keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Viikonloppu Kuusamossa

Viikonloppu meni Kuusamon mummulassa ja aamuisin kävin myös luonnossa kuten on ollutkin yleensä tapana.


Lauantaina 25.9 oli Kaukosaari päivä ja kaukosaaren lintutornille myös meninkin. Tuli tutustuttua muutemaan Kuusamolaiseen harrastajaan joita ei aikasemmin ollu nähnyt. Osa olikin jo ennestään tuttuja. Olin tornilla klo 7-11.30 ja kaksi vuodaria mahtuikin aamuun. Uudet vuodarit oli merikotka ja pyrstötiainen. Merikotkia kierteli kaukana kaksi yksilöä ja kymmenen pyrstötiitisen parvi meni ihan tornin alta itään ja palasi tunnin päästä samaa reittiä takaisin. Muuten ei mitään ihmeempiä näkynyt. Jotain mainitakseen kuitenkin järvellä oli 30 kuikkaa paikallisena ja kalasataman paikkeilla oli isolepinkäinen paikallisena

Sunnuntaina 26.9 kiertelin Kuusamon keskustan torneilla klo 7-10

Torankijärvellä oli mukavasti vesilintuja. mm. 310 isokoskeloa 80 uiveloa ja lapasorsa + perussorsat päälle. Jätärin tornilla olin reilun tunnin ja sinä aikana muutti mm tylli ja kapustarinta. Aikuinen merikotka kaarteli hienosti tornin pohjoispuolella. Keli oli lauantaina pilvipoutainen mutta sunnuntaina aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja oli hyytävä pohjoistuuli.

Päivästä tulikin kurkien päämuuttopäivä numero 2!

mm. Nivalassa Jorma Tähtinen laski hituran altailla reilu 8000 muuttavaa kurkea. Myös 165 valkoposkihanhea laskettiin samana päivänä Nivalassa rutkun pelloilla. Valkkarit oli ollu hetken paikallisena. Yleensä näillä lakeuksilla ei valkkareita juuri pääse havaitsemaan joten siinä valossa havainto oli erinomainen! Havaitsijoina oli Jorma Tähtinen, Reijo Jussilainen ja Juhani Pitkänen.

Maanantaian 27.9 Kävin Iisalmessa yrittämässä rusotaskua josta tuli sunnuntai-iltana häly. Huttusen Tarmon löytämä lintu osoittautui kuitenkin kivitaskuksi. Itse en nähnyt mitään taskua paikalla käydessä mutta kun sain kuulla tapauksen niin en viitsinyt jäädä paikalle pitemmäksikään ajaksi. Paikalla oli kuitenkin komeasti 4 mustaleppälintua josta tulikin mulle vuodari ja samalla se oli mulle myös prosu ( toinen havainto )

Tiistaina 28.9 kävin Hautaperän altailla puolitoistatuntia ja retkiseurana oli 2.5 vuotias Adele tyttö. Muuten oli ihan rauhallista mutta närhiä lappasi tasaiseen tahtiin. 167 ehti matkata itää kohti ennen kuin piti lähteä. Myös yksi merimetso oli vielä paikallisena. Näytin Adelelle merimetsoa ja siihen Adele tuumas päättäväisesti että minä haluan tuon linnun! No merimetso jäi kuitenkin kaikessa rauhassa levittelemään siipiään kivelle meidän lähtiessä kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti