sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Elimistö koetuksella Kokkolassa

Vuoden toiselle linturetkelle äityi pakkanen talven kylmimpiin lukemiin. Kylmimmillään auton mittarissa oli -23 astetta ja Kokkolassakin mittari näytti -18 astetta kun odoteltiin lapintiaista tulevan ruokinnalle Dalabackmossenissa. Elimistö ei olekaan tänävuonna tottunut tämmösiin pakkasiin ja vielä kun yritti olla aikalailla paikallan niin varpaat olikin jo mukavasti jäässä. Ruokinnalla oli ihan mukavasti liikehdintää mutta reilun kuukauden paikalla viihtynyt cinctus ei kuitenkaan näyttäytynyt. Edellisestä havainnosta olikin kulunut viisi päivää joten lintu ei liene enää ole paikalla?

Vuodareita tuli ruokintapaikalta kuitenkin kolme ( pyy, hippiäinen ja kuusitiainen)
Kuusitiaisia oli ruokinnalla kaksi. Tästä tuli myös vuodari.

Jatkettiin matkaa Harrbådaniin ja vauhista nähtiin varpushaukan saalistavan keltasirkkua vuodarin arvoisesti.


Harrbådan oli aivan jäässä ja näinpä sisämaan ornit saivat tuijotella linnutonta merta.

Viimeisenä kohteena oli Isokarin lintutorni. Myös täällä kova pakkanen oli tehnyt tehtävänsä ja ei näkynyt ensimmäistäkään vesilintua. Aikuinen merikotka patsasteli kuitenkin komeasti jäällä.

Takaisintulomatkalla saatiin vauhdista vielä sinisorsa Hollihaasta ja viimeinen pysähdys tehtiin Kannuksen maatalousoppilaitokselle ja tarkoitus yrittää pikku-uikkua. Puikku ei ollut enää paikalla ja joessa oleva sulakaan ei ollut enää kovin iso.

Nytpä olikin vuorossa kotimatka mutta tässä vaiheessa auto halusi olla yhteistyökyvytön mitä se oli myös vuoden ensimmäisellä retkellä haluttuuan jäähä kiinni pohjaa myöten. Tällä kertaa volvosta hajosi syöttöpumpun kiristysrulla. monta puhelinsoittoa piti ottaa mutta homma hoitui kuitenkin hienosti kun saatiin vetoapua korjaamolle ja auto suoraan halliin. Huomenna pitäisikin auto olla taas tien päällä. Saatiin kyyti vielä kannuksesta sievin ja Nivalan puoleen väliin josta velipoika noukki meidät kyytiin ja loppumatka hoitui tätä kautta. On ilmeisesti syytä pitää autolle puhuttelu ennen seuravaa linturetkeä että olisi hyvä olla yhteistyöhaluinen :)

Pakkanen kipristeli, lajeja havaittiin retkellä kuusi vähemmän kun mitä veikkasin, vuodareita arvelin tulevan itselle kahdeksan lisää mutta kuusi tuli. Pikku-uikkua ja lapintiaista ei näkynyt joita yritettiin siis ilman tulosta ja autokin jäi matkan varrelle.

Lintujen osalta reissu meni mollivoittosesti mutta retkiseura oli erinomaista, aurinko paistoi todella kauniisti ja muistoja tästäkin retkestä jäi pitkäksi aikaan.

Tämä päivä meni ihan kotosalla ja alla muutama kuva tämän päivän linnuista ruokinnalla.
HömötiainenKeltasirkku valppaana
Normaalia huomattavasti tummempi fasaani jolla valkoista päässä.Ruokinnalla käy monennäköistä fasua. Noin 10 fasaania käy päivittäin. Parhaimmillaan ruokinnalla on ollut 4 koirasta ja 11 naarasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti