maanantai 2. helmikuuta 2009

Vuoden ensimmäinen elis

Lauantaiaamuna oli suuntana Kuhmo ja lähtiessään Kajaanista lämpömittari näytti -20 astetta. Kuhmoa kohti mentäessä pakkanen kiristyi tasaisesti ja Ylä-Vieksiin tultaessa olikin pakkasta jo -26 astetta. Olin varautunut kylmään aamuun mutta en osannut odottaa että pakkanen äityy noin kovaksi. Varpaita paleli niin paljon että paikallaan oleminen tuotti vaikeuksia! Idänturturikyyhkyä olin lähtenyt katsomaan ja paikalle tultaessa sinne oli tullut vähän aikasemmin jo Pohjois-Savon Alueharvinaisuuskomitean poppoo. Meitä oli yhteensä viisi henkilöä siellä. Vajaa puolituntia lintua piti odottaa kunnes idänturturi ilmestyi komeasti ruokinnalle. Lintu oli melko kesy ja antoi rauhassa meidän katsella noin 10 metrin päästä. Hieno lintu se on. Varttitunnin lintu evästi, jonka jälkeen se nousi läheiseen mäntyyn sulattelemaan ruokaa. Pakkanen oli sen verran kireä että tuntui järkevimmältä lähteä jo pian kohti Kajaania.

Kajaanissa käväisin pikaisesti tsekkaamassa kajaanijoen tilanteen ja sieltä sainkin saman tien vuodariksi sinisorsan ja telkän. Merellä en ole käynyt retkeilemässä tälle vuodelle vielä kertaakaan joten esim. lokkeja en tammikuun aikana havainnut ainoatakaan.

Sunnuntai aamuna kävin vielä pienellä retkellä Kajaanissa. Ei näkynyt mitään erikoisempaa. Koskikara oli kajaanijoessa ja takkarannassa komea 50 teeren parvi. Kaiken kaikkiaan viikonloppu oli onnistunut sekä vierailun kannalta että lintureissujen kannalta. Vaatimattomaan elislistaan tuli 250. laji joten jonkin asteen juhla eliksestä voi lienee puhua? :) Nyt on kaikki Suomessa vierailleet pinnakelpoiset kyyhkylajit havaittu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti