perjantai 13. helmikuuta 2009

Myytävänä nokkavarpusia

Keskiviikkona paikallinen puoliharrastaja soitti ja sanoi että oli kuullut kohtuu luotettavalta taholta että keskustassa olisi käynyt koko talven 4-5 nokkavarpusta ruokinnalla. En heti tajunnut että nyt puhuttiin useammasta nokkavarpusesta ja sanoinki että Siltalantien nokkavarpuspaikka on tiedossa. No kun ymmärsin että nyt puhutaan ihan toisesta paikasta ja todellakin myös isommasta lintuparvesta niin olin heti todella kiinnostunut ja sanoin käyväni tarkistamassa asian samantien kun töistä ehdin. Menin Tervontielle ja aloin käymään läpi jokaisen linnun mikä näytti vähänkin isommalta kun nämä tavalliset pikkulinnut. Eipä näkynyt nokkavarpusia vaikka kuinka tarkasti kaikki paikat tuli käytyä läpi =) no onhan linnuilla siivet.

No tulin takaisin tämän kyseisen talon kohalle jonka ruokinnalla linnut on joka päivä ruokailleet. Talosta tulikin sopivasti ulos ehkäpä noin 60-vuotias mies. Menin jututtamaan tätä kaveria ja sanoin että sulla on käynyt nokkavarpusia tässä ruokailemassa. Joo ois myynnissä, tämä vastasi. Tais mies kuulla mitä sattuu, ajattelin mutta en viittinyt toistaa kysymystä. Mies käveli jonku pensaan luo ja otti linnun maasta ja näytti mulle että tässä ois yksi. Urpiainenhan se siinä, sanoin sille. Jaa urpiainenko se on, mies vastasi ja sanoi että on tässä käynyt semmosiakin lintuja jolla on ollut mahassakin punaista =) vastasin siihen että urpiaisia nekin on ollu ja selvästi näki että kaveri oli vähän harmissaan kun sillä ei tainnutkaan käydä niitä harvinaisia nokkavarpusia josta oli ollut vasta kuvakin Haapajärven paikallislehdessä maaselässä.

Nokkavarpunen on käynyt koko talven tämän miehen serkun ruokinnalla siltalantiellä ja pitihän sitä laittaa paremmaksi että sen ruokinnalla on 4-5 nokkanisseä ollu kokotalven :) Ei se yhtään harvinainen ole, oli tämä kaveri sanonut.

Mitä tästä oppi? maallikkohavainnot voi mennä joskus niin pahasti pieleen että ei tule edes mieleenkään mikä lintu siellä ruokinnalla oikeasti on ollu. Tässä sattui olemaan vaan nyt sellainen episodi että kyseessä oli ilmeisesti ikkunaan lentänyt lintu joka oli kuollut ja linnun pystyi tunnistamaan kädestä asti :) Tämä kyseinen herra oli määrittänyt urpiaisen nokkavarpuseksi siitä kun päälaki oli punainen. No kannatti käydä tsekkaamassa tilanne ja taas jotain oppi.

Huomenna olisi tarkoittus hypätä pyörän selkään jo ennen aamu viittä ja jos sais tämän vuoden ensimmäiset ekovuodari pöllöt havaittua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti