sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Pöllökausi päätökseen

Tänä keväänä en käynyt montaa kertaa pöllöilemässä mutta etukäteen päätin että torstai-iltana 14.4 teen viimeisen pöllöretken tälle keväälle. Sarvipöllö ja viirupöllö puuttui vielä vuodareista joten niitä tietenkin odottelin eniten.

Ilta oli tyyni ja mittarissa +1 aste lämmintä. Lähin reissuun jo hyvissä ajoin ennen ilta yhdeksää kun ilta alkoi vasta hiljalleen hämärtyä.

Ajelen hiekkatietä kohti Reisjärven järvikylää.

kello on 21.05 kun pysähdyn kuuntelemaan. Mustarastaan huilu kuuluu kaukaa huonosti, töyhtöhyyppä vinkuu pellolla. Joutsenten kailotus kuuluu kaukaa hiljaa, kokoajan kovemmin kunnes kaksi lintua lentää 100 metrin päästä yli jatkaen kohti pohjoista. Tähän aikaan vuodesta luonnossa riittää ääntä vaikka pöllöt ei olisikaan äänessä.

jatkan 500 metriä ja pysähdyn uudestaan. Nyt mustarastas laulaa lähellä. Yksi kauneimpia laulajia ehdottomasti. Mihinkään ei ole kiire joten kuuntelen tätä kaunista laulajaa tovin odottaen illan pimenevän.

Matka jatkuu nyt pari kilometriä kunnes on aika taas pysähtyä. Teema on edelleen hyvin samantyyppinen. Mustarastas ja joutsen kuuluu myös tähän mutta nyt mustarastas ei laula vaan varoittelee ja joutsenten kailotuskin tulee pellolta eikä taivaalta. Samalla kuuluu vuhu... vuhuvu Viirupöllö! ilta ei ole vielä edes pimentynyt kun toivelaji antaa äänensä kuuluville. Kohta kuuluu uudestaan ja sama jatkuu vajaan kymmenen minutin ajan mutta sitten pöllö hiljenee. Havainto tuntuu erityisen hyvältä sen takia että nyt on menossa suunnitelmallisesti kevään viimeinen pöllöretki.

Jatkan Levonperän pelloille sarvipöllö mielessä. Joutsenet ja töyhtöhyypät pitää huolta äänimaailmasta. Tähän ei kuulu sarvipöllöä eikä muitakaan pöllöjä mutta seuraavalla pysähdyksellä sarvipöllö huutaa kurkku suorana itsenä vuodariksi. Homma meni nyt nappiin ajattelen ja jatkan matkaa 500 metriä johon pöllö kuuluu vielä paremmin. Tunnissa sain molemmat pöllölajit vuodariksi mitä lähinkin hakemaan ja pimeys ehti hädintuskin tullakaan. Eipä tosin ollu tarkoituskaan olla pöllöilemässä kun pari tuntia. Pysähtelen vielä useampaan kertaan ja tuloksena 2 helmipöllöä jotka puputtaa vielä innokkaasti. Eiköhän nekin ala jo kohtapuolin hiljenemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti