sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Neljä vuodaria Pyhäjärven reissulta

Lauantaiaamuna linturetki suuntautui Pyhäjärvelle. Hannu ja Timo ajeli Nivalasta Haapajärven ABC:lle josta jatkettiin yhdessä tikkalansalmelle. Pakkasta oli -16 ja pieni tuulenvire lisäsi pakkasen purevuutta. Tikkalansalmi ammotti kuitenkin tyhjänä linnuista ja sulakin oli melko pieni. Keskustan kautta matka jatkui Hietakylälle jossa oli havaittu joulupäivänä telkkä. Reilun kuukauden takainen havainto piti kutinsa ja naaras telkkä oli edelleen paikalla. Blogin ylätunnisteessa onkin juuri tämä kyseinen lintu kuten myös alla
Telkkää harvemmin pääsee näkemään näin talvisessa maisemassa, varsinkaan sisämaassa.

Matka jatkui kuppaankoskelle koskikarojen toivossa. Matkan varrelta löytyi 12 teeren parvi ja jo vauhdista havaittiin kuppaankoskella olevan koskikara.

Auto parkkiin ja päivän toista vuodaria ihailemaan. Pastoreita olikin kaksi ja linnut äityi välissä laulamaankin.

Pyhäjärvi ei tässä vaiheessa tavallisimpien lajien lisäksi muuta tarjonnutkaan ja evästaukokin oli jo paikallaan.

Jatkettiin nelostielle ja Kärsämäen puolelle josta jatkettiin Nurmesjärventielle ja hiljalleen kotia kohti. Parikilometriä ennen Pyhäjärven rajaa Edessäpäin meni suuri peto ja huikkasinkin samantien että stop maakotka! Hannu ja Timo oli hienosti tilanteen tasalla ja ei mennyt montaa sekuntia kun auto oli pysähtynyt ja päästiin ulos.
Tilanne oli nopeasti ohi mutta kotkasta ehti kuitenkin dokumenttikuvat napata.

Viimeisenä kohteena oli nurmesjärven lintutornin parkkipaikka ja sieltä yritettiin pikkutikkaa mutta luonto oli aivan hiljaa ja ei kuulunut pikkutikkaa eikä mitään muutakaan lintua. Vielä ennen nurmesperältä poistumista yritettiin katella kotkaa Pyhäjärven puolelta ja ei tuloksetta sillä järven toisella puolella männyssä istui koeasti metso! Ajattelin lähtiessään että kaksi vuodaria olis reissulle hyvä tavoite ja neljä tuli joten senkin puolesta reissu meni yli odotusten. Muutama kilometri ajettiin eteenpäin ja timppa ehdotti että jos kokeilisi vielä pyytä. hannu pysäytti auton ja timppa vihelsi pilliin muutamaan otteeseen ja niin vain pyy vastasi ja todennäköisesti kahdestakin suunnasta eli lintuja oli luultavasti kaksi. Reilun neljän tunnin lenkki Pyhäjärvelle oli ehdottomasti positiivinen ja Pyhäjärvellä pitäisi retkeillä keväällä ja kesälläkin enemmän.

Jatkan pihabongaus teemalla kun ehdin. yhdeksän lajia sain kuvattua ja kymmenes oli todella pienestä kiinni eli tavoitteesta jäin niukasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti