivän reissu Muhokselle ja poikettiin Oulunsalon kautta missä bongattiin aina uljas lapinpöllö. Paikalla on kierrellyt kaksi lapinpöllöä jo jonkun aikaa. Viimeisen parin viikon aikana lapinpöllöjö onkin havaittu huomattavasti keskivertoa runsaammin. PPLY:n alueella viimeisen kuukauden aikana toistakymmentä lapparia!
Muhosta kohti ajaessa hoitui vuodariksi vielä matkanvarrelta uuttukyyhky Kempeleestä.
Tänään 15.1 Käytiin Muhokselta käsin Oulussa ja kun vaimo meni kirpparille lasten kanssa niin minä kävin sillä aikaa Hietasaaressa bongaamassa nokkavarpuset onnistuneesti. Linnut hoituikin todella hienosti sillä linnut odottivatkin minua jo valmiiksi pelipaikalla eikä minun tarvinut odottaa niitä :) Kuvissa nokkavarpusia.
Aamulla Oulua kohti ajaessa Pauli ilmoitti että Kylmäsen Reijo oli löytänyt Tyrnävältä tunturikiurun. No oltiin matkalla juuri väärään suuntaan mutta eipä tuo muuten verenpainetta nostattanut sillä kyseessä ei kuitenkaan olis elis ja vuodareista ei kannata paineita ottaa ja ei niitä jaksaa ihan tosissaan metsästääkään.
No kun oltiin saatu reissu tehtyä ja palattu Muhokselle niin lähin (Alvarin 1v 9kk) kanssa kohti Tyrnävää jonne tuli matkaa vajaat 30 kilometriä. Alvarilla oli päiväuni aika joten hän nukkui koko reissun. Tunturileivonen löytyi suorilta sillä lintu oli jokisillantiellä jota minä ajelin. Hyvä tsäkä on käynyt nyt viime aikoina bongausten suhteen. Laitan alle vielä pari dokumenttikuvaa tän päiväsestä Kylmäsen Reijon löytämästä erestä.
maanantai 7. tammikuuta 2013
vuoden ensimmäinen viikko
Luonnollisesti lintuharrastajan ykköspäivä on eka ekaa kun vuodarit on vielä nollilla ja virtaa riittää tulevalle vuodelle kun paljon lajeja on vielä löytämättä. Uusi vuosi tuli otettua vastaan Muhoksella ja näinpä ensimmäinen retkikin tuli tehtyä PPLY:n alueella. Iihin ajeltiin aamutuimaan Samulin ja Pauli-Pekan kanssa ja tarkoituksena nähä heti ensimmäisenä päivänä valkoselkätikka. Keli oli koko päivän huono ja märkää lunta/räntää satoi koko päivän. No pari tuntia vaseti odotutti ennekuin ilmaantui ruokinnalle.
Samalta paikalta tippui peruslajeja vuodariksi joista parhaimpana hippiäinen. Jatkettiin Illinkoskelle joka olikin odotetun mukaisesti sulana ja koskikarakin löytyi tältä paikalta. Muutenpa aamupäivä ei kovin kummosia tarjonnut ja kokopäivää ei maastossa oltukaan.
Tammikuun toinen päivä alkoikin siitä että pihavuodarit osoitti vielä nollaa. Vajaa tunti ulkona ja pihan kolaus olikin oikein mielekästä uusien pihavuodareiden tullessa siinä sivussa listoille. Pihavuodareita kertykin 15 pienessä ajassa. Parhaimpana pikkukäpylintu.
4.1 Perjantaina oli maaottelu Pihtipudas-Oulu kello 9-12. Pihtipudas tarjosi lajeja enempi ja ottelu päättyi 19-16 Pihtiputaalle. Minä olin Pihtiputaalla todella pitkästä aikaa retkellä ja tälläkertaa mukavia lajeja tulikin ihan kivasti. Esim kaksi parvea pyrstötiaisia a8 ja a14, Putaanlahdella oli paikallisena koiras sinisorsa ja koskikara, kiertelevä isokäpylintu ja pari vihervarpusta sekä keskustan tuntumassa yhen ruokinnan läheisyydessä ollut peippo. Oriräme tarjosi vielä mukavan 77 teeren parven. Sää Pihtiputaalla ei ollut kuvausysävällinen kun lunta satoi ja muutenkin oli todella harmaata mutta tyylilleen uskollisesti blogin ylätunnisteeseen vaihdoin taas kuvan joka on otettu kuluvalla viikolla. Ei se ole mulle niin justiinsa jos ei tule laatua :) Alla pihtiputaan reissulta kuvia.
Pyrstötiainen Pihtipudas, Ilosjoki
Sinisorsa Pihtipudas, Putaanlahti
Teeri Pihtipudas, Oriräme.
Viimeiset kolme päivää onkin ollu maastosta vapaapäiviä vaikka töitä ei nyt tammikuussa olekaan mutta jospa sitä huomenna kävis ihan merellä? Tälle vuodelle ei ole mitään pinnatavoitteita vaan ihan fiilispohalla mennään :)
keskiviikko 2. tammikuuta 2013
Hyvää uutta vuotta 2013!
Mennyt vuosi toi jälleen runsaasti mieleenpaivuvia muistoja linturintamalta ja tästä harrastuksesta saakin hyvää vastapainoa työlle. Joskus heikkona hetkenä on jopa tuntunut että työt haittaa harrastusta :) Pinnamielessä tämä vuosi oli hyvin lähellä viimevuotista. Vuoden aikana havaitsin 223 lajia joista 197 KPLY:n alueella. vuonna 2011 vuodareita kertyi myös 223 joista 201 KPLY:n alueella eli ainoastaan KPLY vuodarit tippui viimevuodesta vaikka nyt järjestettiinkin ensimmäistä kertaa vuodenpinnakisa. Kisan takia ei perheellinen jaksanut nostaa reissujen määrää :) siitä ehkä kertoo parhaiten vaikkapa riekko, räyskä ja uuttukyyhky joita en havainnut KPLY:n alueella vuonna 2012 ollenkaan. Kun ei tullut spondena vastaan niin ei jaksanut kyllä bongatakaan. Nuo lajit oli kuitenkin helposti hoidettu spondena vuodariksi muualta. Vuoden kohokohta oli ehdottomasti Toukokuussa tehty Virolahden reissu joka oli täällä syvällä sisämaassa asuvalle todellinen megareissu. Neljä päivää täyttä tykitystä. Paljoa ei malttanut nukkua. Eliksiä tippui useampi ja reissulla havaittiin mukavasti 145 lintulajia. listaan vielä alle mieleenpainuvimmat muistot vuodesta 2012. Viime vuosi oli poikkeuksellinen blogin suhteen siinä mielessä että kävijämäärät yli tuplaantui siitä mitä ne oli edellisen kolmen ja puolenvuoden aikana yhteensä. Kävijäkertoja oli lähes 4000 vuonna 2012 kun toukokuu 2008- joulukuu 2011 aikana kävijäkertoja oli yhteensä 3400 eli nykyisin blogeja luetaan enemmän samoin kun nykyään myös luettavia lintublogeja on paljon enemmän. Oma teksti ei taho mitenkään sujuvaa olla ja aiheetkin aaltoilee sikin sokin mutta mukava harrastus tämäkin on! Laitanpa tähän loppuun vielä vuoden 2012 top kymmenen mieleenpainuvinta muistoa ja jatkan ens kerralla että miten lintuvuosi 2013 on alkanut. 1.1.2013 päätähtinä oli juurikin tämä bongattu valkoselkätikka joka on myös ylätunnisteessa. ( valitettavasti top 10 muistot ei näy silleen kun olen ne kirjoittanut vaan kaikki on späselvästi perälläin ilman välejä)
10 Mieleenpainuvinta muistoa vuodelta 2012
1.Liperistä 20. toukokuuta Pauli-Pekan kanssa löydetty valkosiipitiira oli vuoden mieleenpainuvin muisto. Fiilis oli huikea. Kuin kirsikka kakun päälle, samasta paikasta hoitui elikseksi myös ruostesorsa! Ehdittiin ajella kymmenen kilometriä Haapajärvelle päin kuin puhelinsoitto Paulille kertoi että paikalle oli ilmestynyt ruostesorsa. Tadorna oli liikkunut samoilla paikkeilla jo pari viikkoa.
2. Ensimmäistä kertaa seuraamassa arktikaa ja heti tärppäsi. Kokeneet arktikan seuraajat sanoivat että nyt oli kaikkien aikojen paras arktikan muuttopäivä ja muuttoa saikin seurata lähes pää pyörryksissä :) 18. Toukokuun antia oli mm. 80000 valkoposkihanhia, yli 5000 valkoposkihanhia ja 4600 gaviaa.
3. Yölaulajaretki Keski-Suomeen 21-22.6. Saldona oli mm. kahdeksan ruisrääkkää, neljä viitakerttusta, kaksi pensassirkkalintua ja luhtakerttunen. Yölaulareissu oli kuitenkin suunniteltu niin, että aamulla ollaan Laukaan Vuojärvellä ja tarkoituksena hoitaa kirjokerttu eliksiin. Paikalle saavuttiin varhain aamulla kello kolme. Lintu ei kuitenkaan halunnut näyttäytyä eikä kuulua väsyneille bongareille. Mikä onkaan sen herkullisempaa kun kolmen tunnin yrittämisen jälkeen jo luovuttamassa olleille melankolian partaalla oleville rättiväsyneille bongareille kuuluva kirjokertun kireä säe? Kyllä maistui ja maistuu vieläkin tilannetta muistellessa!
4. 300 eliksen raja oli todella maukas katkaista omana nimipäivänä Siilinjärven Koivusaaressa. Luonto oli täysin hiljaa ja kuului ainoastaan heikon vesisateen ropina ennekuin kello 22.56 viirusirkkalinnun pirinä halkoi äänellään Koivusaaren hiljaisia jokivarren peltoja.
5. RISSA! Spondeen pikkukajavaan huipentui legendaarinen arktikapäivä 18.toukokuuta.
6. Marrasrallin voitto 3.marraskuuta! 4.11.2006 osallistuttiin Pauli-Pekan kanssa ensimmäistä kertaa linturalliin ja nimenomaan Kalajoen marrasralliin. Ensimmäisessä rallissa tavoitteena oli että ei nolata itteämme :) viisi vuotta myöhemmin kakkosija maistui ja sekin saatiin kirkastettua kuudentena vuonna. Hiekkasen Kalle oli kolmantena lenkkinä kaivamassa lajeja ylös loistavasti!
7. Parikkalan Siikalahden tunnelma 20.Toukokuuta kello 3.45-8.30. Useat satakielet, luhtahuitit, kaulushaikarat, kuhankeittäjä, luhtakana, valkoselkätikka ym. Tullaan uudestaan!
8. Helmikuun 28.Päivä pöllöretkellä Nivalassa Meriläisen Timon ja Jussilaisen Reijon kanssa. Kun samalta jalansijalta kuulee viisi huuhkajaa ja helmarin niin on syytä jo hieraista silmiä ja kysyä, että kuulenko jo omia? Vaikuttava kokemus!
9. Toukokuun 10.päivä perjantaina töitten jälkeen pieni lenkki maastoon heikossa vesisateessa. Parkkilan Settijärven tarkastus ja tulvapeltojen kahlaajien selaamista. Kun samasta parvesta löytyy kaksi uutta lajia Haapajärvelle, menee suupielet herkästi hymyyn :) Uusina lajeina Haapajärvelle karikukko ja punakuiri. Joskus luonto yllättää lähelläkin.
10. Kamera kannattaa olla pihatöitä tehdessäkin aina käden ulottuvilla. sen osoitti 26.toukokuuta pihan yli lentänyt haarahaukka. Vuoden harvinaisin laji omalta pihalta olisi jäänyt määrittämättä ilman kameraa. Joko ensivuonna omalta pihalta löytyy se oikea rari?
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)