sunnuntai 19. joulukuuta 2010

150 rikki

Niin vaan se 150 lajia tuli kasaan Haapajärven vuosipinnoissa. Eilen tein parin tunnin lenkin maastoon ja löysin kuukkelin kotakankaalta noin 700 metrin päästä viimevuotiselta paikalta. Mitään ihmeempiä ei sitten näkynytkään ja ajelinkin jo kotia päin mutta kun keskustassa yhdellä ruokinnalla oli hyvästi lintuja niin päätinpä tsekata senkin ja niin vain odotettu Haapajärvi vuodari ja myös tämän vuoden 219 laji sattui kohalle. Komea tundraurpiainen. Tänään samalla ruokinnalla oli ainakin 3 turpoa! ( tundraurpiainen) kun ohikulkiessa tsekkasin ruokinnan linnut. Näinhän se usein menee että kun jonkun odotetun lajin näkee pitkästä aikaa niin sittenpä niitä alkaakin näkemään siellä täällä. Räkättirastas jatkaa talvehtimista kirjaston tienoilla. Saapa nähä sattuuko rätkä talvilintulaskentaan. Mikäli keli sattuu kohalle niin Haapajärven 14. talvilintulaskenta pidetään näillä näkymin maanantaina 27.12 klo 9.15 alkaen. Lähtö osoitteesta kauppakatu 34.

Jatkossa blogijuttuihin tulee näillä näkymin useammin myös valokuvia mukaan johtuen siitä että pukki tuonee puhelimen jossa on myös kamera. Ykkösluokan laatukuvia ei siis kuitenkaan ole luvassa mutta jospa jotain kuva dokumenttia kuitenkin! Joskus hamassa tulevaisuudessa voisi harkita kunnon kameran laittamistakin :)

Hyvää joulua!

maanantai 13. joulukuuta 2010

Sepelkyyhky jäi talvehtimaan

Joulukuun alussa sain puhelinsoiton Pudaksen Sepolta kun hänelle oli ilmoitettu oudosta kyyhkysestä joka oli Ylipäässä nyt eri ruokinnalla kun marraskuun alussa ollut lintu. Meninkin heti lauantaiaamuna paikan päälle ja reilun tunnin odottamisen jälkeen ruokinnalle tulikin 1kv sepelkyyhky. Ylipäässä on useamman henkilön toimesta yritetty vääntää linnusta jotain rarikyyhkystä mutta nuori sepelkyyhky kun ei ole samannäköinen kun vanha. Itsellä on samalla myös vahvistunut ajatus siitä että marraskuun alussa ollut kyyhkynen oli todennäköisesti kuitenkin myös tämä sama sepelkyyhky. Kylmää on ollut nyt joulukuussakin ja -20 asteen pakkasessakin kyyhkynen on käynyt ruokailemassa aktiivisesti joten eiköhän lintu jää talvehtimaan. Kyseessä on ainakin omalle kohalle ensimmäinen talvihavainto seplusta Haapajärvellä.

Itsenäisyyspäivänä 6.12 kävin maastossa Pauli-Pekan kanssa. Nivalan puolella Koskenperällä oli pellolla suuri viherpeippo parvi, arviolta 300 lintua. Aikasemmin en ole nähnyt noin isoa viherpeippo parvea. Parvessa ei ollut muita lintuja. Hiiripöllö oli vakiopaikalla ja tälläkertaa oli myös evästä kynsissä. Pauli napsikin pöllöstä kuvia joita voi käydä katsomassa osoitteessa

www.kyyhkylantiirat.blogspot.com

Tunturipöllöä yritettiin Nivalan isoilta peltoaukeamilta mutta ei tärpännyt.

Eilen sunnuntaina kävin tekemässä muutaman tunnin lenkin ja lähin tikka teemalla maastoon. Pikkutikkaa ja pohjantikkaa en kuitenkaan löytänyt Settijärven rantalepiköstä. Noin 50 teeren parvi lensi ylitse. Lähin kotia ja Parkkilassa sattui eteen miellyttävä näky. Teereä rupesi lappamaan pellon yli siihen malliin että koskaan aikasemmin en ollut samanlaista näytelmää nähnyt. Laskin parvessa olevan 104 lintua. Parvi oli sen verran löyhä että linnut oli kohtuu helppo laskea. Haapajärvellä olin aikasemmin nähnyt parhaillaan 60 teeren parven joten se ennätys parani mukavasti.

Asikkalan reissu jäi toissa viikonloppuna tekemättä kun edellisenä päivänä tammitikkaa ei kukaan ollut havainnut etsinnöistä huolimatta ja ei viititty ottaa riskiä siinä suhteessa etä tulis tyhjä reissu. No lintu olikin taas seuraavana päivänä paikalla ja myös tänään linnusta on tehty havaintoja joten tammitikka on edelleen paikalla. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole mitään hirveän suurta hinkua lähteä lintua katsomaan. Pitäisi saada reissuseuraa että sinne asti viittisi lähteä. Lapualla oleva tunturipöllö voisi olla realistisempi kohde seuraavaa lintukeikkaa ajatellen.

keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Tammitikasta uusi laji Suomelle

Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellisen sillä tänävuonna on havaittu jo viisi uutta lintulajia Suomessa. Uusimpana lajina tammitikka joka löytyi Asikkalan vääksyssä 12 vuotiaan Tuomas Meriläisen toimesta. Vuosittain Suomessa on löytynyt keskimäärin 1-2 uutta lintulajia Suomelle. Lintu on edelleen paikalla ja lienee talvehtiikin alueella. Itseä kiinnostaisi käydä lintua katsomassa mutta matkaa tulee Asikkalaan sen verran että ei yksin viiti lähteä mutta jos jotakin kiinnostaisi lähteä lintua katsomaan niin sopii ottaa yhteyttä :)

Alla linkki Etelä-Suomen sanomien tammitikka jutusta

http://www.ess.fi/?article=305023

Karstulassa oli tunturipöllö muutaman päivän paikallisena ja bongattavana mutta lintu oli niin nälkiintynyt että lentäminenkään ei meinannut onnistua ja lintu otettiinkin kiinni ja vietiin hoitoon. Itse suunnittelin bongata linnun mikäli se olisi ollut paikalla pitempään ja täysissä voimin. Tamperelainen Eero Niinikoski kävi monen muun tavoin bongaamassa tämän tunturipöllön. Kyseessä oli Eerolle 315 vuodari mikä on uusi Suomen ennätys! Onnittelut siitä. Olisi mielenkiintoista tietää että paljonko Niinikoskelle tulee autolla kilometrejä vuodessa kun tulee ajettua kuitenkin ahkerasti Suomea ristiin rastiin ja aina pitää olla valmiina lähtemään vaikka Hankosta Kilpisjärvelle mikäli vain kunnon rari löytyy toiselta puolen Suomea.

Itse en viime viikonloppuna tehnyt varsinaista retkeä maastoon ollenkaan. Lauantaina kävin viemässä Isosaareen siemeniä ja pienen lenkin ja sunnuntain olin täysin kotona. Lauantain pikku retkellä näin räkättirastaan joka oli kirjaston takapihalla ja myös sunnuntaina 20 asteen pakkasessa näin rätkän. Tällä kertaa ikkunasta kun lintu lensi pihan yli.

Joulukuu lähti käyntiin oikein mukavasti. Töistä tullessa kävin Isosaaren ruokinta-automaatin täydentämässä ja hämärtyvässä päivässä oli yllättäen hiiripöllö samassa paikassa kun missä se oli kaksi viikkoa sitten. Selkeesti sama lintu kyseessä. Joulukuussa olisi tarkoitus saada kaksi Haapajärvi vuodaria ja näin ollen sitten olisi tältä vuodelta 150 lajia kasassa Haapajärveltä. esim riekko, kuukkeli, pikkutikka, pohjantikka ja muutama pöllölaji puuttuu tältä vuodelta Haapajärveltä mutta toisaalta kovin paljoa en joulukuussa enää maastossa tule olemaan joten saapa nähä miten käy.

tiistai 23. marraskuuta 2010

Viimeiset vesilinnut lähti

Sunnuntaiaamuna sai auto jäähä pihalle ja lähin kiertämään keskustan ruokintoja. Oli mielenkiintoista tarkistaa ruokintoja joita olikin yllättävän runsaasti. Tundraurpiaista tai muutakaan parempaa ei kuitenkaan löytynyt. Parhaimmista lajeista vastasi parissa paikassa ollut töyhtötiainen ja yksi kuusitiainen. Keskustan tuntumassa kun ei noita lintuja ruukaa tavata. Töntti ( töyhtötiainen ) paikoissa oli lähellä pieni palsta metsää joten ne ei ollu ihan kaupunkimaisemissa. Kuusitiainen puolestaan oli tullut ihan kaupunkialueelle. Parin tunnin kävelylenkillä lajeja tuli kasaan 19. mittarissa - 8 astetta ja kaunis keli.

Tänään pidin palkallisen vapaapäivän eli pekkasen. Aamulla kävin vajaa parituntia maastossa. Vein isosaaren ruokinnalle siemeniä ja menomatkalla näin naaras mustarastaan. Siiponkosken koulun pihassa vihelteli taviokuurna ja sen avulla hoksasinkin linnun samantien istuvan kuusen latvassa. Mites se sitten onkaan, istuuko linnut ylensäkään puussa? :)

Pakkanen paukkui aamulla oikein kunnolla ja mittari näytti jopa 17 astetta pakkasta. Uskoin että Savimäenpuhto on tyhjentynyt viimeisistäkin joutsenista ja pikku-uikunkin uskoin jo lähteneen. 22 joutsenta jäällä kuitenkin oli mutta kauaa ne ei viitsinyt paikalla olla vaan hyvin levottoman oloisesti ne liikuskeli jäällä. Pian alkoikin trumpettikonsertti linnuilla jonka jälkeen kaikki joutsenet otti siivet alleen lähtivät muutolle etelää kohti.

Laitan loppuun vielä kuvan Haapajärven ensimmäisestä pikku-uikusta ja mielenkiintoisen näköisestä tukkasotkasta jotka viihtyivät reilun viikon savilahdella. Kuvan on ottanut Yrjö Kahila. Yrjölle kiitokset kuvan lisäksi myös purkitetusta hirvenlihasta. Oli todella hyvää! Nyt Haapajärvellä on tavattu kaikki Suomessa tavatut uikkulajit mustakaula-uikusta lähtien.



lauantai 20. marraskuuta 2010

Marraskuun lintujen monipuolisuus yllätti

Marraskuussa on ollut totutusti Haapajärven linnusto jo varsin niukkaa. Sen verran sisämaassa kuitenkin kun ollaan. Sunnuntaina 7.11 sain puhelin soiton mahdollisesta turturikyyhkystä joka oli ollut Haapajärvellä ylipäässä. Olinkin paikan päällä alle kymmenessä minutissa mutta minkäänlaisesta kyyhkysestä en saanut havaintoa tunnin aikana jolloin alkoikin jo hämärtää sen verran että lähin takaisin kotia.

Maanantaiaamuna 8.11 menin töihin kuudeksi ja puoli yhdeksän maissa lähin ylipäähän vielä yrittämään kyyhkyä kun työtilannekin antoi siihen mahdollisuuden. Pitkäsen Juhanin olin edellisenä iltana hälyttänyt myös paikalle kun tiesin Juhanilla olevan mahdollisuus päästä paikan päälle. Turturia ei näkynyt mutta nuori sepelkyyhky kävi ruokintapaikalla. Ruokkijan mukaan sepluja oli käynyt ruokinnalla aikasemminki. Lintu jäi jokatapauksessa arvoitukseksi.

Turturia etsiessä tuli häly Kokkolassa olevasta nunnataskusta jonka löysi Marko Pohjoismäki. Kyseessä oli KPLY:n ensimmäinen havainto tästä lajista! Kovasti olis haluttanut lähteä bongaamaan lintua ja päivitysviestiäkin sieltä suunnalta pukkasi että plesa ( nunnatasku) oli edelleen paikalla mutta töihinhän sitä oli mentävä.

Ajelin savimäenpuhdon kautta töihin ja päätin matkanvarrelta tsekata että onko savilahdessa vesilintuja. Mukava yllätys olikin kun paikalla oli 8 kanadanhanhen parvi! kanadanhanhi ei ollut vielä Haapajärvi vuodarina joten siinä mielessä lajista tuli viime tipassa mukava Hpj vuodari.

Tiistaiaamuna 9.11 menin töihin jo klo 6 ja mielenkiinnolla odotinkin että tuleeko aamun aikana päivitystä Kokkolan plesasta. Edellisenä päivänä puhuttiinki Varpun kanssa että saatetaan lähteä koko porukalla Kokkolaan. Aamun ensimmäiset neljä tuntia menikin rauhallisesti ja reilu tunti oli ollut valoisaa kun puhelimesta kajahti mustarastaan huilu klo 9.59 viestin merkiksi. Katoin viestin jossa luki että: nunnatasku, Kokkola Harrbåda löytyi juuri. Pari minuttia mietin tilannetta että mites tästä nyt jatketaan. Toinen jalka oli jo menossa kohti rannikkoa mutta ensin piti kuitenkin selvittää että on ylipäätään mahdollisuus lähteä maastoon. Työt olin tehnyt sille mallille että homma hoitui aika helposti. Olinhan tullu töihinkin tuntia normaalia aikasemmin. Kävin syömässä kun ruokatauko oli sopivasti kymmeneltä ja sen jälkeen auton nokka kohti kotia ja pian jo oltiin matkalla Kokkolaan.

Sovittiin että Varpu ja Adele menee ystävän luo kylään sillä aikaan kun minä menen bongaamaan lintua. Kokkolassa kun sattuu asumaan tuttuja :)

Noin klo 13 olin Harrbådassa ja paikalla olikin itse linnun löytäjä Marko Pohjoismäki seuranaan Juhani Hannila. Lintu hoitui helposti ja kävikin heti alkuunsa vajaan 50 metrin päässä. Nunna katosi aika pian rummelön suuntaan ja päätinkin mennä rummelön lintutornille katsomaan että jospa lintu näkyisi sieltä ja pienen etsimisen jälkeen lintu olikin putkessa. Yksin katsoin lintua tornissa. Keli oli jäätävän kylmä kun yhtälönä oli pakkanen+ tuuli meren rannalla. Mukava oli kuitenkin opiskella nunnataskua. Pelkkää työntekoa se ei mullakaan aina siis ole vaan välissä pitää opiskellakin :)

esim. rollerin sivuilla löytyy nunnataskusta kuvia. Alla linkki plesan kuviin.

http://www.roller.fi/gallery/main.php?g2_itemId=16856


Perjantaina 12.11 viikonloppu painoi päälle ja suoraan töistä tullessa päätin ajaa savilahden kautta tsekaten taas vessutilanteen. Vesilintuja ei ollut nyt ainuttakaan mutta Karjalahdenrannalla näin hiirihaukan. Aikasemmin en ole nähnyt näin myöhäistä hiirihaukkaa joten havainto lämmitti siinäkin mielessä mukavasti. Se oli kuitenkin vasta alkusoittoa tulevalle viikonlopulle!

Lauantaina 13.11 tein reilun kahden tunnin retken ja joskus todella harvoin linnut vaan hyppii silmille samalla tehokkuudella kun mitä nyt. Tunnin sisään löysin ensin maakotkan reisjärven juurikkanevalta istuskelemassa 50 metrin päässä kuusen latvassa. Todella sykähdyttävä näky! Lintu oli esiaikuinen.

Sen jälkeen Savimäenpuhdon, savilahti yllätti positiivisesti. Kun katsoin putkella naaraspukuista tukkasotkaa niin viereen uikin yllättäen pikku-uikku! Kyseessä oli uusi laji Haapajärvelle ja minulle tuli lajista Haapajärvi pinnan lisäksi myös sponde eli ensimmäistä kertaa löysin itse tämän miniuikun. Ainoastaan kerran aikasemmin olin nähnyt pikku-uikun. ( 10.11.2006 Iisalmessa ) jolloin kävin sen siis bongaamassa. Laitoin hälyn tästä pikkuharvinaisuudesta bongariliittoon ja Pauli-Pekka soittikin samantien mulle ja sanoi että on Haapajärvellä ja pian hänkin tuli lintua katsomaan. pikku-uikku oli sen verran kähmy että pitkään meni ennenkuin lintu ilmestyi kun tyhjästä näkyviin! Samalla muutti neljän merimetson parvi! Omalle kohdalle sattui siis paljon lintuhavaintoja joita en ollut aikasemmin kokenut.

Maakotka: Aikasemmin en ole nähnyt lintua niin läheltä ja talvella

Pikku-uikku: KPLY pinna, Haapajärvi pinna, Hpj vuodari ja sponde

Merimetso: Aikasemmat merimetso havainnot Haapajärveltä 22.9-1.10 2010 Hautaperän allas, katajaperä

Tukkasotka: en ole aikasemmin havainnut tukkasotkaa Haapajärvellä marraskuussa

Keskiviikkona 17.11 Mietin töitten jälkeen että käynkö täyttämässä isosaaren ruokinta automaatin auringonkukan siemenillä vai käynkö joskus myöhemmin täyttämässä automaatin. Päätin käydä samantien ennenkuin tulee pimeää ja se olikin hyvä päätös. Ajelin muutaman kilometrin päässä olevaa siiponkoskea kohti kun lintu lennähti katulampun päälle. Oli jo aika hämärää joten heti en osannut määrittää lintua mutta melkein kohdalle tultaessa huomasin että hetkinen. Lintuhan oli pöllö ja vaikutti hiiripöllöltä! Lintu josta ei ole tullut vuodari moneen vuoteen ja lintu joka on kiertänyt minua aivan totaalisesti! Tein U-käännöksen Iisalmi-Kalajoki tiellä jossa oli liikennettä vähän ennen neljää aika mukavasti. Töistä tulijoita ilmeisesti riitti. Ajelin takaisin päin ja samalla pöllö vaihtoi paikkaa pari sataa metriä mennen maantieltä sivuun noin sadan metrin päähän tiestä. Ajelin lähimmälle linja-auto pysäkille ja tein vielä kertaalleen uukkarin semmoiseen saumaan kun liikennettä ei ollut paljoa ja ajoin auton tien sivuun parin sadan metrin päähän linnusta. Autossa olevat " kakkoskiikarit" ei antanut linnuta mitään tolkkua kun linssit oli ihan huurussa ja optiikka ei ole muutenkaan kovin hääppönen joten nousin autosta ja otin peräkontista kaukoputken. Virittelin putken maantien reunalla nopeasti ja otin linnun putkeen ja kyllä näkyikin nyt komeasti vaikka päivä oli ja pimenemässä kovaa vauhtia. Todella yllättävä vuodari sattui kohalle ja itselle kyseessä oli vasta toinen havainto hiiripöllöstä! Näin se luonto joskus yllättää että vaikka ei ole edes linturetkellä niin jotain kivaa voi nähä. Luonto oli jo muuten hiljentynyt siihen aikaan iltapäivästä.

Torstaina 18.11 Tein ruokatauolla pikaisen lenkin Savilahdelle jossa olikin 1 naaraspukuinen mustalintu. Päätin käydä nopeasti yrittämässä vielä edellisenä päivänä näkynyttä hiiripöllöä mutta lintua ei enää näkynyt. Yllätys oli suuri kun uivelo muutti tien yli. Taas tuli parilla vesilinnulla uusi henkilökohtainen ennätys siltä kantilta että kuin myöhään oon nähnyt kyseisen vessun Haapajärvellä.

Perjantaina 19.11 perinteinen " rauman siltojen " lenkki töitten jälkeen ja rauman siltojen olemattoman pienessä sulassa uiskentelikin naaras alli! Allejakaan en ole täällä ennen tavannut marraskuussa joten meneillä olevaan huippu kuukauteen tuli taas yksi ennätys. Kyseessä oli omalle kohalle kolmas allihavainto Haapajärvellä. Merenrannikolla asuva varmasti nauraisi alli havainnoillekin mutta täällä kun ruukaa marraskuussa olla kaikki vesistöt jäässä.

Lauantai 20.11 Aamulla putki oli suunnattu Savimäenpuhdossa olevalle savilahdelle. Savilahti on kalajoessa oleva rehevämpi alue joka jäätyy viimeisenä. Nyt sula oli käynyt jo todella pieneksi mutta edelleen paikka jaksoi yllättää positiivisesti. Paikalla on ollut jo viikon noin 80 joutsenta ja paikalla oli myös edelleen tukkasotka ja pikku-uikku. Nyt pikku-uikkuakin oli todella helppo seurata kun sula oli sen verran pieni että lintu pysyi hyvin hallussa eikä kadonnut rehevän kasvillisuuden taakse piiloon. Mielenkiinnolla seuraankin nyt tilannetta että kiristyykö pakkanen edelleen ja jäätyykö savilahden pienikin sula vieden viimeisetkin vesilinnut kohti etelää.

Huomenna olisi tarkoitus kiertää aamusta keskustan tuntumassa olevilla ruokinnoilla jalkaisin. Viitatiaisen toivossa :) tundraurpiainen puuttuu vielä vuodareista joten siinä voisi olla realisempi tavoite huomisaamulle.

Maraton jutusteluksihan tämä nyt meni. Ens kerralla lyhyemmästi. Ehkä?

maanantai 15. marraskuuta 2010

Kalajoen marrasralli

Marraskuun kuudentena päivänä oli perinteinen Kalajoen marrasralli ja tuttuun tyyliin Kuopion kaksikko Rytkönen&Åberg oli messissä mukana. Österbergin kaksikon toisena osapuolena hääri Pauli-Pekka. Tällä kokoonpanolla lähettiin liikkeelle. Aamulla vartin yli viisi lähettiin kohti Ylivieskaa ja sieltä otettiin Kuopiolaiset kyytiin.

Ralli alkoi klo 7 jolloin oli vielä aika lailla pimeää. Avauslaji tuli klo 7.15 kun hiljalleen valkenevan aamun kätköistä lensi teeri! Hyvin pian teerihavainnon jälkeen keltasirkku ja urpiainen äänteli itsensä myös vielä melko pimeältä aamutaivaalta. Jatkoimme matkaa mehtäautotietä kohti vasankaria ja lunta tuprutteli paikoin aika sakeastikin. Pysähdyimme paikkaan missä oli muutama talo ja aamun ensimmäinen hieman parempi laji sattuikin kohalle. Peippo saatiin rallilaariin. Myöhemmin päivällä havaittiin vielä toinenkin peippo. Menimme tupalippiin jossa aamu valkenikin pilvisenä. Lumikuuroja tuli muutamaan otteeseen.

Tupalippi tarjosi muutamia hyviä lajeja kuten pajusirkku, 2 haapanaa ja 15 viiksitimalin parvi. Merellä oli pientä vesilintumuuttoa ja muutama rätkäkin siinä sivussa meni. Pajusirkku oli rallissa ässä jonka Pauli kaivoi esille. timaliparvea oli myös mukava katsella. Linnut äänteli vilkkaasti ja näyttäytyikin hienosti. Koskaan aikaisemmin en ole nähnyt noin isoa timaliparvea. Jatkoimme matkaa kohti vasankarin kalasatamaa ja lajejakin tippui matkalla kivasti. mm. kuusitiainen, palokärki ja isokäpylintu. Pikkukäpylintuja oli puolestaan todella runsaasti.

Vasankarin kalasatamasta irtosi mm. 12 pyrstötiaisen parvi ja nuori merilokki. Matka jatkui keskustaan jossa kaikki meni nappiin. Pulu hoitui helposti ja turkinkyyhkykin melko mallikkaasti Åbergin ollessa skarppina. Löysin vielä kuusen latvassa olevan pähkinähakin niin tilanne näyttikin mukavalta. Olin selvittänyt yhen pähkinänakkeli paikan joka oli merkattu tiiraan väärin oikean paikan ollessa kahdenkilometrin päässä. Päätettiin käydä kokeilemassa paikkaa joka olikin menestys. Nakkeli näyttäytyi samantien ja ei ehditty edes ruokinnalle. Puukiipijä ja hippiäinen saatiin siinä sivussa ja kaiken kruunasi maassa ruokaillut taviokuurna. Pähkinänakkeli oli rallissa kahdella joukkueella. Toinen joukkue sai nakkelin himangasta yhdeltä ruokinnalta. Pitkäsenkylän pellot ei tuonut ainuttakaan lajia joka oli pieni yllätys sillä monta potentiaalista lajia laskettiin sieltä mahdollisesti hoituvan. Jatkettiin matkaa plassiin josta saatiin pikkuvarpunen mutta fasua ei löyetty.

Ämmästä se on monesti kaivettu ja niin löytyi komea koirasfasaani ämmästä nytkin. Ämmän lintutornillakin käytiin ja uutena lajina sieltä saatiin merikotka. Seuraava kohde oli vihaspauhan kaarisilta josta ei tainnu kyhmyjoutsenta kummempaa irrota. Letonnokkakin oli melko hiljainen.

Rahjaan mennessä Rytkönen oli terävänä ja hoksasi yhdellä pihalla mustarastaan. U-käännös ja laji plakkariin.

50 lajia lähestyi ja lajien tulo alkoi olla verkkaista. Peruslaji puutteita oli vielä kolme joista pilkkasiipi kuitenkin saatiin hoidettua rahjassa. Alli ja korppi jäi peruslaji puutteiksi meidän joukkueelle.

Rahjassa ollessa tuli häly keihäslahdella olevasta pikku-uikusta ja melko pian tuli häly ihan vieressä olevasta viitatiaisesta. Viitatinttiä menimmekin samantien katsomaan ja sinne tuli myös muutama muu joukkue mutta havaintoa linnusta ei saatu. Jotain epämääräistä viitatiaiseen viittavaa ääntä kuultiin mutta lienee hömppä sitäkin ääntä piti. No muut joukkueet ei lajista pinnaa ottanut kuin voittajajoukkue joka myös ainoastaan kuuli lajin.

Viimeisenä kävimme puojiniemessä josta saatiin rallin viimeinen laji joka oli lapasotka. 4 naaraspukuista lintua oli komeasti paikallisena. Kaikki joukkueet havaitsi lapasotkan rallissa joten negaässä oli lähellä. Yksi negaässä rallissa tuli kuitenkin meidän joukkueelle sillä tukkakoskelo oli kaikilla muilla joukkueilla. Itse näin heti aamulla tupalipissä muuttavan tukkakoskelon jonka muut nuijasi. Ralli meni kuitenkin hyvin siinäkin mielessä että muita nuijattuja lajeja ei loppujen lopuksi tullut.

Lajeja havaittiin 50 ja sillä tuli viides sija. 52 lajilla olisi oltu jo jaetulla kakkossijalla joten todella tasaista oli.

Päivä oli todella antoisa ja kaikille jäi rallista todella hyvä maku. Itselle tuli kaksi vuodaria. Viiksitimali ja pähkinänakkeli. Nakkeli oli mulle myös KPLY pinna.

Rallin tulokset löytyy osoitteesta

www.kply.fi

maanantai 1. marraskuuta 2010

Haapajärven 13.Talvilintulaskenta

Haapajärven kolmastoista talvilintulaskenta laittoi monta ennätystä uusiksi. Keli oli todella lämmin ja lämpötila kohosi peräti +8 asteeseen! heikkoa tuulta ja pilvistä. Laitan alkuun poimintoja laskennasta ja loppuun kirjoitan laskennan tulokset.

* Reitille mahtui 32 lajia! Entinen ennätys 28 lajia parani siis kunnolla

* Runsain laji oli keltasirkku 158 yksilöä. Keltasirkku oli kolmatta kertaa reitin yleisin laji.

* Toiseksi yleisin laji oli talitiainen 147 yksilöä joka on uusi ennätys. Entinen talitiaisten ennätys oli 118 yksilöä. Tuo entinen ennätys oli ensimmäisessä laskennassa 11.11.2006!

* Pikkukäpylintujen määrä yllätti totaalisesti vaikka nyt olikin odotettavissa että laji saadaan pitkästä aikaa reitille! Laji oli laskentojen kolmanneksi yleisin 101 yksilöä. Entinen ennätys oli 21 yksilöä. Pikkukäpylintuja näkyi kolmella ensimmäisellä laskenta kerralla mutta sen jälkeen ehti olla peräti yhdeksän laskentaa että reitille ei saatu ensimmäistäkään käpylintua ennen kun nyt niitä oli joka paikassa. Kuusella onkin nyt todella hyvä käpyvuosi. Määrittämättömät käpylinnut sisältyy tuohon pikkukäppäreiden joukkoon.

* Pikkuvarpusella menee Haapajärvellä kokoajan vaan paremmin. entinen ennätys 19 yksilöä vaihtui 28 yksilöön. Pikkuvarpunen pääsi ensimmäistä kertaa puoleen väliin varpusten määrästä joten toistaiseksi vielä varpunen on kuitenkin selkeästi runsaslukuisempi tällä reitillä.

* Laskennassa sijan 14 otti pyrstötiainen joka osui ensimmäistä kertaa reitille! Tiitonrannan pikkuniitty tarjosi yhdentoista yksilön parven. Havainto tuntui todella maukkaalta. Olihan kyseessä minun lempilintu!

* Käpytikkojen runsaus yllätti minut. Reitillä on ollut aina vähän käpytikkoja ja aina sitä ei ole edes laskentaan saatu. Nyt käpytikkoja mahtui reitille kahdeksan yksilöä kun entinen ennätys oli neljä lintua.

* Laskentaan osui myös sinisorsa joka on uusi laji reitille. Viiden yksilön parvi muutti neljän isokoskelon seurassa.

* Neljän isokoskelon parvi taas puolestaan oli uusi yksilömäärä ennätys reitille. Isokoskelot osui toista kertaa reitille. Aikaisemmalla ja ainoalla kerralla lintuja oli kaksi.

* Pähkinähakki osui jo neljännen kerran peräkkäin syyslaskennan osuuteen. Ensimmäistä kertaa laskennassa hakkeja osui reitille kaksi yksilöä joka on myös uusi yksilömäärä ennätys. Toinen lintu oli heikin kopsassa keskellä metsää ja toinen keskustassa uimahallin kohalla.

* Myös peippoja osui reitille ensimmäistä kertaa kaksi kappaletta. Lintu oli osunut reitille aikaisemmin kahdesti yhden linnun voimin.

* Reitin kolmas ja viimeinen uusi laji oli taviokuurna yhden yksilön voimin. Toki odotettu uusi laji tämäkin oli.

Tässä vielä laskennan tulokset. Suluissa on että montako kertaa laji on havaittu reitillä.


1. Keltasirkku 158 (13)
2. Talitiainen 147 (13)
3. Pikkukäpylintu 101 (4)
4. Viherpeippo 91 (13)
5. Varpunen 56 (13)
6. Harakka 53 (13)
7. Sinitiainen 51 (13)
8. Naakka 48 (13)
9. Varis 29 (13)
10.Pikkuvarpunen 28 (10)
11.Tilhi 21 (7)
12.Hömötiainen 15 (13)
13.Närhi 13 (13)
14.Pyrstötiainen 11 (1)
15.Punatulkku 10 (11)
16.Urpiainen 10 (12)
17.Käpytikka 8 (11)
18.Hippiäinen 7 (9)
19.Sinisorsa 5 (1)
20.Fasaani 5 (13)
21.Isokoskelo 4 (2)
22.Töyhtötiainen 4 (13)
23.Laulujoutsen 4 (3)
24.Kuusitiainen 3 (11)
25.Pähkinähakki 2 (5)
26.Peippo 2 (3)
27.Taviokuurna 1 (1)
28.Kesykyyhky 1 (10)
29.Räkättirastas 1 (4)
30.Korppi 1 (4)
31.Pyy 1 (11)
32.Kanahaukka 1 (2)

keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Pikkukäpytikka viikonlopun helmenä

Lauantaina 23.10 olin Nivalassa Erkkisjärven lintutornin avajaisissa ja jätin näin ollen aamun linturetken väliin. Porukkaa oli reilut 50 henkeä joka oli paljon enemmän kun mitä itse odottelin paikalle tulevan. Tapahtuma oli ihan lepponen ja paikalle oli saapunut niin kyläläisiä, talkoolaisia KPLY:n puolesta porukkaa kun median väkeäkin parista lehdestä. Kalajokilaakso teki tapahtumasta jutun ja en ehtinyt paeta takavasemmalle vaan toimittaja pyys muakin haastatteluun ja kerroin sitten omasta lintuharrastuksesta. Usein juttujen sekaan mahtuu myös virheitä kuten myös tällä kertaa. Toimittaja kysyi että mitä lajeja olen nähnyt päivän aikana tornista niin luettelin joukon lintulajeja joukossa mm. pikkukäpylintuja ja käpytikan niin lehden mukaan olinkin jo sitten nähnyt pikkukäpytikan! Kai mää olen sitten nähnyt pikkukäpytikan kun lehdessä lukee niin. Lehtiähän pitää aina uskoa :) vielä kun tietäis minkälainen lintu tuo pikkukäpytikka on?

Sunnuntaina 24.10 tein muutaman tunnin retken lähialueelle mutta aamu oli hyvinkin rauhallinen. Mitään järisyttävää ei aamuun mahtunut ja pikkukivatkin oli vähissä. Yksi Haapajärvi vuodari kuitenkin tuli sillä Haapajärven ja Nivalan rajalta havaitsin 14 peltopyyn parven. Linnut oli noin 300 metriä Haapajärven puolella.

Tänävuonna olen havainnut 144 lajia Haapajärvellä. Lajimäärä näyttää kipuavan melko lähelle vuoden 2008 saldoa jolloin Hpj vuodareita tuli 148! Viime vuosi oli erinomainen vuosi kun Haapajärveltä sain kasaan 162 vuodaria. Viime vuoden lajisto oli muutenkin huomattavasti laadukkaampaa kun tämän vuoden.

2009 Haapajärvellä havaittuja lajeja oli mm. Nokkavarpunen, valkoselkätikka, taigauunilintu, lapinpöllö

2010 vaatimattomampaa osastoa edustaa mm. uudet Haapajärvi pinnat harmaapäätikka, merimetso ja viiriäinen

Ehkä jotain kertoo tämän vuoden pöllötilanteesta se että tänävuonna olen havainnut Haapajärvellä vain kaksi pöllölajia! Huuhkaja ja varpuspöllö kun viime vuonna irtosi silti kuusi pöllölajia. No vielä on vuotta jäljellä ja jospa Haapajärven vuosipinnat nousisi vielä tuonne 150 lajiin!

maanantai 18. lokakuuta 2010

Suomelle uusi laji

Lauantaina 9.10 Kristiinankaupungin Domarkobbanilta löytyi nokitasku joka on uusi laji suomelle mikäli/kun rariteettikomitea hyväksyy lajin. Linnun löysi Harry Lillandt ja Antti J. Lind. Lintu oli eilen 17.10 vielä paikalla. Itse en innostunut lähtemään Kristiinankaupunkiin pitkän matkan takia vaikka kyseessä olikin todellinen megaharvinaisuus.

Linnusta löytyy kuvia esimerkiksi tarsigerista sivulta

http://www.tarsiger.com/gallery/index.php?sp=find&lang=fin&order=nro,paiva DESC&species=80570

Itse olin launtaina 9.10 staijaamassa lintuja Nivalassa Hituran altailla. Pikkukäpylintuja meni aamun aikana 71, kapustarintoja 23 ( 1 parvi) rautiaisia muutti kolme, pajusirkkuja kaksi ja västäräkkejä yksi. Takaisin tullessa Haapajärven puolella jämsänrannassa oli noin 50 peippoa paikallisena. Sen ihmeempää ei aamu tarjonnut.

Sunnuntai 10.10 ja retkikohteena Pyhäjärven kaivoksen täyttömäki klo 7.45-10.30

Tuuli oli navavakkaa ja kääntyi pohjoisen puolelle joten oli suuret odotukset ladattu aamulle. Lintua liikkuikin kohtalaisesti mutta vähäisissä määrin silti. Kalajoella oli mennyt aamulla mm. pikkukajava ja tiiralokki! Havaitsi Seppo Pudas ja Marjo Maarala.

Kaivoksella huuhkaja oli komeasti paikallisena varisten ahdisteltavana. Aamun aikana muutti mm. 3 varpushaukkaa, piekana, 3 rautiaista, 81 peippoa, pulmunen ja 3 pajusirkkua. Kaukaa lensi 60 vesilinnun parvi. Linnut oli mahdollisesti mustalintuja parven muodosta päätellen.

Viikko sitten maanantaina laitoin Siiponkosken isosaareen ruokinnan tuttuun tyyliin. Keskiviikkona kävin sitten katsomassa että miten ruokinnalla oli lintuja ja ei kovin mieltä ylentävää ollut saapua paikalle kun huomasin että kaikki siemenen oli heitetty automaatista pois. Joku oli käynyt nostamassa omaa fiilistä sillä että oli käynyt tyhjentämässä ruokinta-automaatin siemenet maahan. Minusta se ei ollut niinkään hauskaa. Mietin pitkään että vaihdanko kokonaan ruokinnan paikkaa kun joku tuntuu tekevän tuhoja mutta päädyin jatkamaan ruokintaa kuten oon tehnyt kolmena edellisenäkin talvena toivoen että se oli ensimmäinen ja viimeinen kerta kun joku sai tollaisen päähän piston. Automaattiin mahtuu 10 litraa siementä joten ihan pienestä määrästä ei ollut kyse.

No paikalla oli viisi tiaislajia. tali,sini,kuusi,hömö ja töyhtötiainen. Yleensä muita lintuja ei paikalla ruukakaan olla. No närhiä sillon tällön.

Viime lauantaina 16.10 Olin Kalajoen vihaspauhalla Paui-Pekan ja Veikka-Valtterin kanssa. Tarkoitus oli saada merisirristä sponde elis mutta eipä tärpännyt. Tuo on yksi helpoimmista elis puutteista mutta eipä niitä ole tänne sisämaan puolelle Haapajärvelle eksynyt.

Muutenkin aamu oli melko hiljainen. Lahden Timo tuli myös aamulla staijaamaan vihaspauhalle mutta hän lähti melko pian kiertelemään vihaspauhan muille apajille. Staijattiin vain klo 8-10.30 ja kyllä me jotakin nähtiinkin kuten

2 kyhmyjoutsenta, 2 merikotkaa, maakotka, koiras sinisuohaukka, 5 kiurua ja 104 pulmusta joista 30 oli paikallisena. Vesilintuja nähtiin aika monipuolisesti mutta määrät oli pieniä.

Eilen 17.10 kävin kiertelemässä Haapajärvellä klo 8-11.30 ja aamu tarjosi enempi kun mitä odotin. Pientä kivaa löyty sieltä täältä mutta mitään järisyttävää ei löytynyt nytkään. Aamun oli aurinkoinen ja pakkasta muutama aste.

Keskustassa oli yhdellä ruokinnalla järripeippo ja punakylkirastaita oli keskustassa viisi yksilöä. Lähin ajelemaan parkkilaa kohti ja auton nokka kohti settijärveä. juuri ennen parkkilaa olevalla peltoaukeamalla oli 38 teertä ja isolepinkäinen. Itse settijärvi tarjosi ainoastaan kaksi telkkää. Koposperän tieltä ei irronnut mitään ihmeempiä. Jatkoin matkaa hautaperän altaille ajaen mustolanperän hiekkatietä kun tien yli lensi kaksi lintua. Katsoin aluksi että tilhiä mutta kun ne laskeutui pian peltoon niin oli pakko tarkistaa tilanne ja niin vain linnut olikin kottaraisia. Niitä ei ole näkynytkään enää pitkään aikaan joten siinä mielessä havainto lämmitti. matka jatkuin vähän eteenpäin kun tieltä lähti lintu jota en pystynyt määrittämään vauhdista. Näin ollen pysäytin auton ja lähin komppaamaan ojanreunaa kun näin linnun laskeutuvan. Ojanreunalta lähtikin laulurastas. Luultavasti se olikin mulle tämän vuoden viimeinen laura( laulurastas)

Hautaperän allas oli täysin tyhjä. Ei linnun lintua! Ajelin kohti tiitonrantaa ja tielaitoksen kohalla oli pakko hiljentää vauhtia ja pysäyttää myös auto kun maantiellä oli puluja siihen malliin että en ollut aikasemmin Haapajärvellä nähnytkään. 60 lintua laskin parvesta. Täällä kun puluja ei kovin paljoa ole. Siinä mielessä uusi pulujen yksilömäärä ennätys oli mukava havainto. Tämmöisistäkin havainnoista kun olen pitänyt kirjaa.

Tiitonrannalla oli 50 rätkän parvi. Nekin näyttää käyvän vähiin. Viimeisenä kohteena oli Isosaari ja ruokintapaikka. Kaikki oli tälläkertaa mallilla ja siemenetkin ruokinta-automaatissa. Tosin edellisenä iltana se olikin täytetty. Viisi tiaislajia oli tälläkin kertaa ruikinnalla. Kokeilin että käviskö joku luntu syömästä kädestä ja kuusitiainen olikin kaikista rohkein ja kävin hakemassa auringonkukan siementä kädestä. Isosaaressa oli myös kaksi punarintaa joista toinen viihtyi aika tiivisti ruokinnan lähettyvillä. Vaikutti jopa siltä että lintu olisi tullut mahdollisesti ruokinnalle jos en olisi ollut ruokinnan lähettyvillä. Saapa nähä että näkyykö seuraavalla isosaaren käynnillä vielä punarintaa ruokinnan lähettyvillä?

torstai 7. lokakuuta 2010

Rarikuukausi käyntiin

Lokakuu on mielenkiintoinen kuukausi retkeillä koska sillon lintulajit vähenee mutta lajisto käy sitäkin mielenkiintoisemmaksi. Omalta osalta lokakuu lähti käyntiin lyhyellä retkellä hautaperän altaille jossa yksi merimetso oli vieläkin paikalla. Myös yksi pähkinähakki viuhtoi keskustan yli.

Lauantaina 2.10 kiertelin klo 7-11 Haapajärvellä mutta mitään ihmeempiä ei sattunut kohille. Päivällä tuli viesti Pietarsaaresta jossa Mats Björklundin ruokinnalla kävi viitatiainen. Itselläkin oli pari päivää aikasemmin hyvä kandi mutta koska määritys perustui äänihavaintoon ja en ollut siitä 100 varma niin jätin asian siihen. No tästä johtuen halusin erityisesti käydä katsomassa Pietarsaaren lintua ja sainkin mukaan velipojan ja Meriläisen Timon.

Sunnuntaina 3.10 Klo 5.40 auto starttasi kohti Pietarsaarea ja Nivalan nesteeltä Tuli Timo kyytiin. Heti aamun valjetessa oltiin paikalla kuten myös viitatinttikin. Mats sanoi kohteliaasti että voi tulla ihan vapaasti pihaan katsomaan ja päästiinkin katsomaan viitatiaista läheltä ja pystyttiin vertaaman sitä myös hömötiaisiin joita ruokinnalla oli myös muutama. Oli mukava opiskella tämäkin laji siinä mielessä että jatkossa osaa kiinnittää huomiota entistäkin tarkemmin kyseiseen lintuun mikäli se säkällä sattuu kohalle.

Saarijärven Leo tuli myös katsomaan lintua ja Leo toimi myös loistavan oppaana kun käytiin katsomassa lintuja Fäbodassa ja vanhalla kaatopaikalla. Fäbodan mjölvackassa oli mm. 3000 kalalokkia 9 kyhmyjoutsenta ja 2 merikotkaa. Fäbodan kahvituvalla pyörähdettiin pikaisesti ja todettiin että paikka on keväällä varmasti erinomainen muuton kannalta. Kuultiin tikan ääntä joka ei sopinut käpytikalle. Toivottiin jopa valkoselkätikkaa mutta ei ollut säkää vaan lintu häipyi aika nopeasti paikalta kun lähettiin sitä etsimään. Vanhalla kaatopaikalla käytiin myös hyvin nopeaa sillä sen verran tiukka aikataulu oltiin lyöty aamulle. Kolme haarapääskyä nähtiin siellä. Ne olikin varmaan tämän vuoden viimeiset ainakin omalle kohalle. Pietarsaaren reissu onnistui hienosti ja sääkin suosi sillä merellä näkyvyys oli hyvä ja ei kovin paljoa tuullutkaan vaikka ennusteet lupaili edellisenä iltana sumua ja 10 metrin etelätuulta.

Tänään 7.10 Torstaina kävin Oulussa magneettikuvissa kun polvi ei ole kunnossa. Sitä se on kun urheilee! Ikää ei vielä kolmeakymmentäkään ja neljä olkapääleikkaustakin takana :)

Töistä oli vapaapäivä ja magneettikuviin piti mennä klo 12.30 niin lähin aamulla jo klo 5.40 ajelemaan Oulua kohti ja saavuinkin 7.30 Toppilansaaren jonne tuli lähes yhtäaikaa myös Pauli-Pekka. Toppilansaari ei oikein meille auennut ja ei jaksettu kauaa värjötellä kylmässä merituulessa vaan lähettiin jatkamaan matkaa hietasaareen. Hietasaaresta oli tarkoitus yrittää löytää tikkoja ja tuuri kävikin kun löysin pohjantikan puomitien läheltä. Soitin Paulille joka oli muutaman sadan metrin päässä kattelemassa lintuja. Pauli tulikin kameran kanssa ja räpsi pohjantikkakoiraasta kivoja kuvia. Kuvia löytyy osoitteesta:

www.kyyhkylantiirat.blogspot.com

Tiltaltti viritteli muutamaan otteseen laulua ja muutenkin oli sopivasti säpinää kokoajan. Muutaman otteseen kuultiin taigauunilinnulle sopivaa ääntä kauempaa kun Pauli soitti atrappia mutta mitään varmaa havaintoa ei saatu. Pauli meni kymmeneksi kouluun ja minä jäin vielä kiertelemään yksikseen.
Vaaskiventien päässä kattelin merelle jossa oli 40 merilokkia. Viimeisenä kävin vielä jätärillä josta ei irronnut mitään ihmeellistä. 11 tikliä oli kuitenkin portilla takaisin tullessa.

Paluu matkalla tsekkasin pikaisesti Haapajärven Parkkilassa olevan Settijärven. Järvi kumisi tyhjyyttä paitsi viiden uivelon parvi teki pienen kierroksen laskeutuen aivan toiseen päähän järveä. Yksi tuulihaukka saalisteli lähellä olevalla pellolla. Saapa nähä oliko omalle kohalle jo vuoden viimeinen tinnu? Viikonloppu kolkuttelee taas ovella ja mielenkiinnolla odotankin sitä jo. Laitan loppuun vielä muutamia harvinaisuuksia mitä viimeaikoina on löytynyt KPLY:n alueelta. Nämä ei ole siis minun löytämiä lajeja :)

5.10 Harjalintu Sievi
5.10 Aroharmaalokki Kokkola
6.10 Hippiäisuunilintu Kokkola
6.10 Isokirvinen Kalajoki
6.10 Pikku-uikku Kokkola

Maastossa kannattaa siis olla nyt tarkkana!

keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Viikonloppu Kuusamossa

Viikonloppu meni Kuusamon mummulassa ja aamuisin kävin myös luonnossa kuten on ollutkin yleensä tapana.


Lauantaina 25.9 oli Kaukosaari päivä ja kaukosaaren lintutornille myös meninkin. Tuli tutustuttua muutemaan Kuusamolaiseen harrastajaan joita ei aikasemmin ollu nähnyt. Osa olikin jo ennestään tuttuja. Olin tornilla klo 7-11.30 ja kaksi vuodaria mahtuikin aamuun. Uudet vuodarit oli merikotka ja pyrstötiainen. Merikotkia kierteli kaukana kaksi yksilöä ja kymmenen pyrstötiitisen parvi meni ihan tornin alta itään ja palasi tunnin päästä samaa reittiä takaisin. Muuten ei mitään ihmeempiä näkynyt. Jotain mainitakseen kuitenkin järvellä oli 30 kuikkaa paikallisena ja kalasataman paikkeilla oli isolepinkäinen paikallisena

Sunnuntaina 26.9 kiertelin Kuusamon keskustan torneilla klo 7-10

Torankijärvellä oli mukavasti vesilintuja. mm. 310 isokoskeloa 80 uiveloa ja lapasorsa + perussorsat päälle. Jätärin tornilla olin reilun tunnin ja sinä aikana muutti mm tylli ja kapustarinta. Aikuinen merikotka kaarteli hienosti tornin pohjoispuolella. Keli oli lauantaina pilvipoutainen mutta sunnuntaina aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja oli hyytävä pohjoistuuli.

Päivästä tulikin kurkien päämuuttopäivä numero 2!

mm. Nivalassa Jorma Tähtinen laski hituran altailla reilu 8000 muuttavaa kurkea. Myös 165 valkoposkihanhea laskettiin samana päivänä Nivalassa rutkun pelloilla. Valkkarit oli ollu hetken paikallisena. Yleensä näillä lakeuksilla ei valkkareita juuri pääse havaitsemaan joten siinä valossa havainto oli erinomainen! Havaitsijoina oli Jorma Tähtinen, Reijo Jussilainen ja Juhani Pitkänen.

Maanantaian 27.9 Kävin Iisalmessa yrittämässä rusotaskua josta tuli sunnuntai-iltana häly. Huttusen Tarmon löytämä lintu osoittautui kuitenkin kivitaskuksi. Itse en nähnyt mitään taskua paikalla käydessä mutta kun sain kuulla tapauksen niin en viitsinyt jäädä paikalle pitemmäksikään ajaksi. Paikalla oli kuitenkin komeasti 4 mustaleppälintua josta tulikin mulle vuodari ja samalla se oli mulle myös prosu ( toinen havainto )

Tiistaina 28.9 kävin Hautaperän altailla puolitoistatuntia ja retkiseurana oli 2.5 vuotias Adele tyttö. Muuten oli ihan rauhallista mutta närhiä lappasi tasaiseen tahtiin. 167 ehti matkata itää kohti ennen kuin piti lähteä. Myös yksi merimetso oli vielä paikallisena. Näytin Adelelle merimetsoa ja siihen Adele tuumas päättäväisesti että minä haluan tuon linnun! No merimetso jäi kuitenkin kaikessa rauhassa levittelemään siipiään kivelle meidän lähtiessä kotiin.

torstai 23. syyskuuta 2010

Suuria muuttoparvia ja Haapajärvi pinna

Viime viikonloppu ei tuonut uusia vuodareita mutta muuten oli havaittavissa ihan kivaa muuttoa.

Lauantaina 18.9 olin hituran altailla klo 6.30-11.30 ja paikalla myös Pauli-Pekka Österberg ja Timo meriläinen.

Joutsenia oli paikallisena 75 ja rastaita lähipelloilla useampi sata. Aamupäivän suurimmasta muuttomäärästä vastasi räkättirastaat joita muutti 1580. kaikilla oli suuntana länsi! ilmeisesti rätkät muuttaakin etelään vasta myöhemmin. Aamun aikana muutti niittykirvisiä 420, pajusirkkuja 95, rautiaisia 11, Metsäkirvisiä 7 ja yksi keltavästäräkki. Petoja havaittiin aamulla neljä lajia. ( sinisuohaukka 4, tuulihaukka 2 nuolihaukka 1 ja ampuhaukka 1 ) Altailla havaittiin aamupäivän aikana tasan 50 lajia.


Sunnuntaina 19.9 oli alunperin tarkoitus mennä seuraamaan muuttoa Haapajärven hyötyjäteasemalle Pauli-Pekan kanssa. Aamulla satoi vettä ja Pauli päätti olla lähtemättä maastoon. Hetken mietin että alanko itse seuraamaan muuttoa mutta päätin sitten lähteä kiertelemään pitkin Haapajärveä. Sadekin väheni selvästi ja keli oli loppujen lopuksi ihan kohtalainen.

Savimäenpuhdosta löysin mukavan kokoisen lähes puhtaan järripeippo parven missä arvioin olevan minimissään 1200 lintua. Myös Karjalahdenrannalla ollu 51 närheä oli uusi yksilömääräennätys mitä olen haapajärvellä nähnyt. Närhet oli paikallisena pienellä metsien ympäröimällä peltopalstalla. Närhillä on viime aikoina ollutkin kovaa vaellusta ja osassa paikkaa suomea on päivän aikana laskettu jopa useampi sata muuttavaa närheä. Hautaperän altaan eteläpäädyssä seurasin jonkin aikaa muuttoa ja yksi 20 närhen muuttoparvi menikin aamun aikana. Harvemmin närhen muuttoa saakin seurata. Yksi 16 metsähanhen parvi muutti myös siinä lyhyessä ajassa mitä olin hautaperän altailla. Reissun loppupuolella koin vielä pienen yllätyksen kun koko alkusyksyn kateissa olleet tilhet näyttäytyikin oikein komealla joukolla. Keskustassa Mussulantiellä oli peräti 280 tilheä!
Tälläkin kertaa lajeja kertyi 50 ja maastossa olin klo 7-11.45

Eilen keskiviikkona 22.9 olikin vaihteeksi poutapäivä ja tuulikin kääntyi etelänpuolelta melkein jopa pohjoisen puolella ja se ei ollutkaan sitten mikään yllätys että kurkien päämuutto käynnistyi. Itse mietin jo edellisenä päivänä että yritän järjestellä töitä silleen että pääsee seuraamaan mahdollista tulevaa muuttoa mutta kun säästä näytti tulevan pilvinen ja vesisateenkin riski oli suuri niin päätin unohtaa koko homman ja menin normaalisti töihin. Aamun ensimmäiset kuusi tuntia menikin töissä ihan normaalisti kunnes tuli häly KURKIMUUTTO NIVALA. Tunnissa oli muuttanut 1000 kurkea etelään. Pudaksen Sepon viesti sai minuun vauhtia mutta työtkin oli tehtävä. No puolikahdelta irtauduin töistä ja lähin Hautaperänaltaan eteläkärkeen ottamaan kurkia vastaan. Toki huomattavasti aikasemmin olisi pitänyt olla jo maastossa mutta mukava se oli katsoa kurkimassoja klo 13.45-16.15 kun olin maastossa. 1384 kurkea muutti 2 1/2 tunnissa. Päivän lintu oli kuitenkin merimetso joita oli altailla kolme yksilöä. Merimetsosta tuli odotettu Haapajärvi pinna! minulle 183 laji Haapajärveltä. Myös petomuuttoa oli havaittavissa reilun kahden tunnin aikana. Pedoista muutti Sinisuohaukkoja 3, nuolihaukkoja 2, hiirihaukkoja 2 ja yksi muuttava mehiläishaukka ja tuulihaukka. Ehdottomasti kannatti ottaa töistä vapaata parituntia.

Tänään torstaina 23.9 on syyspäiväntasaus ja kaikkialla päivä ja yö onkin nyt aika lailla saman mittaisia. Kävin pikaisesti Hautaperänaltailla ja kaksi merimetsoa oli edelleen paikalla. Kolmatta en nähnyt. Autoon tuli vaihdettua kitkarenkaat kun kesärenkaat oli jo lähes puhkikuluneet! Eipähän talvi pääse yllättämään tätä autoilijaa. No viimeviikonloppuna ei tullu kuitenkaan käytyä merellä katsomassa lintuja mutta huomenna olisi tarkoitus ottaa suunnaksi Kuusamo ja siellä olis tarkoitus käydä aamuisin maastossa kun vaimon kotiporukoita lähetään katsomaan. Kuusamon reissusta lisää ens kerralla. Kirjoitusvirheitä näistä jutuista varmasti löytyy mutta nytkään ei ole aikaa alkaa niitä tarkkaan tai edes epätarkkaan etsimään :)

tiistai 14. syyskuuta 2010

Kolmen vuodarin aamu hituran altailla

12.9 Sunnuntaiaamu meni Nivalassa hituran altailla staijaten. Olin altailla klo 6.20-11.30 ja paikalla oli myös Pauli-Pekka ja Timo Meriläinen. Heti aamulla hämärässä havaitsimme altailla 27 metsähanhea paikallisena. Yksi tundrakurmitsa oli hämärässä ainoa lintulaji joka oli äänessä. Muutto oli aika vaisua mutta yksinäinen kisikäli ( kirjosiipikäpylintu) ilahdutti kuitenkin kovasti! lajista myös vuodari. Altaiden kahlaajatilanne oli poikkeuksellisen mukava kun paikallisena oli kaksi isosirriä ja yksi pulmussirri. Molemmat lajit on arvioiti olevan sisämaassa sen verran harvinaisia että niistä on hyvä ilmoittaa lintutiedotukseen mutta tässä tapauksessa ajateltiin kuitenkin että kuka lintutiedotuksessa oleva henkilö ei lähe lajeja bongaamaan joten ei tehä niistä kuitenkaan hälyjä. Kisikäli havainnot on suositeltavaa ilmoittaa sillon kun kyse on paikallisista linnuista.

Joka tapauksessa siinä olikin jo kolme vuodaria aamuun ja fiilis oli erinomainen. Sirritkin hoitui sisämaasta eikä meren rannalta!

Kisikäli oli uusi laji Nivalalle ja kun Pauli-Pekka näki aamulla myös lapinkirvisen niin aamuun mahtuikin kaksi uutta lajia Nivalalle. Molemmista lajeista P-P sai myös jonkilaista valokuvaa.

Yksi sääksi muutti aamupäivällä mutta muuten petolintumuutto oli lähes nollatasolla.

Tänään kävin tarkastamassa altaat ja tälläkertaa ei näkynyt ainuttakaan kahlajaa altailla!

Haapajärven puolella Autiorannan lassikoskella oli kuitenkin mukavat 160 phipuksia (suokukkoa) ja yksi aktis (rantasipi) paikallisena.

Viikonloppuna olis tarkoitus mennä taas hituran altaille mutta jos keli on kohillaan niin syksyn ensimmäinen retki merelle ( Kokkolaan Lohtajan ohtakariin ) saattaa myös toteutua.

perjantai 10. syyskuuta 2010

Maaottelu ja Lapinkirvisestä uusi laji Reisjärvelle

Syyskuun ensimmäinen kolmannes takana ja uutena vuodarina kirjattiin lapinkirvinen joita olikin sekä 4.9 että 5.9 liikkeellä useampiakin. Tässä viimeisen viikon retket


Torstaina 2.9 puolentoista tunnin lenkki kalakankaalle ja kävin komppaamassa puskia ja peltoja. Keltavästäräkkejä oli n. 20 ja pohjansirkkuja oli kalajanjoenvarren pusikoissa kivasti peräti kuusi yksilöä. Myös Yksi pensastasku oli vielä maisemissa.

Lauataina 4.9 oli epävirallinen maaottelu Haapajärvi-Haapavesi klo 6-11

Haapajärvellä lajeja havaittiin vähän enemmän ( 53-49)

Haapajärven parhaita havaintoja oli mm. 150 vihervarpusta, 600 järripeippoa, Pensastasku, peukaloinen, nokikana 2 lapinkirvistä ja samalla pellolla saalistaneet 4 tuulihaukkaa. Koskaan aikasemmin en ollut nänhyt nokikanaa karussa settijärvessä.

Haapaveden parhaita oli mm. 2 uiveloa ja 2 lapasotkaa


Sunnuntaina 5.9 Päätettiin Pauli-Pekan kanssa käydä retkellä Reisjärvellä kun siellä on sen verran vähän ylipäätään retkeilty.

Aamu ei ollut mitenkään ihmeellinen mutta uusi laji Reisjärvelle saatiin kun aamun aikana muutti kahdessa paikassa lapinkirvinen. Kyseessä tais olla vasta 167 laji Reisjärvelle. Helppo lajipuute kuitenkin saatiin kuitattua.

Reisjärven Käännänmäellä oltiin aamu ja muita havaintoja aamulta oli mm. hemppo, isolepinkäinen, kuovi, 7 suokukkoa, 2 sinisuohaukkaa ja 3 tuulihaukkaa.

Tulevana sunnuntaina olis tarkoitus käydä staijaamassa ainakin hituran altailla. Tämä viikko on ollut harvinaisen lämmin ja lämpötila onkin kivunnut muutamana päivänä lähelle kahtakymmentä. Flunssan sain kuitenkin hommattua itelle mutta tuskin sillä on isompaa merkitystä viikonlopun retkeilyihin.

tiistai 31. elokuuta 2010

Elokuu paketissa

Elokuun loppupuolen saldona oli kaksi vuodaria ja yksi KPLY pinna.

Lauantaina 21.8 Kävin hyötyjäteasemalla katsomassa muuttoa klo 6-10. Järripeippo muutto oli pyörähtämässä käyntiin kun taas metsäkirvisillä oli jo päämuutto menossa. Metsäkirvisiä menikin tasaiseen tahtiin. Aamun saldo oli 112 muuttavaa ja 10 paikallista. Parhailla muuttopaikoilla laskettiinki aamun aikana jopa useampi tuhat muuttavaa metsäkirvistä. Yksi tsik sirkku muutti ja kolme pähkinähakkia kierteli paikallisen oloisena. Aamu oli muuton osalta vielä rauhallinen.

Maanantaina 23.8 Kävin Nivalassa hituran altailla tsekkaamassa kahlaajat Jussilaisen Reijon kanssa mutta kovassa tuulessa ja vesisateessa havaitsimme vain kaksi pikkusirriä ja kaksi lapinsirriä

Tiistai 24.8 ja altaiden tarkistus. Tällä kertaa tulokset olikin huomattavasti paremmat. Tyllejä, pikkusirrejä ja kuovisirrejä oli viisi paikallisena. Kuovisirreistä yksi oli ad lintu. Suosirrejä oli kolme ja lapinsirrejä kaksi. Yksi punakuiri oli myös paikallisena ja siitä tuli myös vuodari ja nyt vasta myös KPLY pinna. Se oli kiva lisä reissulle! Rannikollahan noita tapaa syksyllä melko usein.

Lauantai 28.8 Viikonloppu meni Sotkamon vuokatissa ja tarkemmin katinkullassa lomaillen. Aamulla klo 6-9.15 olin Pauli-Pekan kanssa maastossa ja pohjansirkkujen määrä yllätti. Kuusi posia muutti puolessa tunnissa.Perusretkeilyn ohessa muutti vielä kymmenen lisää sisältäen maholliset pikkusirkut, kultasirkuista puhumattakaan ;) Seutu oli molemmille outoa joten valmiiksi ei oltu mietitty mitään kummempaa reittisuunnitelmaa vaan ajeltiin sinne minne nokka vaan näytti. Reilussa kolmessa tunnissa lajeja havaittiin 55! Petoja oli hyvin liikkeelä kun aamun tunteina havaittiin kana,varpus,tuuli,sinisuo ja ruskosuohaukka. Aamun mahtui myös mm. pensastasku,törmäpääsky,tiltaltti ja lapasorsa. Ei siis mitään repäisevää. Mukava oli kuitenkin retkeillä täysin tuntemattomassakin paikassa.

Eilen 30.Elokuuta kävin kuuntelemassa huuhkajaa Nuijunjärvellä. Työkaveri sanoi kuulleensa siellä huuhkajan edellisenä iltana ja kävin itse tarkistamassa tilanteen ja äänessä olikin komeasti sekä koiras että naaras. Huuhkaja puuttui vielä vuodareista ja vieläpä Haapajärveltä joten kävin sen kuittaamassa. Muuten en ruukaa käydä kuuntelemassa toisten kuulemia huuhkajia noin hanakasti :)

Vuodareita lasken nyt neljättä vuotta ja tänävuonna niitä on kertynyt nyt 204 mikä on aikalailla keskitasoa edellisiin vuosiin nähden. Elokuun jälkeen niitä on ollut vähiten vuonna 2008 jolloin niitä oli 199 ja viime vuonna niitä oli eniten 211

Noita on kiva laskea retkeilyn ohessa mutta itse en pyri kuitenkaan saamaan mahdollisimman paljoa vuodareita vaan niitä tulee reissujen ohella mitä tulee.

torstai 19. elokuuta 2010

Töki ja Nivalan linturalli

Elokuun toisen päivän iltana tuli päivitystä arokyyhkystä että lintu lähti valkoviklojen kanssa etelään. Oltiin suunniteltu lomareissu Lappeenrantaan päivää aikasemmin ja näin ollen en antanut sen sitten häiritä sen enempää vaikka toki se vähän harmitti kun lintu oli viisi päivää paikalla ja oli tarkoitus käydä lintua katsomassa. Tiistaiaamuna viiden jälkeen oltiin jo menossa kohti Etelä-Karjalaa ja kymmenen maissa oltiin Lappeenrannassa. Lappeenrannassa pitkään ollutta tökiä ( töyhtökiuru )käytiin katsomassa heti ja se hoitui sentään tosi helposti. Lintu oli ihan keskustassa mustan pörssin ja k-raudan välissä. Linnusta tulikin minulle elis! Arokyyhkyäkin kävin yrittämässä vielä kun kerran olin Lappeenrannassa mutta se oli jo kadonnut. Muuten keskityttiin täysin lomailemaan ja nauttimaan todella helteisistä keleistä. Aurinko porotti ja lämpötila nousi varjossakin yli +30 asteeseen. Saimaalla pitikin käydä uimassa. En ala sen tarkemmin kertomaan lomasta kun tämä on kuitenkin lintublogi :)

Lomalta palattiin torstai-iltana ja perjantaiaamuna 6.8 lähin Pauli-Pekan kanssa maastoon. Aamu olikin yllättävän antoisa noin niinku elokuun alkupäiviksi. Kolme Haapajärvi vuodaria tuli joista kaikki olisi tosin pitänyt hoitua jo aikasemmin. Nämä oli peltosirkku, mehiläishaukka ja kuikka. Kaksi peltosirkkua lauloi täyttä päätä uupunaavalla. En uskonut enää peltosirkusta tulevan Hpj vuodaria mutta toisin kävi. Kuikkia puolestaan ilmestyy Haapajärvellä hautaperän altaalle ja settijärvelle syksyisin joten se oli odotettavissa. Pera ( mehiläishaukka ) oli kiva lisä aamulle ja jo kovasti odotettu Hpj vuodari. Hautaperän altaalla oli kahdeksan harmaahaikaraa joka on uusi yksilömäärä ennätys täällä. Kuusi lintua istui puissa ja kaksi lintua oli ulappasaaren puolella.

9.8 Maanantaina satoi päivällä vettä jonka jälkeen ilma alkoi kirkastumaan. Tuli sellainen fiilis että nyt pitää käydä Nivalassa hituran altailla tsekkaamassa kahlaajat. Laitoin Reijolle viestiä ja myös Reijo sanoi tulevansa altaille. Kahlaajia ei ollut paljoa mutta kohtuu monipuolisesti kuitenkin. Juhlapukuinen squatti ( tundrakurmitsa ) nosti fiilisti mukavasti sillä kyseessä oli uusi laji Nivalalle! myös jp kuovisirri oli nätisti altailla. muuten oli vain peruskahlaajia.

14.8 Lauantaina oli Nivalassa linturalli. Ralli oli mielenkiintoinen monessakin asiassa. Ensinnäkin ensimmäistä kertaa olin järjestämässä rallia ja huolehdin kaikki peruslajilistat+huutolajilistat. Tätä rallia mainostettiin että ralli on suunnattu myös aloitteleville lintuharrastajille ja jokaisessa joukkueessa oli ainakin yksi kokenut lintuharrastaja. Tilanne oli omalta osaltani todella haastava kun minä tein pitkälti rallijoukkueet ja loppuun asti tuli peruuntumisia ja uusia tulijoita joten tilanne eli kokoajan. Ralli rallattiin aurinkoisessa ja helteisessä kelissä kuuden joukkueen ja 17 henkilön voimin. Ralli kesti 9 tuntia ollen klo 5-14. Lajeja rallissa havaittiin 111 ja voittajajoukkue havaitsi 89 lajia. Kaikki sujui hyvin ja porukka oli tyytyväinen päivän antiin. Selkeästi useampi vähemmän aktiivinen lintuharrastaja myös sai lisäkipinää rallissa. Jussilaisen Reijo oli myös aktiivisena rallivalmisteluissa varaten mm. rallin purkupaikan ja pidettiinpä yhteinen palaverikin alkukesästä että millon ralli pidetään jne...

Meidän joukkue ei nähnyt mitään mullistavaa mutta esim 16 peltopyyn parvi, 5 pikkulepinkäistä, 2 hemppoa 2 pikkusirriä ja noin 500 kottaraista mahtui aamuun.

Koko kesä oli todella lämmin ja helteinen. Elokuun alussa parina iltana myös ukkosti todella rajusti. Rallipäivä oli ilmeisesti tämän kesän viimeinen hellepäivä sillä heti sen jälkeen ilmat viileni ja lämpötila on ollut päivisin +15-20 astetta. Päivät on muuten ollut hyvin aurinkoisia. Nyt odotellaanki jo että syysmuutto käynnistyy todenteolla ja että vuoden ensimmäinen oikea sponde rari sattuis kohalle.

sunnuntai 1. elokuuta 2010

Helteinen heinäkuu takana

Heinäkuussa helteitä riitti ja uusi lämpöennätyskin kirjattiin Liperissä missä lämpötila kohosi peräti +37,2 asteeseen! Haapajärvelläkin mittari kohosi jopa 34 asteeseen eli ihan mukavia lomakelejä on ollut. Useina päivinä lämpötila keikkui muutenkin 25-30 asteen välillä. Pääasiassa helteillä onkin tullut otettua rennosti ja uiminenkin on maistunut jo toisena kesänä peräkkäin kun vedet on ollut sen verran lämpimiä.

Viikko sitten 25.7 pidettiin Paulin kanssa pitkästä aikaa Haapajärvellä linturalli johon osallistui myös Jussilaisen Reijo. Kesän hiljaisimpaan aikaan pidettävä ralli tarjosi kuitenkin paljon mukavia lajeja. Kolme Haapajärvi vuodaria oli aamun saldo. Nämä oli nuolihaukka, harmaasorsa ja harmaahaikara. Rallissa muita kivoja lajeja oli mm. 2 peukaloista 2 mustapääkerttua 2 pähkinähakkia, viiriäinen ja harmaasorsa. Ralli kesto oli klo 4-10 ja lajeja aamun aikana havaittiin reilu 70.

Muuta mainittavaa sitten viimeisten stoorien jälkeen

Torstaina 22.7 Kävin kun kävinkin vielä yrittämässä pomarinaa Utajärvellä ja sitkeästi Pauli-Pekan kanssa tuijotettiin tyhjää klo 10-14 mutta elistä ei vaan napsahtanut. Kari Rannikko ja Tapani Tapio tuli siitä sitten jatkamaan mutta hekään ei päivän aikana lintua havainneet.

Perjantaina 23.7 Haapajärven perusretkeilyllä sain kaksi hyvin peruslajia hoidettua Hpj:n vuodareihin. Lajit olivat isokäpylintu ja kivitasku

Lauantaina 24.7 Havaitsin Haapajärven kortejärvellä kymmenen meriharakkaa. Kyseessä oli toiseksi suurin parvi mitä olen Haapajärvellä nähnyt.

Nyt onkin jo elokuu ja kovassa mietinnässä onkin lomareissu Lappeenrantaan :) Menneellä viikolla Lappeenrannasta löytynyt arokyyhky olisi todella makea nähä mutta saapa nähä että kuin pitkään se siellä viihtyy.

tiistai 20. heinäkuuta 2010

Kesä etenee

Juhannuksen alla piti lähteä käymään Lumijoella jossa oli jo jonkin aikaan ollut Hietatiira. Lintu oli kateissa jokunen päivä kunnes löytyi uudelleen. Lähin 23.6 keskiviikkona Lumijokea kohti noin klo 15 ja ajelin Nivalan kautta josta kyytiin hyppäsi Jussilaisen Reijo. Matkalla vielä tuli linnusta päivitystä että lintu saalistelee Sannanlahden lintutornin luona korentoja. Kaikki tuntui menevän nappiin mutta kun sopivasti päästiin lintutornin lähellä olevalle parkkipaikalle, tuli viesti että lintu lähti matalalla kohti karvonlahtea kadoten metsän taakse. Hervan Tuomas tuli yhtäaikaa paikalle ja sovittiin että Tuomas menee karvonlahdelle ja minä menen Reijon kanssa tornille. Lintu oli hukassa ja torniin tuli väkeä tasaiseen tahtiin ja torni olikin illalla seittemältä täynnä. Porukkaa oli niin Turusta kun Joensuustakin asti joten osalla porukasta oli kovat paineet nähä lintu. Osa oli paikalla myös jo toistakertaa. Sovittiin Reijon kanssa että lähetään illalla yhdeksältä ajelemaan takaisin päin mikäli lintu ei löydy kun seuraavana päivänä oli minullakin työpäivä ja oltiin oltu lintutornissa jo useamman tunnin muutenki. Klo 20.16 tuli kuitenkin päivitys lintutiedotukseen Hervalta että lintu oli käynyt karvonlahden laitumella mutta ei ollut hallussa.

Odoteltiin parikymmentä minuttia mutta mitään ei kuulunut eikä näkynyt ja näin ollen Suorsan Pekka kaivoi Hervan numeron numerotiedustelusta ja se olikin peliliike sillä puhelussa selvisi että lintu oli kokoajan paikallisena karvonlahdella! päivitystä ei vaan ollu tullut. Kovissa paineissa olleet " etelän pojat " ei siitä oikein tykännyt. Itseä tilanne enemmän huvitti vaikka toki olisin toivonut itsekin uutta päivitystä tilanteesta kun se oli muuttunut ja ilman Pekan soittoa olisi laji jäänyt mahdollisesti näkemättä. Puolijuoksulla porukka ryntäsi autoihin ja ensimmäisinä ajaneet eteläsuomalaiset porhalsi kovalla vauhdilla tietä eteenpäin vaikkei tietänyt edes tarkemmin että mihin ajavat =) no tottakai ne myös ajoivatkin ihan minne sattuu. Pekka kyseli tarkempia ajo-ohjeita matkalla ja niin pienen hapuilun jälkeen oltiin ensimmäisinä paikalla vaikka viimesinä lähettiin. Ajeltiin Pekan perässä karvonlahden laitumelle jossa lintui osuikin lähes samantien kaukoputkeen.


Pieneltä työvoitolta elis maistui ja hyvillä mielin lähettiin ajelemaan kotia kohti. Ylinopeussakot Limingassa tuli otettua mutta se ei fiilistä tiputtanut kun sen verran mukava fiilis illasta kuitenkin jäi. Sakot tuli otettua puhtaasti vahingossa mutta mikäli poliisit olisi ollut ilkeitä niin hommasta olisi voinut jäähä huonokin maku :)

Juhannusviikonloppuna kävin tekemässä pari pientä retkeä Haapajärvellä ja kolme Hpj vuodaria tuliaisena. Sääksi, sirittäjä ja pikkutylli.

6.7 Tiitonrannalla viiriäinen komeasti äänessä keskellä päivää. Siitä napsahti kyyhkylä pinna eli lapsuudenkoti pinna :)

8.7 Kävin kuuntelemassa viiriäistä keskellä päivää jonka löysin kuukautta aikasemmin yöllä.

9.7-14.7 käytiin kuusamossa Varpun kotiporukoitten luona ja neljä vuodaria tuli sieltä saaliksi kun tein muutaman retken. Kelit todella helteisiä ollen päivisin +25-28 astetta

Uudet vuodarit Kuusamosta

10.7 Vesipääsky
11.7 Virtavästäräkki
13.7Pikkusirkku, Pohjansirkku

14.7 Keskiviikkona lähettiin Kuusamosta ajelemaan kotia päin ja ajeltiin Utajärven kautta ja tavoitteena saaha pikkukiljukotka elikseksi. Matkalla mehiläishaukasta vuodari ja myös pikkukiljukotkapaikalla kävi pyörähtämässä mehiäishaukka mutta itse päätähteä ei valitettavasti nähty vaikka etsijöitä oli mm. Turusta. Pauli-Pekka oli myös Utajärvellä ja ottikin muutaman kuvan mehiläishaukasta. Kuvia on sivulla

http://www.kyyhkylantiirat.blogspot.com/


17.7 Lauantaina kävin bongaamassa Hpj vuodariksi vielä pensassirkkalinnun. Harri Hongell oli tämän linnun kaivanut mutta tänävuonna pensassirkkeleitä ei ole liikaa ollu näillä main.

Nyt on kova mietintä päällä että pitäisikö sitä vielä lähteä käymään Utajärvellä ihan ajan kanssa ja yrittää pomarinaa elikseksi. Jos kelit on hyviä loppuviikosta niin sinne kai sitä pitäis lähteä. Eilen lintu oli ollut vielä paikalla ja jo kolme viikkoa lintu on viihtynyt Utajärvellä

torstai 24. kesäkuuta 2010

Savon reissu

Varkaudessa oli useamman päivän ajan vieraillut mustapääsirkku Harri ja Sari Miettisen ruokinnalla ja kun siellä suunnalla oli muitakin kivoja lajeja jotka puuttui elislaarista niin päätin lähteä käymään Savon maalla 19.6 lauantaina. Sain retkikaveriksi mukaan ensimmäistä kertaa Jussilaisen Reijon joka osoittautuikin erinomaiseksi retkikaveriksi. Yleensä en näin pitkiä bongaus reissuja tee kuten tällä kertaa mutta matka Varkauteen meni todella nopeasti kun oli hyvää juttuseuraa mukana. Varkaudessa oltiin jo ennen aamukuutta, matkaan olimmekin lähdetty jo kolmelta. Reijo jo hieman aikaisemmin.

Mustapääsirkku ei kuitenkaan ollut halukas yhteistyöhön ja vaikka lintu olikin käynyt ruokinnalla neljänä edellisenä aamuna niin tälläkertaa lintu oli jatkanut matkaa muualle. Vajaa kolme tuntia lintua odottelimme kunnes päätimme jatkaa matkaa kohti Könönpeltoa jossa mandariinisorsa oli ollut jo pitkään. Mandariini olikin nätisti paikalla ja hyvin kesyt lintu ui pullasorsien seassa. Lintu oli hieman jo vaihtopukuinen joten siinä mielessä mandariini ei ollut kauneimmillaan mutta korea lintu se jokatapauksessa oli. Matka jatkui takaisin kotia kohti hieman sovelletulla reitillä ja alkuun menimme Kuopion Riistavedelle jossa piti olla " varma " kuhankeittäjä. Ori ( kuhankeittäjä) ei ollut kuitenkaan äänessä eikä näyttäytynyt muutenkaan joten siitä tuli hylsy. Kova tuuli häiritsi jonkin verran kun yritti kuunnella että jos vaikka ori laulaisi. Ilma oli muuten erinomainen ja aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta.

Aamupäivä oli mennyt juoksemalla ja suunniteltu aikataulu oli vain paperia. Oli tarkoitus palata Haapajärvelle n. klo 13 mutta sillon suuntana oli vasta Siilinjärvi ja raasion koillisliete. Lampiviklo oli tarkoitus hoitaa sieltä ja se myös hoituikin helposti ollen nätisti näkyvillä melko lähellä lietteillä. Taveja oli mukavasti sekä muita perus anaksia. pari jänkäsirriäistä ja pikkusirriä oli myös altailla ja muutenkin paikka vaikutti erinomaiselta.

Reissu oli varsin erinomainen vaikka päätähti ei näyttäytynytkään. Tulihan sieltä kuitenkin pari elistä!

sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Yölaulaja

Kulunut viikko oli mielenkiintoinen kun sunnuntaiaamuna Hpj:n Koskenperällä kuulin linnun äänen jota en tunnistanut paikan päällä enkä vielä illallakaan kun menin klo 23 jälkeen lintua kuuntelemaan. Heti siis pääsin jyvälle että kyseessä on varmasti yölaulaja/huutaja. Nauhoitin lintua videokameralle ja sainkin siitä jonkinlaista äänitettä otettua. Vogelstimmelistä yritin kuunnella että jos vaikka joku ääni passais tälle linnulle mutta mikään ääni ei yksinkertaisesti vaan täsmännyt. Soitin Pudaksen Sepolle joka tuli myös kuuntelemaan lintua Keskiviikko iltana. Sepollekin ääni oli aivan outo. Torstaina otin asian sitten esille kunnolla ja laitoin äänitteen nettiin ja soitin alkuun Lasse J Laineelle ja pyysin hänen käyvän netissä kuuntelemassa tätä linnun ääntä. Lasse soittikin pian ja sanoi että ei ole tuollaista ääntä kuullut aikasemmin vaikka on kiertänyt maailmalla paljonkin.

Laitoin bongariliiton sähköpostilistalle juttua tästä linnusta joka viihtyy pellolla jossa kasvaa korkeaa heinää ja ei lähe lentoon vaikka yrittääkin kompata lintua ylös pellolta. Laitoin myös linkin äänitteestä josta tulikin myös paljon kommentteja. Äänitettä klikattiinkin vuorokaudn aikana yli 300 kertaa.

Kyseessä näyttäisi olevan äänivikainen ruisrääkkä jonka ääni ei muistuta rääkkää pätkääkään. Eli rääkällä taitaa olla vihne kurkussa! Pahan kuulosia kähiseviä huutoja se vaan päästi sillon tällön :)

Lintua voi käydä kuuntelemassa osoitteessa http://www.youtube.com/watch?v=As6YtBGlkDg

Lintu kuuluu videolla useaan otteeseen. Kuuluvimman sarjan se päästää noin kahden minutin kohdalla. lisäksi se päästää aina sillon tällön lyhyempiä " huudahduksia "

Samassa paikassa kuulin myös yhtenä iltana viiriäisen. Paikka on erinomainen yölaulajien kannalta nimittäin vaikka en ole lähtenyt sen tarkemmin kiertämään lähipuskia/peltoja niin kuulin sillä aluella myös satakielen ja neljä viitakerttusta.

Keskiviikkona aamuyöstä Hongellin Harri löysi Pyhäjärveltä pikkukultarinnan ja itsellä auto ei ollut kunnossa joten ihan tyynesti vaan en lähtenyt lintua katsomaan kun en viitsinyt ottaa niin isoa riskiä että auto sitten hajoaa lopullisesti ja torstaiaamulle oli jo korjaamollekin aika varattu. Perjantaina sain auton taas käyttöön kun vika oli selvitetty ja korjattu. Kävin alkuillasta katsomassa ja kuuntelemassa pikkukultarintaa Pyhäjärvellä. Tämä tosin ei ole mikään yölaulaja vaikka otsikossa onkin yölaulajia!

Lintu oli todella hienosti näytillä mutta muuten se oli aika laiskasti äänessä. Lintua kannattaisikin käydä kuuntelemassa aamulla kolmen-neljän aikaan jos haluaa päästä nauttimaan kunnolla sen komeasta nopeatempoisesta laulusta.

Nyt kun autokin oli käytössä niin KPLY:n kovia lajeja oli tarjolla useissa paikoissa. Salonkosken Sami oli löytänyt Lestijärveltä kehrääjän joka oli ollut parina yönä äänessä ja näinpä minäkin lähin 23.30 perjantaina kuuntelemaan kehrääjää joka on KPLY:n alueella todella hieno havainto. Lintu oli aktiivisesti äänessä ja myös näinkin tämän surisijan. Paikalla oli myös Pudaksen Seppo ja Pelttarin Petri. Vesa Heikkilä lähti juuri paikalta.

Takaisin tullessa kuuntelin yölaulajia Reisjärvellä ja saldona oli vuohtajärven ympäristöstä kaksi viitakerttusta ja yksi satakieli. Viitakerttusia on tänä kesänä todella paljon! Kello alkoi olemaan jo kolme kun saavuin kotia ja laululinnut olikin jo kovasti äänessä. Lintuviikko oli erinomainen!

lauantai 5. kesäkuuta 2010

PPLY:n kevätralli

PPLY:n kevätralli oli 29-30.5 ja kesti 24 tuntia kuten tapana on. Itse osallistuin tähän ralliin ensimmäistä kertaa samoin kun joukkueessa mukana olleet Mikael Rytkönen ja Niklas Åberg. Toista kertaa rallattiin tällä porukalla. Ensimmäisellä kerralla olimme viime syyskuussa Raahe rallissa jaetulla kolmannella sijalla. Rallissa on liukuva aloitusaika klo 10-12 ja meidän joukkue aloitti rallin Kärsämäen Nurmesjärveltä klo 10.50 kun putkessa oli heinätavi ja samalla myös järripeippo ryysti taustalla. Nurmesjärveltä saatiin myös punasotka mutta muuten kyllä aloitus ei ollut mitenkään häävi. Jatkettiin siitä Kärsämäen onkinevalle mutta sieltäkään ei lajeja tullut silleen mitä oli etukäteen ajateltu. Riekko kuitenkin saatiin pinnalaariin. Haapaveden kautta jatkettiin vihantiin. Haapavedeltä saatiin peltosirkku joka olikin ainut meidän joukkueelle sattunut peltosirkku ja myös ainoat pulut yllättäen saatiin haapavedeltä! Vihannista saatiin tikli joka olikin yllättäen koko rallin ässä ja myös ainoa ässä minkä meidän joukkue sai. Vettä satoi vähän väliä ja välissä jopa kaatamalla ja Kärsämäen onkinevalla ollessa sitä tuli niin paljon että sieltä ei enää kuivana tultukaan pois. Oikean jalan kumisaappaassa oli vielä reikä joten sukasta sai ylimääräiset vedet puristaa pois jatkaessaan matkaa kohti merta.

Merelle ja Pyhäjoelle saavuttiin neljän maissa iltapäivällä ja huono tuuri senkuin jatkui. Merellä oli niin sumuista että ei nähnyt vajaata sataa metriä pitemmälle. Oulun seudulla oli koko päivän paistanut aurinko toisin kuin sisämaassa missä vettä tuli vähän väliä. Muutamassa paikassa käytiin toteamassa että ei ole järkeä mennä merelle kahtomaan lintuja. Jokunen hassu laji saatiin äänihavaintona. mm. rantasipi, meriharakka ja merihanhi. Pyhäjoella yppärin pelloilla sentään saatiin peltopyy ja keskellä isoja peltoja ollut riekko!!! naura päkätti vielä. Sekoittiko sumu riekonkin päätä? Enpä ole aikasemmin nähnyt yhtäaikaa riekkoa peltopyytä ja fasaania. Raahen keskustan tuntumasta käytiin hoitamassa Varpunen, pikkuvarpunen ja viherpeippo. Rallin yksi erikoisuus oli se että ensimmäiseen 60 lajiin ei mahtunut talitiaista!

Ajeltiin liminkaan ja yritettiin illalla vielä turkinpulua ilman tulosta ja mentiin vielä ilta-auringon laskiessa liminganlahdelle virkkulan tornille. Sieltä hoitui silkkiuikku, suopöllö ja mustapyrstökuiri joita tuntui olevan yllättävänkin monessa paikassa. Lajeja oli kasassa 97 joka oli varsin vähän johtuen pitkälle myös huonosta tuurista. Yleensä en selittele jos ei oikein hyvin mene mutta nyt vaan ei merelle nähnyt kun tultiin väärään aikaan oikeaan paikkaan ja muut rallijoukkueet kertoi että pohjoisessa oli ollut erinomainen sää.

Matka vei kohti tupoksen ABC:ta ja Niklas ja Mikael oli jo nälkäisiä kunnes tuli häly Lumijoen Karissa laulavasta viitasirkkalinnusta. Oltiin onneksi vain reilun kymmenen kilometrin päässä ja autonnokka olikin hetkessä kohti karia ja 13 minutin päästä hälystä olimmekin paikalla kuuntelemassa tätä ompelukoneelta kuulostavaa lintua. No nyt ABC:lle ja pojat söi rauhassa samalla kun minä yritin selvittää että mikä vika autoon oli tullut kun se kävi tyhjäkäynnillä huonosti ja turbokaan ei pelannut. Huoltokirja sanoi että jäähdytysjärjestelmän kierrossa on häikkää ja ajoa voidaan jatkaa ja pitäis viedä huoltoon. No matka jatkuu...

Kun pojat oli syönyt niin alkuun käytiin bongaamassa Kempeleen Teppolan pelloilta ruisrääkän ja sitä kautta sitten mentiin Oulunsalon Kempeleenlahdelle. Sieltä saatiinki viitakerttunen ja satakieli. Tästä Akionlahdelle jossa käveltiinkin ihan minne sattuu eikä lintutornia löytynytkään alkuun. No harmaasorsan arvoinen hortoilu se oli kuitenkin.. Myös luhtahuitti hoitui akionlahdelta. Ensimmäiset aamun laululinnut olikin jo herännyt kun menimme kohti toppilan satamaa ja mustaleppälintu paikkaa. Ei näyttäytynyt meille, eikä kyllä laulanutkaan.. Tästä hietasaareen joka antoi komeasti uuttukyyhkyn ja sarvipöllön. Kultarintaa käyntiin kuuntelemassa johteensalmen kupeessa vihreäsaaren portilla ja tästä mentiin usean lintutornin kautta kohti siikajokea. Oritkari antoi paljon hyviä lajeja ja sieltä seudulta kirkkaimpana tähtenä loisti rantakurvi josta tulikin minulle elis! yksi ns. helppoja puutteita taas kuittaantui. Kivinimen lintutornista saatiin merihanhiparvesta lyhytnokkahanhi joka ei ollutkaan kun muutamalla joukkueella. Aamu meni ihan kohtuu mukavasti ja helpot lajit saatiin pääasiassa hoidettua mitkä jäi launtaina havaitsematta.

Loppukiri oli hyvä, yhtenä osoituksena se että viimeisen parinkymmenen minutin aikana saatiin vielä kolme lajia. Merimetso, ristisorsa ja suosirri.. mutta samalla se oli myös osoitus siitä että aika loppui kesken ja lajeja jäi puuttumaan turhan paljon. Lajimäärä oli meidän joukkeella 130 ja joukkueen sijoitus 11. kun joukkueita oli mukana 13. Taidettiin olla ainoa joukkue joka oli ekaa kertaa PPLY:n rallissa mukana ja ainoa joukkue joka ei retkeile noilla apajilla. Laskennallisesti viides sija olisi ollut realistinen tänävuonna jos oltaisiin saatu rallata lauantaina merellä hyvässä säässä kuten teki lähes kaikki joukkueet. 140 lajilla olisi sijoittunut viidenneksi mutta kärki oli siitä sitten jo liian kaukana.

Hyvä maku jäi rallista noin muuten mutta lajistoltaan ei mennyt nappiin. Nyrkkisääntönä oon pitänyt sitä että jos negaässiä on enemmän kun ässiä niin sillon on jääkiekko termein tullut tappio. ja nyt hävittiin 2-1 :)

negaässät nokikana ja rautiainen
ässät tikli

Tässä lajissa kuitenkin tappiokin voi tuntua hyvältä! Se on suurin ero mikä erottaa totisen ja leikkimielisen kilpailun.


Rallin tulokset löytyy osoitteesta

www.pply.fi

Pyhäjoen Hanhikivellä

Lauantaina 22. Toukokuuta olin valinnut retkikohteeksi Pyhäjoella sijaitsevan Parhalahden kalasataman. Syy tähän oli pitkälle se että Ylivieskassa oli tarkoitus katsastaa auto päivällä ja näin ollen olinkin ylivieskassa jo kotoa puolessa välissä mennessä Parhalahdelle. Kalajoki olisi ollut luonnollisempi retkikohde mutta halusin nyt vaihtelua kun pyhäjoki on mulle vähemmän tuttu paikka. Parhalahden kalasatamassa olin vain noin puolituntia ja totesin että muutto menee sen verran kaukaa mereltä että kannattaa mennä hanhikiven kärkeen. Parhalahden kalasatamassa oli heinätavi pari mutta ei mitään sen kummempaa. Muutto oli myös kevään toisella merireissulla aika rauhallista mutta klo 7.10 tuli mieluinen laji putkeen kun leveäpyrstökihu meni veden rajassa määrätietoisesti kohti pohjoista. Kyseessä oli vaalea yksilö ja minulle sponde elis! oli todella maukas tilanne :) tässä vielä pieniä poimintoja aamun muuttomääristä. Kyhmyjoutsen 2, valkoposkihanhi 2, haahka 3, mustalintu 151, pilkkasiipi 153, melaniitta sp 130, gavia sp 33, kaakkuri 7, kuikka 6 ( vain ) ja merimetso 16. Paikallisena oli mm. 2 karikukkoa. aamun aikana äänessä oli mm. sirittäjä, käenpiika ja kaulushaikara.

Haapajärven linnustoa

Sunnuntaiaamuna 16. toukokuuta kiertelin pitkin haapajärven lintuapajia. klo 5-7 kävin tekemässä alkuun polkupyörällä 15 kilometrin lenkin. Mitään ihmeempiä ei näkynyt mutta pensastaskusta ja ruokokerttusesta tuli kuitenkin vuodari. Mukavia lajeja oli kuitenkin esim. kaksi meriharakkaa pieni parvi suokukkoja ja kolmessa paikassa laulanut tiltaltti. Lajeja kirjasin pyörälenkiltä 55 ja vaihdoin sitten autoon ja lähin katsomaan vähän kauempana olevia järviä. Aholanjärvelle menin alkuun ja sieltä tulikin kymmenkunta uutta lajia aamulle. mm. ruskosuohaukka, nokikana ja palokärki. Tästä jatkoin settijärvelle jossa ilahdutti 20 allin parvi. Pensakertusta tuli vuodari ja myös tukkakoskelo sekä härkälintu oli kivoja haviksia settijärveltä. Nuijunjärvellä oli perinteisesti jokunen lapasorsa ja Haapajärvellä hyvin vähissä oleva harmaalokki napsahti myös retkipinnaksi. Rautatieasemalta yritin saada HPJ vuodariksi kivitaskua mutta eipä kivinalleria näkynyt. Parvi pikkukäpylintuja kuitenki meni läheltä äännellen yli. Aamun aikana vielä käenpiiasta tuli retki pinna kuten myös peukaloisesta joka lauloi kanalanperällä. Aamun viimeinen retkipinna oli tuulihaukka joka istui ladon katolla härkäahontien varressa. lajeja tuli vajaassa kuudessa tunnissa tasan 80 joten lintulajeja tuli kasaan ihan mukavasti vaikka mitään ns " parempia lajeja " en havainnutkaan. Muutama vuosi sitten Haapajärvi-Nivala rallissa havaitsi meidän rallijoukkue 18 tunnissa tasan 100 lajia ollen kolmas. Taidanpa ens keväänä kokeilla yksin tai pienessä porukassa että jos sais 100 lajia kasaan 24 tunnissa Haapajärveltä :) Hyvällä paikalla merellä tuo voi onnistua hyvinkin aamun aikana. Mutta näillä apajilla lintujen eteen pitää tehä huomattavasti enemmän työtä.

Merellä

Niin kiireistä on viimeaikoina ollut että blogia ei ole ehtinyt edes päivittää.. Kevään ensimmäisen lintureissun merelle tein Pauli-Pekan kanssa Kokkolassa sijaitsevalle Lohtajan ohtakarille. Jokavuotiseen perinteseen kuuluu käydä toukokuun puolenvälin paikkeilla ohtakarissa ja niinpä nyt kävimme 15. päivä ja olimme siellä klo 4.50-10.10

Vuodareita tuli luonnollisesti todella paljon. Merellä muutto ei ollut mitenkään kovin ihmeellistä mutta laskimme viidessä tunnissa kuitenkin muuttavana mm. 10 lapasotkaa, 1 koiras haahka, 30 allia, 56 mustalintua, 145 pilkkasiipeä, 91 tukkakoskeloa, 93 kaakkuria, 46 kuikkaa, gavia sp 49, 14 härkälintua, 3 merimetsoa, merikihu, 2 pikkutiiraa, 13 ruokkia ja yksi riskilä. Saaressa kävi myös aamulla idänuunilintu hetken paikkallisena. Hernekerttuja oli vähintään viisi yksilöä, käenpiika oli äänessä koko aamun ja naaras sinirinta tuli kiville pomppimaan parhaillaan viiden metrin päähän ja Pauli ottikin siitä laatukuvaa. Aamu oli oikein lepponen ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja kymmenen jälkeen lämpötila kohosikin jo + 20 asteeseen. Ohtakarin aamu oli jälleen erinomainen kuten edellisetkin ohtakarin reissut on ruukannut olla.

maanantai 17. toukokuuta 2010

Kesäkausi käyntiin

Tiistaina 11. toukokuuta tein pienen linturetken settijärvelle sekä nuijunjärvelle. Vuoden ensimmäinen haarapääsky näkyi Parkkilassa joten näin ollen kesä kai on tullut? Settijärvellä oli mukava 45 mustalinnun parvi ja pari tukkakoskeloakin ilahdutti, täällä kun niitä näkee yllättävän vähän. Ainoastaan muutolla jos silloinkaan. Viime vuonna en saanut tukkakoskelosta edes Haapajärvi vuodaria! nuijunjärvellä liroja oli komeasti 320 paikallisena! myös viime vuonna näihin aikoihin nuijunjärvellä liroja oli peräti 240p

Seuraavana päivänä 12.5 olikin minun ja vaimoni hääpäivä ja lähettiinki vanhempieni pyynnöstä heidän kanssa Iisalmen runnille lomailemaan. Oli oikein mukava kylpyläreissu. Lintuja en käynyt varsinaisesti kattelemassa runnilla mutta hääpäivän kunniaksi käki kukkui itsensä illalla kauniissa ja todella lämpimässä säässä vuodariksi. Oli vuoden ensimmäinen shortsikeli päivä kun lämpötila kohosi reilusti yli +20 asteen. Seuraavana päivänä vuodariksi tuli pienellä kävelylenkillä heke ja ja räystäspääsky ja illalla vielä mölkkypelien lomassa oikea kesän lintu tervapääsky näyttäytyi vuodarin arvoisesti. Perjantaina 14.5 lämpötila kohosi varjossa jo yli +25 asteen ja näin ollen kesän ensimmäinen hellepäivä oli tosiasia. Työmotivaatio ei ollut ihan maksimaalinen kun lomareissulta piti mennä vielä iltavuoroa tekemään todella lämpimään halliin :) 4 tuntia riitti ihan hyvin sillä illalla oli vielä edessä jääkiekon MM-kisoissa Suomen peli ja aamulla klo 3 herätyskello oli soimassa sillä suuntana oli Kokkola, lohtajan ohtakari.

sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Tornien taisto 2010

Kyyhkylän Tiirat oli toukokuun kahdeksantena päivänä seitsemättä kertaa peräkkäin tornien taistossa ja aina ollaan oltu myös Nurmesjärven lintutornissa. Kokoonpano on ollut aina hyvin samankaltainen pienillä muutoksilla aina tilanteen mukaan. Minä ja P-P ollaan oltu kuitenkin joka kerta mukana. Säitten puolesta onni on ollut mukana kun joka kerta ollaan saatu olla taistossa pouta säässä. Joskus on tosin ollut todella kylmää joskus jopa helteistä. Tänävuonna aamulla aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja kymmenen maissa alkoikin idästä tulemaan pilviä siten että välissä taivas oli täysin pilvessä kunnes selkenikin yllättäen uudelleen. Itäsuomessa Lappeenranta-Joensuu suunnalla vettä oli satanut taistossa paljon. Lajeja kertyi meidän joukkuelle 67 joka on keskiverto tulos tuolta tornilta. Viime vuonna tehtiin ennätys 71 lajia joten kovin kauaksi ei siitä jääty. Voitto meni tänävuonna Kristiinankaupunkiin joka on aikasemminki ollut tornien taistossa korkealla. Voitto ei ollut siipyyn tornissa ensimmäinen. Merihanhi oli kiva havis meidän joukkueella tornien taistossa ja olihan se mukava nähä pitkästä aikaa myös clanga :)

Taistossa oli mukana 320 lintutornia, lajeja havaittiin keskimäärin 62 per torni ja meidän joukkueen " sijoitus " oli 110. Tuttuun tyyliin meren rannalla olevat lintutornit oli järkiään kärjessä luonnollisesti siksi kun siellä linnusto on huomattavasti monipuolisempaa.

Palsasirristä elis

Pihtiputaan reissu sai jatkoa torstaina 6 toukokuuta kun Elämäjärvellä elämisjoen luusualla oli palsasirri josta tulikin häly kesken työpäivän. Olin töissä polkupyörällä ja vaimolla auto joten heti oli selvää että useampi tunti menee automaattisesti että pääsee lähtemään. Ei siinä mitään muuten mutta kun lintu oli niin lähellä, reilun kolmenkymmenen kilometrin päässä. Linnun löysi keskisuomalaiset Pekka Kyllönen ja Matti Häkkilä. Lintu oli kuitenkin edelleen rauhallisesti paikalla kun saavuin puoli kuuden maissa paikalle. Keskisuomalaisia lintuharrastajia alkoikin tulemaan paikalle melko pian sen jälkeen kun itse olin tullut. Muuten linnustoltaan edelliseen Pihtiputaan reissuun nähen ei ollut mitään uutta ja määrät oli huomattavasti pienempiä kun aikasemmin. Enää oli mm 25 valkovikloa ja 200 tavia. Haapana oli poikkeus nimmittäin niitä oli nyt 90 paikallista kun edellisellä kerralla niitä oli hädintuskin kahtakymmentä.

tiistai 4. toukokuuta 2010

Sotkaristeymä ja Pitspöökin reissu!

Viikonloppuna maastossa ei mitään järisyttävää näkynyt. Lauantai oli sateinen päivä ja autokin oli velipojan luona kun hän vaihtoi jarrulevyt. Mukava kun on asian osaava velipoika :) eikä sitten tarvinnut viedä minnekään korjaamolle. No iltapäivällä sain auton käyttöön ja vajaan tunnin lenkin kävin tekemässä maastoon. Tarkemmin sanottuna kävin vain joutsenisennevalla kattomassa vesilintutilanteen. Torstaina siellä oli pari merihanhia metsureitten seassa mutta lauantaina toukokuun ekana päivänä ne oli häippässyt muille apajille. Kevään eka pajulintu lauloi sateessa ja kahlaaja rintamalta mustaviklo, liro ja pikkukuovi napsautti ittensä vuodarilistalle. Huhtikuun jälkeen vuodareita oli kasassa 102 mikä on vähempi kun kertaakaan aikasemmin kun olen vuodareita laskenut. 122 vuodaria oli entinen pohjanoteeraus. Keraakaan en ole käynyt tälle vuodelle vielä merellä joten se johtuu pitkälle siitä ja muutenkaan en ole " hyvillä " lintupaikoilla käynyt vuodareita metsästämässä vaan olen pysytellyt ihan lähialueilla. No vasta neljättä vuotta vuodareita ylipäätään lasken.

Sunnuntain retkokohteeksi valitsin Pihtiputaan ( Suomen pittsburg ) Elämäjärvellä olevan elämisjoenvarren jossa elämisjoki oli tulvinut kovasti ja tiiraan Heikki Hiekkanen olikin ilmoitellut melko hyviä määriä kahlaajista. mm. 67 valkovikloa. Tuonne paikalle mulla tuli matkaa 35 kilometriä ja sinne lähinkin sitten sunnuntai-aamuna puoliviideltä. Odottelin samalla myös että jos amerikantukkasotkasta vielä tulee häly aamulla niin jatkan sinne. Tilanne tuntui niin epävarmalta että en viitsinyt sinne noin vain lähteä vaikka edellisenä päivänä tuli tietoa että jenkkisotka olis paikalla. No valinta oli oikea koska aamulla vähän ennen kymmentä tuli viesti että aamun aikana ei lintua enää oltu löydetty vaikka kymmenen etsijää oli katsonut järveä useammasta suunnasta.

Oli ehdottomasti oikea ratkaisu kuitenkin käydä Elämäjärvellä. Sen verran kivasti lintuja oli tulvapellolla. mm 400 tavia ja 53 valkovikloa. yksinäinen uuttukyyhky lensi paikan ohi. Uusina vuodareina sai listata rantasipin 3, punajalkaviklon 2, suokukon 1, tyllin 1, pikkutyllin 1, keltavästäräkin 2 ja ruskosuohaukan joka sai ylilennollaan vesiäiset kivasti vaihtamaan vähän järjestystä.

Putaanlahdella kävin myös pyörähtämässä puolisen tuntia. Botte ( kaulushaikara) oli aktiivisesti äänessä ja vuoden ekat tohelot ( 2 kuikkaa ) kävi tekemässä pari kierrosta jatkaen matkaan minne lie.

Eilen maanantaina kävin illalla pikaisesti Kärsämäen nurmesjärvellä katsomassa että mikä siellä on lintu/tulvatilanne kun ens lauantaina on tornien taisto ja ilmoitin Kyyhkylän Tiirat seitsemättä kertaa peräkkäin Nurmesjärven tornille. Heikoin tulos on ensimmäiseltä osallistumiskerralta jolloin havaitsimme 58 lajia ja paras on viime vuodelta kun joukkueemme havaitsi 71 lajia. Jos kelit vaan sallii niin 70 lajin ylitys on ihan realistinen mutta vesisateella hätyytellään 60 lajia hädin tuskin? Viime vuoden parhaat lajit oli pilkkasiipi ja pohjansirkku. Pilkkasiipi oli uusi laji Kärsämäelle. Merellähän noita näkee tolkuttomasti. Joka tapauksessa tulvia ei ollut onneksi ollenkaan. Toissavuonna oli hyvin haastavaa päästä lintutornille kuivana vaikka olikin kumisaappat.

Yksi mielenkiintoinen lintu kuitenkin mahtui siihen tuntiin minkä eilen vietin nurmesjärvellä. Katsoin eka että vau! lapasotka mutta samassa huomasin että selkä oli hyvin tumman harmaa ja päässä oli pientä töyhtön poikasta. Pää helotti komeasti myötäauringossa vihertävänä. Koskaan aikasemmin en ollu nähnyt tämmöstä lintua. Viime aikoina on näkynyt albiinoa ja värivikasta lintua ja nyt tuo risteymä mutta rarit kiertää edelleenkin! Jospa se sieltä kuitenkin ajallaan kohilleen sattuis vaikka retket kohdistuisikin näille " tylsille " Haapajärven apajille.

tiistai 27. huhtikuuta 2010

Amerikantaivaanvuohi Laukaassa

Viime viikkoon mahtui useampia mukavia havaintoja linturintamalta. Tiistaina Haapajärvellä Savimäenpuhdossa oli yksi merihanhi paikallisena. Mukava vuodari kun hanhet tuuppaa täällä olemaan aina metsureita. Torstain retkellä vuodariksi napsahti Nivalan puolelta mm. Lyhytnokkahanhi ja peltopyy. Kävin katsomassa Haapajärvellä vielä nuijunjärven tilanteen. Järvi olikin sulanut täysin mutta vesilintu rintamalla oli ainoastaa perus vessuja yhtä albiino sinikkoa lukuunottamatta. Puhtaan valkoinen sinisorsa on kyllä komea lintu.

Perjantaina käynnistyi amerikantaivaanvuohi rumba kun parina aikaisempanakin kesänä tavattu lintu palasi jälleen tutuille apajilleen. Tällä kertaa tätä oudosti puputtavaa taivaanvuohta osattiinkin jo odottaa ja pian alkoi selvitä että nyt taitaakin kyseessä olla jenkkitaivaanvuohi ja kyseessä olisi uusi laji suomelle ja erittäin harvinainen vieras myös koko euroopan mittakaavassa. Lauantai-aamuna auto lähti kohti Keski-Suomea ja menin perheeni kanssa Petäjävedelle siskon perheen luokse. Ajateltiin että on järkevää käyttää tilanne hyödyksi tällä tavalla ja mukava siellä on aina käydä. Pihtiputaan putaanlahdelta kävin matkalla bongaamassa liejukanan.

Alkuillasta ajelin sitten Laukaaseen ja kun saavuin paikan päälle ilta kahdeksan maissa niin lintubongareita olikin jo täydessä valmiudessa lähes kaksisataa ja lisää vaan lappas kokoajan. Lintu ei kuitenkaan näyttäytynyt koko iltana ja puputtavaa ääntäkään ei kuulunut kuin pari kertaa huonosti joten reissu ei sen puolesta tarjonnut mitään kovin suuria fiiliksen nosteluja mutta eipähän ollut kuitenkaan tyhjä reissu. Kaulushaikara oli pitkin iltaan aktiivisesti äänessä ja siitä kiva vuodari.

Eilen maanantaina kävin Haapajärven Joutsenisennevalla katselemassa vesilintuja joita olikin erittäin hyvin. Tulvivalla turvepellolla oli mm. 150 tavia 112 joutsenta 80 sinikkoa 14 haapanaa ja 12 jouhisorsaa. Luvut on erittäin kivoja Haapajärvellä. Metsähanhia oli reilut kolmekymmentä. Päivä oli hyvin lämmin ja aurinkoinen. Mittarissa oli jopa +13 astetta varjon puolella. Tänään onkin ollut taas kylmä päivä ja tällähetkellä ulkona sataa räntää! Takapakkia siis taas havaittavissa. Iltapäivällä tuli vielä häly amerikantukkasotkasta joka on Laukaassa! Ei siinä muuten mitään mutta kun sitä ei ole eliksenä ja taas pitäis lähteä Laukaaseen :) pitää toivoa että se häippäsee johonkin. Jokatapauksessa nyt en ole taas sinne lähössä vaikka mieli tekisikin. Jospa se tulis spondena vastaan mutta jos se sinne Laukaan Lapinjärvelle jää asettumaan pitemmäksikin aikaan niin ties vaikka suunnitelmat muuttuisi :)

sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Kevään ensimmäinen pyöräretki

Ekovuodarit näytti 26 lajia ennen viikonloppua ja lauantai-aamuna lähdinkin polkupyörällä kartuttamaan ekovuodareita mitkä koostui lähes täysin talven lajeista.

5.30 lähdin suunnitellulle 30 kilometrin fillarireissulle ja pihasta lähtiessään ekovuodareita rapsahti jo useampia. Pari kilometriä poljettuaan pysähdyin vaihteeksi kun rautiainen äänteli itsensä vuodariksi ja heti perään mukava vuodari tuli muuttavasta hemposta. Jatkoin matkaa kohti Siiponkosken isosaarta ja sitä ennen ekovuodareiksi ehdin kartuttamaan mm. pajusirkun, sepelkyyhkyn ja kapustarinnan. Isosaaren mukavin havis oli 2 laulavaa peukaloista. Matka jatkui uupuaavan kautta Kontiopuhtoon ja sieltä Autiorannalle josta koukkasin hieman Nivalan puolelle ja takaisin lyhyintä tietä. Retken kolmas vuodari oli Autiorannalla muuttaneet neljä lapinsirkkua. Ekovuodareita napsahti puolestaan vähän väliä. Loppumatkan mukavimpia havaintoja oli laulava laura ja kiertelevä hakki.

Lajeja kertyi 49
matkassa olin klo 5.30-10.15
sää oli kylmä ja aurinkoinen. Pakkasta lähtiessä -3 astetta ja palatessa lämmintä +2 astetta

maanantai 12. huhtikuuta 2010

Värivikainen sinisorsa ja Iisalmen taskun mäherrys

Lauantai-aamuna lähin maastoon heti aamulla kuuden maissa. Alkuun menin raviradalle ja sieltä napsahti vuodariksi muutava vihervarpunen ja pajusirkku sekä peräti viisi ääntelevää punarintaa. Hyötyjäteasemalle menin seuraavaksi jossa muutti pari västäräkkiä. Peippoja arvioin olevan vähintään 180 paikallisena, todennäköisesti kuitenkin reilusti yli kaksisataa. Savimäenpuhdossa kanalantien varren peltoja kävin vähän komppaamassa ja tarkoituksena saada viimein kiuru vuodariksi. 10 niitykirvistä oli pellolla mutta ei kiurua. Vuodariksi hoitui tuolla paikalla kulorastas ja kaksi muuttavaa kurkea. Tuulihaukka oli aamun viimeinen vuodari.

Kotona en kauaa ehtinyt olla kun tuli häly Iisalmessa olevasta mustapäätaskusta. Suunnitelmat oli päivälle jo tehty ja kuitenkaan kysymyksessä ei ollut megarari joten päätin muuttaa hieman sunnuntain suunnitelmia ja päätin lähteä aamusta Iisalmeen yrittämään vuoden ekaa elistä.

Sunnuntai-aamuna lähdin Pitkäsen Juhanin kanssa aamulla klo 3.30 kohti Iisalmea. Lähtö oli noin aikaisin sen takia että ei mene matka hukkaan kun voi kuunnella pöllöjäkin! Sillä asenteella tuli lähettyä että yhdenkin pöllön kuulee niin hyvä on. Kaksi varpuspöllöä kuului ennekuin kiuruvedelle päästyään alkoikin olla jo niin valoisaa että tiesi pöllösaldoksi tulevan kaksi varpuspöllöä. Toinen kuului Haapajärvellä ja toinen Pyhäjärvellä. Vuoden ensimmäinen peukaloinen kantautui puolestaan korviin Iisalmen puolella. Iisalmen Luuniemessä etsimme taskua turhaan vajaa parituntia kunnes luovutettiin. Linnusta ei tulluthaan havaintoja enää ensimmäisen päivän jälkeen. Näin usein käy kun tarpeeksi hidastelee. Muuttavat naurulokit ja punakylkirastas oli vuoden ensimmäiset meille.

Takaisin tullessa Pyhäjärven Tikkalansalmesta ei löytynyt telkkiä kummempaa vaikka paikkaan olikin huomattavasti kovemmat odotukset.

Iltapäivällä kävin vielä Nivalan puolella katsomassa että jos vaikka olisi petomuuttoa kun ilma oli sen verran lämmin ja aurinkoinen. Ainoastaan yksi paikallinen tuulihaukka saalisteli peltoaukealla. Kotia päin tullessa piti tsekata vielä uupuaavan pellot ja muutama sorsa olikin tulvapelloilla. Värivikainen sinisorsa oli koiras ja naaras sinisorsan seassa. Oli komean näköinen ja soitinki P-P:lle ja Samulille että jos vaikka kävis ottamassa sorsasta kuvaa. Itellä kun ei ole kameraa. No Paulilla Kuulosti vielä olevan ja se ottikin linnusta kuvia. En saanut kuvaa tähän loppuun joten olkoon se nyt sitten tuossa missä on.

perjantai 9. huhtikuuta 2010

Lapinpöllö Kuusamon reissulla.

Pääsiäinen tuli vietettyä Kuusamossa ja heti töitten jälkeen torstaina 1.4 lähettiin matkaan. Ilmoittauduin Kuusamon lintukerhon järjestämään lintukisaan ja annoin niille viikon etumatkan kun kisa oli alkanut jo edellisellä viikolla :) Vuodariksi ehdin kartuttaa vielä torstaina töistä tullessani sinisorsan kun tein pienen lenkin Savimäenpuhdon kautta. Kuusamoon mennessä vuoden ensimmäinen kottarainen oli Kuusaalla tien penkereellä. Kuusamoon saavuimme Adelen ja Varpun kanssa Illalla vähän ennen kahdeksaa. Kuusamon keskustan yllä lensi harmaalokki ja yllättäen Aikasempina päivinä ei Kuusamossa ollutkaan nähty lokkeja.

Perjantai-aamuna lähin maastoon ja pikkutikat yllätti täysin. Neljässä eri paikassa oli pikkutikka, yhdessä kahden yksilön voimin. Aamun mahtui myös mm. maantiellä soiva ukkometso, kaksi isokäpylintua ja 15 pulmusta. Puolenpäivän maissa tuli häly Lämsänkylällä olevasta lapinpöllöstä ja viereisessä puussa viirupöllö. Päivälle oli suunniteltu jo muuta tekemistä joten ajattelin yrittää lapparia vuodariksi seuraavana aamuna.

Lauantai aamupäivän retki oli suunnattu Lämsänkylälle jossa oli samoilla apajilla ollut edellisenä päivänä yhtä aikaa 2 lapinpöllöä ja viirupöllö. Ainoastaan kerran olen nähnyt lapparin joten pitihän sitä lähteä katsomaan. Aamu oli hyvin sumuinen ja puolitoista tuntia pitikin odottaa että sumu hälveni sen verran että pystyi toteamaan paikan olevan tyhjä. Lintua etsin Siuntiolaisen Matti Pajusen kanssa tuloksetta. Lähin ajamaan itään päin ja puolitoista kilometriä ajettuaan hoksasin lapparin istuvan langalla pienellä suolla. Kävin raportoimassa linnun Pajuselle ja palattiin molemmat paikalle ihailemaan komeaa pöllöä. Pari Lappajärvistä lintuharrastajaa tuli myös piakkoin paikalle. Kaikki oli viettämässä pääsiäistä Kuusamossa.

Sunnuntai-aamuna maastossa olin muutaman tunnin ja uudet kisalajit oli pähkinähakki, palokärki, sepelkyyhky, koskikara ja hippiäinen. Sepelkyyhky oli Kuusamon ensimmäinen havainto tälle vuodelle. Koskikaroja oli kiveskosella peräti 16 yksilöä. Hakin kävin bongaamassa yhdeltä ruokinnalta.

Maanantaina toisena pääsiäispäivänä kävin ulkoiluttamassa kiikareita pari tuntia heti aamusta ja viimeisiksi lajeiksi kirjasin tavin ja peipon. Oli jo kotia lähdön aika joten tyydyin tekemään vaan pari bongausta. Jaettu kakkossija irtosi 34 lajilla ja voittaja havaitsi 37 lajia. Jos homman olisi ottanut tosissaan niin 40 lajiin olisi varmasti päässyt pelkästään pääsiäisajan retkeilyllä jos ei oliti tyytynyt niihin aamun kolmituntisiin retkiin. Toisaalta kuusamon pari aktiivisinta harrastajaa ei osallistunut kisaa ollenkaan. Antaa muitten voittaa välillä? :)

Haapajärvellä lumet oli pääsiäisen aikaan sulanut melko reilusti ja heti seuraavana päivänä tiistaina 6.4 oli pakko käydä maastossa töitten jälkeen. Vettä satoi ja keli oli huono joten tein vain tunnin reissun. Vuodariksi ehdin kuitata kuitenkin niittykirvisen ja mustarastaan. Peippoja oli tullut jo useampaankin paikkaan.

Keskiviikkona tapitin tyhjää taivasta turhaan ja tänään tein pienen vajaan tunnin lenkin ilman uusia vuodareita. Telkkä kuitenkin hoitui tänään uusimmaksi vuodariksi kun töistä tullessa kalajoessa oli paikallisena koiras ja naaras. Huomenna olisi parin viikon tauon jälkeen oikea retkeily aamu näillä mailla ja odottelu listalla on ainakin vihervarpunen, kiuru, västäräkki ja kurki.

sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Laulujoutsen ei mahtunut kolmen ensimmäisen muuttajan joukkoon!

Näin kävi sitten ensimmäistä kertaa vuoden 1998 jälkeen joista lähtien olen merkannut ylös vihkoon vuoden ensimmäiset saapujat. Pienestä se kuitenkin oli kiinni nimittäin minuttia aikasemmin oli harmaalokki kirjattu kevään kolmanneksi tulijaksi ennen yksinäistä joutsenta joka ui savilahdella. Aamulla näin myös kevään ensimmäiset pulmuset. Näinpä vuodarit alkaa lähestymään jo kovasti sitä määrää mitä ne on viime vuosina ollut tammikuun jälkeen :) oletettavasti seuraavana saapuu mm. ensimmäiset kottaraiset, sepelkyyhkyt, telkät ja mustarastaat mikäli vanhat merkit pitää paikkansa. Nyt neljän päivän työviikkoa kohti ja pääsiäisenä olisi tarkoitus retkeillä Kuusamon maastoissa.

lauantai 27. maaliskuuta 2010

Töyhtöhyypät yllätti

Arvaus meni nappiin töyhtöhyyppien osalta kun ennustelin näkeväni ensimmäiset töyhtöhyypät 27.3 mutta en uskonut että kevätmuutto kuitenkaan käynnistyy minun osalta töyhtöhyypillä. Kuudesta aikasemmasta keväästä viitenä on kevätmuutto käynnistynyt omalta osaltani laulujoutsenilla. Vuoden 2002 kevätmuutto käynnistyi töyhtöhyypällä eli ei ollut ensimmäinen kerta kun töyhtöhyypillä käynnistellään kevätmuuttoa. Havainto oli siinä mielessä todella mukava että tämän aamun töyhtöhyypät oli tänävuonna suomen pohjoisimmassa paikassa havaitut linnut. Tänään näin myös kaksi mustavarista ja nyt mielenkiinnolla odotankin että mahtuuko joutsenet tänävuonna ollenkaan top 3 kevätmuutto listalle. Joutsenet on vuodesta 1999 lähtien ollut jokaikinen kevät kolmen ensimmäisen saapujan joukossa minun havainnoissa mutta lähiajat näyttää että jatkuuko putki vai kiilako joku muu laji top 3 kevätmuuttajien listalle vuonna 2010

maanantai 22. maaliskuuta 2010

Kevätmuutto myöhässä!

kevätmuuton on arvioitu olevan noin kaksi viikkoa myöhässä ja ensimmäisiä muuttajia vielä odotellaan. Etelä-Suomessa on jo alkanut vilkastumaan muuton osalta. Reilu viikko sitten kävin KPLY:n kevätkokouksessa ja porukkaakin oli ihan kivasti. Nuoria jäseniä vaan ei ollut, sillä minä olin ainoa alle kolmekymppinen ja melkeinpä ainut alle 40-vuotiaskin :) taisi yksi olla 30-40 vuoden välillä mutta muut olikin sitten iältään yli nelikymppisiä joten nuorista harrastajista on vähän pula :) moni lintuharrastaja innostuukin linnuista kunnolla vasta keski-iällä.

Eilen kävin pienen tauon jälkeen maastossa ja olin liikkeellä klo 5.30-10.00

kolme vuodaria napsahti. Reisjärvellä niittyjärven lintutornilla palokärki huuteli itsensä vuodariksi ja tornin lähellä puukiipijä lauloi myös innokkaasti. Edellisinä vuosina näistä lajeista onkin napsahtanut vuodari jo tammikuussa. Näkyvyys niittyjärven lintutornista on huono kun isoja puita on useita edessä. Ei vaikuta muutenkaan erkoiselta paikalta mutta pitää poiketa joskus uudestaan paremmalla ajalla. Reisjärvellä näin myös 40 teeren parven soitimella. Parvessa oli vain neljä naarasta. Viimeisenä kävin Haapajärvellä isosaaressa ja vuoden ensimmäiset pikkukäpylinnut ( 2) meni ylitseni. Mitään ihmeempää ei sitten näkynytkään vaikka nuokin on ihan peruslajistoa :)

loppuun vielä perinteinen muuttolintujen top 5 tulijat ennuste ja alapuolella sitten fakta että miten kävi. Viime vuonna se ei nappiin mennyt. Katsotaan meneekö ennustus nyt paremmin vai huonommin kuin viime vuonna. Kyseessä on siis omat havainnot.

Optimistinen arvio:

1. Laulujoutsen 26.3
2. Töyhtöhyyppä 27.3
3. Pulmunen 27.3
4. Vihervarpunen 28.3
5. Kottarainen 29.3

Fakta:

1. Töyhtöhyyppä 27.3
2. Mustavaris 27.3
3. Harmaalokki 28.3
4. Laulujoutsen 28.3
5. Pulmunen 28.3

torstai 11. maaliskuuta 2010

Kevään lämpimin päivä

Mittari kipusi peräti +4 asteeseen ja vettä on satanut myös tänään pitkin päivää. Näin hetkellisesti ainakin lumi on sulanut. Tänätalvena sitä onkin ollut normaalia enempi. Ens yöksi onkin ennustettu -10 astetta joten tiet voi olla illalla peili jäässä. Etelä-Suomessa on jo ollut pientä muuton alkua kun ensimmäiset kiurut on tullut. Myös mustavariksia on tullut jo enemmänki. Laulujoutsen on ruukannut olla minulle se ensimmäinen muuttolintuhavainto. Viimeisen kolmen kevään aikana ensimmäiset joutsenet on saapunut Haapajärvelle viimeistään 18 maaliskuuta. Nyt ei siihen todennäköisesti päästä.


Huomenna perjantaina on Nivalassa KPLY:n kevätkokokous osuuspankin tiloissa klo 18.30!

Sinne siis!

maanantai 8. maaliskuuta 2010

Tinttejä ennätyspaljon!

Monessa paikassa on tänä talvena ihmetelty ruokintapaikkojen lintukatoa. Talitinttejäkin on ollut monilla ruokinnoilla vähän. Tästä aiheesta oli vasta keskusteluakin PPLY:n lintuverkossa. Haapajärven 12. Talvilintulaskenta osoittautui kuitenkin kaikkea muuta kun niukaksi tiaislaskennaksi nimittäin sinitiaisia oli peräti 59 yksilöä kun entienen ennätys oli 34 yksilöä ja talitiaisiakin oli lähes ennätyksellisesti 116 yksilöä kun ennätys 118 talitinttiä oli syksyllä 2006 jolloin oli muutenkin lintuja erittäin paljon. Sekä sini että talitiaisia oli parissa paikassa erittäin runsaasti joka osittain selittää tuota tiaisten runsautta. Osa tinteistä on suuressa porukassa josta osoituksena on esim yksi lähes 30 talitintin parvi joita alkoi lappamaan yksitellen pienestä metsä saarekkeesta pellon yli. Talitiainen oli vasta ensimmäistä kertaa laskentojen runsain laji. Viherpeippo oli aikasemmin viis kertaa peräkkäin reitin runsain laji mutta nyt varpunen kiilasi myös viherpeipon edelle. Laskennat ei tarjonnut mitään yllätyksiä. Parhaimpana lajina oli 30 yksilön tilhiparvi. Tämän talven aikasimmissa laskennoissa ei osunut ainnuttakaan tilheä reitille. Fasaani oli jäädä tässäkin laskennassa havaitsematta mutta loppumatkasta neljän fasaanin parvi löytyi kuitenkin ja näin fasaanien taika säilyi edelleen. Fasaani on saatu jokaiseen laskentaan mukaan. Myös töyhtötiainen on edelleen havaittu jokaisessa laskennassa. Nyt kolmatta kertaa peräkkäin oli kolme yksilöä reitillä. Laskentojen parhaasta fiiliksestä vastasi kuitenkin pyy josta tuli jo yhdeksättä kertaa peräkkäin havainto talvilintulaskennoissa. Käytännössä reitillä on kaksi paikkaa missä pyitä on ja hyvällä prosentilla se on myös saatu reitille. Pyypillistä on toki ollut apua :)Tähän loppuun vielä laskentojen tulokset. Alkuun laji sitten yksilömäärä, monestiko lintu on havaittu reitillä ja loppuun lajin minimi ja maksimi määrä kahdessatoista laskennassa.

1. Talitiainen 116 12/12 34-118
2. Varpunen 73 12/12 33-129
3. Viherpeippo 66 12/12 41-217
4. Keltasirkku 63 12/12 18-291
5. Sinitiainen 59 12/12 8-34 * uusi ennätys
6. Urpiainen 50 11/12 0-144
7. Harakka 48 12/12 36-86
8. Naakka 37 12/12 1-72
9. Tilhi 30 6/12 0-458
10.Varis 17 12/12 11-58
11.Pikkuvarpunen 17 9/12 0-19
12.Kesykyyhky 13 9/12 0-19
13.Hömötiainen 11 12/12 2-28
14.Punatulkku 9 10/12 0-46
15.Närhi 6 12/12 3-15
16.Fasaani 4 12/12 1-11
17.Käpytikka 3 10/12 0-4
18.Töyhtötiainen 3 12/12 1-12
19.Pyy 1 10/12 0-3
20.Kuusitiainen 1 10/12 0-3