sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Taviokuurna projekti

Aamulla sää näytti sen verran hyvältä että päätin käydä tekemässä pienen kävelylenkin palomäelle ja tarkoituksena käydä läpi " kaikki " lehtikuuset siinä toivossa että taviokuurnasta sais ekovuodarin. Viime vuonna en havainnut koko vuoden aikana Haapajärvellä ensimmäistäkään kuurnaa! Aamu lähti käyntiin hienosti kun olin päässyt mussulantielle. Iso viherpeippo parvi lähti paniikissa lähes jokaiseen ilmansuuntaan ja kohta varpushaukka pölähtikin eteen. Tammikuun helpoin vuodaripuute hoitui ja samalla vuoden neljäskymmenes laji Haapajärvelle oli kuitattu. Katuja kävelin ristiin rastiin ja ST-tuotteen viereisestä lehtikuusesta löytyi peräti kolmisenkymmentä sinitiaista. Enpä ole aikasemmin nähnyt noin suurta puhdasta sinttiparvea! Jatkoin koulukatua pitkin kohti kauppakoulua kun vieno vihellys tarttui korvaan. Tapsan ääneltähän se kuulosti ja kohta näinkin monitoimitalon takana olevan lehtikuusen latvassa linnun jonka totesin olevan taviokuurna. Lintu oli todella aktiivisesti äänessä ja antoi rauhassa tarkkailla läheltä. Kesyjähän nuo kuurnat ruukaakin olla. Olin kuulevinaan jostain kauempaa kans tapsan ääntä mutta ainoastaan tuon yhden linnun näin.


Päätin kävellä viellä grillikulman viereisen ruokinnan kautta kirjaston viereiselle ruokinnalle ja sitä kautta vielä m-mainoksen ruokinnalle siinä toivossa että sais tundraurpiaisen ekolistalle. Kahdella ensimmäisellä ruokinnalla oli yllättävän hiljaista mutta m-mainoksen ruokinnalla oli selvästi enempi äksöniä. Urpiaisiakin oli useampia mutta yhtään tundraurpiaista ei kyllä näkynyt. Kohta huomasinkin että pihalla olleessa katiskassa oli yksi urpiainen joka oli jäänyt sinne loukkuun. Lintu yritti väkisin työntää pään pienistä reistä ulos mutta siitä ei tullut kyllä yhtään mitään. Katiska oli jäätynyt maahan kivasti ja sitä repiessä maasta ylös muotoutui katiskakin ihan uuden muotoiseksi. Taitaa isäntä tykätä? No nyt pystyi aukaisemaan katiskan pohjan ja pian lintu tajusikin että vapaus koittaa ja lintu lähtikin kohtuu hyväkuntoisena
lentämään äännellen pois. Lintu oli ollut katiskassa jäljista ja ulosteesta päätellen jo vähän kauemman aikaa. Yllättävän paljon mahtui kaikenlaista tänäaamuna puoleentoista tuntiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti