tiistai 17. helmikuuta 2009

Ensimmäinen lintutorni Haapajärvelle?

Siiponkoskea ollaan kunnostamassa oikein kunnolla ja kuten Haapajärvellä ruukaa olla tapana, aina löytyy vähintään yksi ihminen joka vastustaa hommaa sen verran paljon että homma meinaa mennä puihin!

Haapajärven paikallislehdessä maaselässä on puolen sivun juttu siitä että sopimuskiista hidastaa Siiponkosken kunnostusta. Tässä pätkiä kyseisestä asiasta:

Maanomistajien kanssa käydyissä neuvotteluissa on yksi iso kiista ratkaisematta. Kunnostus suunnitelmat laatinut insinööri Seppo Vornanen ei lähde sitä enempää erittelemään, mutta myöntää, että yksi maanomistaja ei maansa kohdalle tehtyä suunnitelmaa ole hyväksynyt. Kokonaan maanomistajan nihkeys ei kunnostushanketta kaada, mutta viivästyttää sitä huomattavasti. Suunnitelmat voidaan toteuttaa niiltä osin, kun sopimukset on tehty. Jos iso sopimus jää tekemättä, muutos on niin suuri, että suunnitelmat on lähetettävä ympäristölupavirastoon. Käsittely vie vuoden. Vasta vuoden kuluttua hankkeelle voidaan taas hakea rahoitusta, ja toteuttaminen siirtynee taas seuraavaan vuoteen. Vornanen toivoo edelleenkin että kaikkiin sopimuksiin saataisiin nimet alle ja rahoitusta päästäisiin hakemaan vielä tämän vuoden aikana.

Tässä sitten asiaa mitä tämä hanke sisältäisi:

Se sisältää kosteikkojen kunnostuksen länsirannalla ja Mäkelän rantaan itärannalla. Mäkelän rannan kosteikolle rakennetaan lisäksi lintutorni. Kortejärven keskiosassa kunnostetaan saaren ja rannan väli itärannalla. Pajajokea kunnostamalla saadaan aikaan kanoottireitti. Pajajokeen takennetaan kävelysilta, joka yhdistää Isosaaressa olevan ja niemeen rakennettavan luontopolun. Niemessä kiertävän polun pituudeksi tulee noin 800 metriä. Polun viereen rakennetaan nuotiopaikka ja kota. Kulkuyhteyttä kohennetaan noin 100 metrin mittaisen pengertien avulla. Pengertien viereen luontokeskuksen kohdalle rakennetaan uimapaikka ja pukukopit, samoin länsirannalle pikkusaaren kohdalle. Isosaaren luontopolun varteen tulee kuusi opastaulua.

Pitää jäähä mielenkiinnolla odottamaan että miten tilanne edistyy! Lintutornin paikka olisi kyllä loistava. Huhti-Toukokuussa tulee eniten vietettyä aikaa juuri noilla paikkeilla koska vesilintuja on sillon todella monipuolisesti kortejärvellä. Viime keväänä noilla apajilla oli mm. yli tuhat suokukkoa! Paikka on siinä mielessä hyvä että näkyvyyttä on kauaksi ja ympärillä on niin vesistöjä, peltoja kun myös mm. Isosaaren metsä. No saas nähä...

Näillä apajilla siis liikutaan http://www.haapajarvi.net/siiponkoski/luonto.php

1 kommentti:

  1. Niin, en tiiä pitäisikö tässä(kin) projektissa käyttää samaa kirstys/lahjonta/uhkaus menetelmää kuten Haapajärven jäähalli-hankkeessa oli jouduttu käyttää, että saisi vastarannan kiisken suostuteltua yhteistyöhön :) Oishan se sääli jos näin mahtava projekti joiltain osin menisi mönkään yhden ihmisen takia...

    VastaaPoista