torstai 5. tammikuuta 2012

Raririkasta uuttavuotta 2012!

Vuosi on vaihtunut ja vuodarit nollattu. Vuosi 2011 oli hyvin tavanomainen omien pinnojen suhteen. 217 lajia havaitsin vuoden aikana joista 201 KPLY:n alueella.


Tammikuun ekalle päivälle oli selvät suunnitelmat retken osalta. Tarkoitus oli pyöriä Haapajärvellä ja aloittaa petäjänevalta jossa oli havaittu mm. pohjantikka. Ajelinkin kohti aloituspaikkaa jo hyvissä ajoissa aamuhämärissä. Aamusta muodostui harvinaisen tympeä kun auto jäi kiinni pohjasta ennenkuin pääsin edes ensimmäiseen kohteeseen. Laskin että lunta on sen verran vähän että metsäautotietä uskaltaa ajaa toisen auton uria pitkin mutta siinä erehdyin. Tunnin yritin yksin ottaa lumia pois auton alta käsin ja jaloin mutta laihoin tuloksin. Olin tipahtanut ajouralta jonka takia yksin oli tilanteesta mahdotonta selviytyä. Sain kuitenkin vetoapua kun Meriläinen&Jussilainen saapui paikalle. yhdessä jatkettiin pohjantikka paikalle. Tien varressa oli iso pöllipino joka on ollut tikoille erityisen mieluisa paikka ja nytkin pöllipinolta lähti poti.atrapilla houkuttelin potia ja samantien lintu tulikin suht lähelle koputtelemaan mäntyä ja näinpä vuoden ensimmäinen lintukuva syntyi yllättäen pohjantikasta.

Myös palokärki huuteli tässä vaiheessa jo itsensä vuodariksi. Hyvää tikkapaikkaa täydensivät pari käpytikkaa.
Lähellä olevalla metsäruokinnalla oli yksi käpytikka ja -tali,sini ja hömötiaisia joista erottui hyvin valkopäinen sinitiainen.
Jatkoin matkaa kohti välikangasta jossa on koko talven ollut kaksi kuukkelia. Matkanvarrella oli kuitenkin komea 50 teeren parvi ruokailemassa puissa. Tästä heltisi myös kuvavuodari :)

kuukkelit vastasi atrappiin välittömästi mutta tällä kertaa linnut ei ollut kuvaustuulella. Olin aikataulusta sen verran myöhässä että tässä vaiheessa jatkoin suoraan Savimäenpuhtoon jossa oli vielä neljä joutsenta jään päällä. Kyseessä oli Haapajärven myöhäisin havainto joutsenesta ja ensimmäistä kertaa tammikuinen havainto!

Eka ekaa lajeja kertyi 21 mikä oli normaali aloitus Haapajärveltä. Maastossa olin 4 tuntia ja päivän antiin olin tyytyväinen sillä pohjantikka, kuukkeli ja joutsen tahtoo olla täällä kuitenkin tähän aikaan vuodesta melko tiukassa.

Vuoden toinen linturetki suuntautuu ylihuomenna Kokkolaan kun lähetään pienellä porukalla käymään rannikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti